Connect with us

LIFESTYLE

3 ασκήσεις αυτογνωσίας για περισσότερη χαρά και ευτυχία

Kyriakos Tofi

Published

on

«Το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση είναι η αυτογνωσία και το δεύτερο η αποδοχή»
– Nathaniel Branden, Καναδο-Αμερικάνος ψυχοθεραπευτής που βοήθησε στη διάδοση της φιλοσοφίας «Objectivism»

Ένα αφρικανικό ρητό αποτυπώνει με ακρίβεια το γεγονός ότι ο πρώτος «εχθρός» και ο πρώτος αντίπαλος που συναντάς κάθε ημέρα είναι ο ίδιος σου ο εαυτός και οι σκέψεις με τις οποίες προσεγγίζεις μια νέα ημέρα.

Η αυτογνωσία είναι ένα εργαλείο το οποίο παρέχει τις βάσεις για να αντιληφθείς τις πραγματικές σου δυνάμεις αλλά και τα όρια μέσα στα οποία καλείσαι να δράσεις ή ακόμα και να ξεπεράσεις. Αν πιστεύεις ότι ο εσωτερικός σου κόσμος διαμορφώνεται από τα ερεθίσματα του εξωτερικού, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς μιας και είναι η συναισθηματική κατάσταση με την οποίαν προσεγγίζεις ένα γεγονός, που ορίζει εάν είναι καλό ή κακό.

Προκειμένου λοιπόν να γυμνάσεις το μυ της αυτογνωσίας, δεν έχεις παρά να καταφύγεις στις τρεις πιο κάτω ασκήσεις:

1. Αύξησε το συναισθηματικό σου λεξιλόγιο

Τα συναισθήματα αποτελούν συχνά οδηγό για τις πράξεις σου και για τη διαμόρφωση της ψυχολογικής σου κατάστασης. Ο περιορισμός της ικανότητας να τα περιγράφεις, συνεπάγεται και τον περιορισμό των αντιδράσεών σου όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα γεγονός. Οι λέξεις «χαρά» και «λύπη» δεν είναι αρκετές ώστε να σκιαγραφήσουν την πληθώρα των συναισθημάτων που σε πλημμυρίζουν καθημερινά και αυτό μπορεί να είναι αιτία άγχους. Με μια ματιά στη Lift of Feeling Words θα είσαι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσεις την κατάστασή σου και θα αυτοθεραπευτείς.

2. Πες «όχι» στον εαυτό σου

Στα κείμενα του onemanshow.com.cy έχεις ήδη διαβάσει ότι το να μην είσαι πάντοτε διαθέσιμος και προσιτός περιορίζει τις πιθανότητες να πέσεις θύμα εκμετάλλευσης. Ωστόσο πριν έχεις επαφή με οποιονδήποτε άλλον πέραν του εαυτού σου, οφείλεις να ξεκινήσεις από την εικόνα στον καθρέφτη. Με το να περιορίσεις την αναβλητικότητα και να σταματήσεις ή να περιορίσεις την ανάληψη καθημερινών προκλήσεων, γυμνάζεις το μυ της «θέλησης». Και σαν κάθε μυς, όσο περισσότερο δυνατός και συμπαγής γίνεται, τόσο περισσότερο θα βελτιώσει την πνευματική σου εικόνα.

3. Κάνε τον δικηγόρο του διαβόλου

Μέρος της λειτουργίας σου όταν βρίσκεται στον… αυτόματο πιλότο, είναι οι απαντήσεις και οι ενέργειες χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ρουτίνα είναι αυτή που σε ωθεί στο να καταφεύγεις συχνά στο εγχειρίδιο του αυτοματισμού, βασισμένος σε παλαιότερές σου εμπειρίες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ένα απλό παιχνίδι, στο οποίο μπορείς εσύ ο ίδιος να γίνει ο δικηγόρος του διαβόλου και να αμφισβητήσεις το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ορμή να κάνεις κάτι ασυναίσθητα, κάνε ένα βήμα πίσω, πάρε μια βαθιά ανάσα και ανάλυσε τα κίνητρά σου και τις συνέπειες της πράξης σου.

