Connect with us

LIFESTYLE

3 ψέματα τα οποία θα ακούσεις από κακόπιστους κριτές

Kyriakos Tofi

Published

on

Το να ασκείς κριτική είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα ιδιαίτερα εάν έχεις νεύρα από ατσάλι και δεν σε ενοχλεί να πληγώσεις τα άτομα θα θέσεις υπό το μικροσκόπιό σου. Όταν δρας υπό τη σκοπιά αυτού που δέχεται την κριτική, τότε το φιλτράρισμά της είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί προσοχή μιας και δεν είναι λίγες φορές που θα βρεθείς απέναντι από κάποιον ο οποίος απλά θέλει να κόψει τα φτερά σου.

Μπορείς να τον αναγνωρίσεις εάν σου πει μια από τις τρεις πιο κάτω ατάκες:

1. Γιατί δεν ακολουθείς ένα πραγματικό επάγγελμα

Η άποψη ότι η κοινωνία σε ωθεί να ακολουθήσεις έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, επιλέγοντας ένα επάγγελμα το οποίο στο τέλος της ημέρας απλά σου εξασφαλίζει ένα μισθό, ενδεχομένως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μήπως είσαι και εσύ στην κατηγορία εκείνη των ατόμων, τα οποία σε νεαρότερη ηλικία άκουγαν από τους γονείς τους το περιβόητο «διάβαζε αλλιώς δεν θα βρεις δουλειά». Η μόρφωση είναι ένα κεφάλαιο και η ανάγκη να ρισκάρεις και να κάνεις κάτι πέραν του συνηθισμένου είναι άλλο. Άλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο Arnold Schwarzenegger στο βιβλίο του Arnold: The Education of a Bodybuilder αναφέρει ότι η οικογένειά του τον ρωτούσε για πόσο καιρό σκόπευε να γυμναζόταν ζώντας με την ψεύτικη ελπίδα του να γίνει ένα χολιγουντιανός αστέρας.

2. Δεν το έχει ξανακάνει κανείς

Η λέξη «θαύμα» χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ένας άνθρωπος κάνει κάτι το οποίο φάνταζε αδύνατο. Το γεγονός αυτό προκαλεί φραγμούς στον τρόπο σκέψης αλλά και το πεδίο σκέψης μιας και τείνουμε να πιστεύουμε όσα μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας και μόνο. Το σκεπτικό αυτό αρνήθηκε να υιοθετήσει ο Βρετανός δρομέας Roger Bannister, ο οποίος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι το 1952, έγινε ο πρώτος άνδρας που διένυσε ένα μίλι σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. Μέχρι τότε, αυτή η επίδοση φάνταζε ασύλληπτη, ωστόσο μισό και πλέον αιώνα αργότερα, τουλάχιστον άλλοι 1500 άνθρωποι το έχουν καταφέρει, αντλώντας δύναμη και κουράγιο από το γεγονός ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό.

3. Δεν έχεις το ταλέντο

Η έφεση στο χορό, στο τραγούδι και τον αθλητισμό βασιζόμενος απλά και μόνο σε χαρακτηριστικά τα οποία έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου, σου προσφέρουν μια γερή βάση. Παρόλ’ αυτά χωρίς θέληση και σκληρή δουλειά, θα παραμείνεις απλά ένα ακατέργαστο διαμάντι, του οποίου η λάμψη δεν θα αναδειχθεί ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ray Charles, ο οποίος λόγω της τύφλωσής του σε ηλικία εφτά ετών, χλευάστηκε από τους καθηγητές του ως προς το να ακολουθήσει το όνειρό του που δεν ήταν άλλο από την ενασχόληση με τη μουσική. Το 2002 το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε τον Ray Charles στην πρώτη δεκάδα της λίστας των «100 Greatest Artists of All Time» ενώ η επιτυχία Hit the Road Jack του 1961 τραγουδιέται ακόμα μέχρι και σήμερα.

Comments

LIFESTYLE

3 απλές ασκήσεις του μυαλού για βελτίωση της μνήμης σου

Kyriakos Tofi

Published

on

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Neurology του 2015, ενήλικες οι οποίοι ασχολούνται με άσκηση όπως το τροχάδην και η ποδηλασία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλικές ασθένειας λόγω γήρατος.

Ο περιορισμός της μνήμης αλλά και της κινητικότητας είναι δύο στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε άτομα μεγάλης ηλικίας και τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνεννόησης και δραστηριοποίησης στην κοινωνία.

Η άσκηση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την αντίστοιχη του σώματος ώστε να διατηρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο χώρο της εργασίας σου, αλλά και να είσαι πιο αρεστός και γοητευτικός στο αντίθετο φύλο.

Προκειμένου λοιπόν να συνδυάσεις ένα υγιές σώμα με ένα υγιές μυαλό, δοκίμασε τις παρακάτω ασκήσεις:

1. Επέλεξε μια διαφορετική διαδρομή

Οδηγώντας από το σπίτι στη δουλειά, από τη δουλειά στο γυμναστήριο και από το γυμναστήριο στο σπίτι, χρησιμοποιώντας το ίδιο δρομολόγιο, δημιουργείς ένα αίσθημα ασφάλειας λόγω της εξοικείωσης με την όλη διαδικασία. Αν όμως επιλέξεις έστω μιαν μικρή παράκαμψη ή ένα διαφορετικό στρίψιμο, τότε το μυαλό σου θα συγκεντρωθεί στο δρόμο προκειμένου να προετοιμάσει το σώμα να αντιμετωπίσει το άγνωστο ή το μη οικείο.

2. Επανέλαβε δυνατά

Πόσες φορές σου έτυχε να ξεχάσεις το όνομα του ατόμου με το οποίο μόλις έκανες χειραψία γνωριμίας; Στρέφοντας την προσοχή σου στη σωματική επαφή χέρι με χέρι, αγνοείς αυτό που βγαίνει από το στόμα του συνομιλητή σου και λίγες στιγμές αργότερα, «παλεύεις» να θυμηθείς ώστε να μην εκτεθείς. Ο απλούστερος τρόπος για να καταχωρήσεις στο μυαλό σου μιαν τέτοια πληροφορία είναι να την επαναλάβεις με την απλή φράση «χαίρομαι που σε γνωρίζω ….».

3. Χρησιμοποίησε το άλλο χέρι

Αν γράφεις και κουβαλάς τα ψώνια από την υπεραγορά με το ίδιο χέρι, τότε ακολουθείς μια συγκεκριμένη «ιεροτελεστία» η οποία δεν δοκιμάζει το μυαλό σου. Αντιθέτως αν επιχειρήσεις να κρατήσεις το λουρί του σκύλου ή να καθαρίζεις τα τζάμια με το μη κυρίαρχο χέρι, τότε η δεξιότητά σου θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πρωτότυπο τεστ

Continue Reading

LIFESTYLE

Πόσο χρόνος απαιτείται για να εγκαταλείψεις μιαν κακή συνήθεια

Kyriakos Tofi

Published

on

Η προσπάθεια απαλλαγής από μια συνήθεια είτε λόγω του ότι είναι ανθυγιεινή, είτε λόγω του ότι δεν είναι συμβατή με τους στόχους σου, είναι ευκολότερη αν αντικατασταθεί από μιαν άλλη σύμφωνα με τον Dr. Elliot Berkman του Πανεπιστημίου του Oregon.

Για παράδειγμα αν στοχεύεις στο να κόψεις το κάπνισμα, έχεις να αντιμετωπίσεις και τον εθισμό στην νικοτίνη αλλά και όλο το τελετουργικό που προηγείται της συνήθειας και το οποίο απολαμβάνεις εξίσου.

Η προσπάθεια προσδιορισμού ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου μια ενέργεια μετατρέπεται σε συνήθεια, δεν αναμένεται να αποδώσει καρπούς σύμφωνα με τον Dr. Thomas Plante της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Stanford.