Comments

LIFESTYLE

Πως σκέφτονται οι πρωταθλητές σύμφωνα με κορυφαίο αθλητικό ψυχολόγο

Kyriakos Tofi

Published

on

Ο δόκτωρ Bob Rotella έχει αφιερώσει τη ζωή του στη καθοδήγηση προπονητών, αθλητών και ηγητόρων στον τομέα του businees, βοηθώντας τους να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους με τρόπο που εκτοξεύει την αποτελεσματικότητά τους. Ειδικευόμενος στον τομέα του γκολφ, κατάφερε να καθοδηγήσει τους αθλητές του στην κατάκτηση 74 τίτλων, ενώ το βιβλίο του Golf Is Not A Game of Perfect είναι το πρώτο βιβλίο αθλητικής ψυχολογίας σε πωλήσεις όλων των εποχών.

Ένας άνθρωπος με αυτές τις γνώσεις και αυτά τα παράσημα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τον τρόπο σκέψης και την ιδιοσυγκρασία των πρωταθλητών, αναλύοντάς τα στο βιβλίο How Champions Think: In Sports and Life.

1. Κτίζουν την εικόνα στο μυαλό τους

Η σημασία του να μπορείς να δημιουργήσεις πρώτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου και μετά στην πραγματικότητα, το ονειρικό εκείνο σενάριο, είναι άκρως σημαντική. Σύμφωνα με τον Dr. Bob Rotella η τεχνική της οπτικοποίησης είναι μια διαδικασία εξαιρετικά χρήσιμη, η οποία όμως απαιτεί υπομονή και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία σε μια νύχτα. Προκείμενου να κτίσεις την εικόνα αυτή, οφείλεις πρώτα να αναγνωρίσεις τι εστί επιτυχία και μετά να υιοθετήσεις τις συνήθειες και τα τελετουργικά εκείνα που θα σε ωθήσουν στο μονοπάτι της επιτυχίας.

2. Γνωρίζουν ότι η αποτυχία ευνοεί τη διαδικασία

Οι πρωταθλητές κτίζονται με τον χρόνο και ακόμα και αν βρεις κάποιο συντόμι προς την επιτυχία, αυτό θα κάνει την παραμονή σου στην κορυφή εφήμερη καθώς δεν θα έχεις την εμπειρία και τα… σημάδια ώστε να διατηρηθείς εκεί. Οι αποτυχίες είναι μέρος της διαδικασίας που απαιτείται ώστε να βρεις τα κατάλληλα εφόδια που θα σου επιτρέψουν να πετύχεις τις συνεχόμενες νίκες που θα στέψουν πρωταθλητή, επομένως η απογοήτευση είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να αποτελέσει καύσιμο και όχι χειρόφρενο.

3. Επιλέγουν έναν περίγυρο που τους κάνει καλύτερους

Ακόμα και στα ατομικά αθλήματα, ένας αντισφαιριστής ή ένας αθλητής του στίβου, δεν καλπάζει μόνος προς την κορυφή. Γύρω του υπάρχουν δάσκαλοι, ιατροί και ψυχολόγοι οι οποίοι επεμβαίνουν όποτε υπάρχει παρέκκλιση από το μονοπάτι της επιτυχίας. Ο ίδιος Dr. Bob Rotella αποτέλεσε τον μέντορα αθλητών όπως ο Pádraig Harrington και Graeme McDowell οι οποίοι γεύτηκαν το νέκταρ της επιτυχίας στα κορυφαία τουρνουά γκολφ.

Continue Reading

LIFESTYLE

Οι λόγοι για τους οποίους αρρωσταίνεις μετά από κάθε ταξίδι

Kyriakos Tofi

Published

on

Μετά από αλλαγή περιβάλλοντος και λίγες ημέρες αναζωογονητικών διακοπών, αναμένεις ότι θα επιστρέψεις στη βάση σου με τις μπαταρίες γεμάτες, πανέτοιμος να αντιμετωπίσεις τη ρουτίνα με περισσότερη αισιοδοξία. Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει από το ιδανικό σενάριο, μιας και μαζί με μια βαλίτσα από εμπειρίες, φέρνεις μαζί σου από το εξωτερικό και κάποια ασθένεια, η οποία καθιστά δύσκολη την επιστροφή στη ζώνη άνεσής σου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες αυτοί που ξεκλέβουν από τη μαγεία ενός ταξιδιού και πως μπορείς να τους αντιμετωπίσεις;

1. Το περιβάλλον στο αεροπλάνο

Αν είσαι μικροβιοφοβικός τότε το κλειστό περιβάλλον του αεροπλάνου είναι αρκετό για να σε κατακλύσει με σκέψεις που θα σε κάνουν να μην είσαι και στα καλύτερά σου. Παρόλ’ αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέσο μεταφοράς αυτό, είναι τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Αυτό οδηγεί σε ξηρασία των ρινικών διόδων, τον επηρεασμό της μύτης και του λαιμού και μείωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης βακτηρίων. Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η επιστράτευση ρινικού αλατούχου ρινικού σπρέι και κολλυρίου.

2. Η έκθεση σε πολυσύχναστους χώρους

Οποιοδήποτε μέρος το οποίο σε φέρνει σε επαφή με πλήθος, κουβαλά μαζί του και έναν σεβαστό αριθμό μικροβίων. Αεροδρόμια, σταθμοί τρένων, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα σε αφήνουν εκτεθειμένο στους συνήθεις ύποπτους που δεν είναι άλλοι από τα αλλεργιογόνα. Ο βασικός, απλούστερος και ίσως πιο αποτελεσματικός αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, χωρίς να χάνεις την ουσία και τις εμπειρίες, είναι το τακτικό και εντατικό πλύσιμο των χεριών το οποίο θα πρέπει να διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα.

3. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών

Το ταξίδι ανάμεσα σε δύο τόπους με διαφορετικό κλίμα και διαφορετικές θερμοκρασίες, μπορεί να ξεγελάσει το σώμα σου και να το κάνει ευάλωτο σε ασθένειες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα τον χειμώνα όταν αφήνεις την βάση σου για να ταξιδέψεις σε έναν θερμότερο προορισμό και ακολούθως επιστρέφεις σε ένα κλίμα στο οποίο ο οργανισμός σου θα παλέψει για να προσαρμοστεί. Το κρύο από μόνο του δεν είναι η αιτία, αλλά το γεγονός ότι το κορμί σου είναι απασχολημένο να εξισορροπήσει τη διαφορά θερμοκρασίας, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει απλούς ιούς τους οποίους υπό κανονικέ συνθήκες, θα «τακτοποιούσε» με συνοπτικές διαδικασίες.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 επιλογές που μειώνουν την πιθανότητα Αλτσχάιμερ

Kyriakos Tofi

Published

on

«Οι περισσότερες ασθένειες προσβάλουν το σώμα ωστόσο το Αλτσχάιμερ κτυπά τον εγκέφαλο»
– Jeffrey Kluger, Αμερικανός συγγραφέας του βιβλίου «The Narcissist Next Door»

Μια ασθένεια για την καταπολέμηση της οποίας έχουν διατεθεί πολλά χρήματα χωρίς όμως να υπάρχει αντίκρισμα παρά τις κατά καιρούς ευχάριστες διακηρύξεις, είναι το Αλτζχάιμερ. Παρόλο που το πρώτο σύμπτωμά της που έρχεται στο μυαλό είναι η απώλεια μνήμης, αυτή είναι μόνο η απαρχή μιας σειράς γεγονότων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν απαιτούν χρήματα ή ιδιαίτερο κόπο, συμβάλουν στην πρόληψη, η οποία είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση. Η άσκηση και οι διατροφικές συνήθειες είναι δύο τρόποι καταπολέμησης της νόσου αυτής, όπως θα διαβάσεις πιο κάτω:

1. Χαμήλωσε το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια νόσος η οποία κάνει την εμφάνισή της λόγω της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το γεγονός αυτό αυξάνει εκθετικά τις πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το Αλτσχάιμερ. Το αντίδοτο είναι προφανές και αφορά την μείωση της λήψης ζάχαρης, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με αύξηση των υγιών λιπών.

2. Κάνε στροφή στην αερόβια άσκηση

Μελέτη του πανεπιστημίου του Pittsburgh συμπεραίνει ότι η άσκηση είναι ικανή να αλλάξει τη γονιδιακή έκφραση, ενθαρρύνοντας την δημιουργία της αυξητικής ορμόνης BDNF. Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής διεγείρουν την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, γεγονός το οποίο συνοδεύεται με σημαντική μείωση του ρίσκου για Αλτσχάιμερ.

3. Κοινωνικοποιήσου

Η εμπλοκή και η συναναστροφή με μεγάλα κοινωνικά δίκτυα (όχι στο διαδίκτυο) θωρακίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου μιας και τον κρατούν σε εγρήγορση με τη συνεχή ροή νέων πληροφοριών. Μάλιστα η διεύρυνση του κοινωνικού κύκλου μπορεί να παρέχει οφέλη ακόμα και τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν ήδη κάποιας μορφής βλάβη, η οποία αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ.

Continue Reading

Social Media

The Latest

ENTERTAINMENT15 hours ago

Space Jam 2: Lebron James και Bugs Bunny συμπαίκτες στο παρκέ

Δυναμική επιστροφή ετοιμάζει μια ταινία καρτούν η οποία πραγματοποίησε μεγάλη επιτυχία λόγω της πρωτοτυπίας της αλλά και των πρωταγωνιστών της...

LIFESTYLE1 week ago

Πως σκέφτονται οι πρωταθλητές σύμφωνα με κορυφαίο αθλητικό ψυχολόγο

Ο δόκτωρ Bob Rotella έχει αφιερώσει τη ζωή του στη καθοδήγηση προπονητών, αθλητών και ηγητόρων στον τομέα του businees, βοηθώντας...

LIFESTYLE2 weeks ago

Οι λόγοι για τους οποίους αρρωσταίνεις μετά από κάθε ταξίδι

Μετά από αλλαγή περιβάλλοντος και λίγες ημέρες αναζωογονητικών διακοπών, αναμένεις ότι θα επιστρέψεις στη βάση σου με τις μπαταρίες γεμάτες,...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

Eminem: Αφήνει πίσω την κριτική και κυκλοφορεί το «Fall»

Το videoclip του τραγουδιού Fall από το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Kamikaze» κυκλοφόρησε ο Eminem. Ο διάσημος ράπερ πρωτοτυπεί...

TECH3 weeks ago

iPhone X: Περισσότερα χρώματα, μεγαλύτερη οθόνη

Η Apple προσανατολίζεται στο να λανσάρει στην αγορά τρία νέα τηλέφωνα διατηρώντας το σχεδιασμό edge-to-edge στην οθόνη, σύμφωνα με το...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Streets of Rage: Το κλασσικό βιντεοπαιχνίδι των 90s επιστρέφει

Δυόμιση δεκαετίες μετά την πρώτη του κυκλοφορία στην κονσόλα Sega Megadrive, το κλασσικό βιντεοπαιχνίδι Streets of Rage επιστρέφει με την...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

True Detective: Καθηλώνει το trailer της τρίτης σεζόν

Ο τρίτος κύκλος της άκρως πετυχημένης σειράς True Detective θα εκκινήσει τον Ιανουάριο του 2019, με τον βραβευμένο με όσκαρ...

LIFESTYLE4 weeks ago

3 επιλογές που μειώνουν την πιθανότητα Αλτσχάιμερ

«Οι περισσότερες ασθένειες προσβάλουν το σώμα ωστόσο το Αλτσχάιμερ κτυπά τον εγκέφαλο» – Jeffrey Kluger, Αμερικανός συγγραφέας του βιβλίου «The...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X