Ανάλογα λοιπόν, ο χρόνος για απεξάρτηση από μιαν κακή συνήθεια δεν μπορεί να οριστεί καθώς ρόλο διαδραματίζει η θέλησή σου για να πραγματοποιήσεις την αλλαγή, το πόσο νέο ή παλιό είναι αυτό το μοτίβο και ποιες είναι οι συνέπειες εάν δεν αναλάβεις δράση.

Για παράδειγμα εάν θέλεις να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου, θα το πράξεις δυσκολότερα εάν είσαι couch potato που προτιμά να βλέπει ακατάπαυστα σειρές και ακόμα δυσκολότερα εάν αυτή η συνήθεια είναι στάση ζωής.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο προσωπικός σου γιατρός κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία σου, τότε ανεξάρτητα από το κίνητρό σου, θα… συρθείς στο πλησιέστερο γυμναστήριο για να προλάβεις τα χειρότερα.

Στο βιβλίο με τίτλο Psycho-Cybernetics, ο Maxwell Maltz διατύπωσε το 1960 την άποψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 21 ημέρες για έναν άνθρωπο να εγκαταλείψει μια συνήθεια και να υιοθετήσει μιαν καινούργια.

Ακόμα όμως και αυτό το επιστημονικό εύρημα δεν μπορεί να αποτελέσει κανόνα για το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για αλλαγή, μιας και κάθε περίπτωση και κάθε άτομο είναι κάτι ξεχωριστό.

Η ουσία δεν είναι η εξεύρεση του μαγικού αριθμού ημερών, αλλά η συνειδητοποίηση ότι μια βλαβερή συνήθεια μπορεί να σε καταστήσει άρρωστο, αντιπαραγωγικό και δυστυχισμένο, επηρεάζοντας τις σχέσεις με τα άτομα γύρω σου, ώστε το πλάνο να μετατραπεί σε δράση.

Continue Reading

LIFESTYLE

Πως να ξεκινήσεις διαλογισμό: 5 συμβουλές για αρχάριους

Kyriakos Tofi

Published

on

Η συνταγή για μείωση του άγχους, έλεγχος της ανησυχίας και βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου δεν κρύβεται σε ένα φάρμακο ή μια ταμπλέτα, αλλά στο διαλογισμό.

Η διαδικασία αυτή είναι τόσο απλή και τόσο ανέξοδη, σε σημείο που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι όντως ωφέλιμη.

Αν θες να κάνεις την αρχή τότε ακολούθησε τα πέντε πιο κάτω σημεία για γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα αποτελέσματα:

1. Ξεκίνα με μόνο δύο λεπτά

Ενδεχομένως να ακούγεται τόσο εύκολο ή ακόμα και χαζό ωστόσο η υπομονή και η συγκέντρωση στο διαλογισμό χτίζεται και δεν είναι επίκτητη. Ξεκίνα λοιπόν με δύο λεπτά εκτέλεσης για μιαν εβδομάδα και σταδιακά πρόσθεσε χρονικό διάστημα το οποίο θεωρείς ότι μπορείς να αφιερώσεις. Με μιαν απλή μαθηματική πράξη, θα αντιληφθείς ότι θα φτάσεις τα 10 λεπτά διαλογισμού στον δεύτερο μήνα εξάσκησής της.

2. Προτίμησε το πρωινό

Η επιθυμία σου να ασχοληθείς με το διαλογισμό θα σου δώσει αρχικά την ώθηση και την επιθυμία να την εξασκήσεις με συνέπεια αρχικά, ωστόσο στη συνέχεια, όπως και κάθε νέα ενασχόληση, ενδεχομένως να μην είσαι τόσο συνεπής. Ένας βασικός λόγος είναι η αδυναμία εύρεσης έστω λίγων λεπτών μετά από μια κουραστική ημέρα ή το δέλεαρ του να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Γι’ αυτόν η καλύτερη συνταγή είναι ο διαλογισμός να εκτελείται πρωινές ώρες ώστε να απολαμβάνεις και το όφελος της νωρίς-νωρίς.

3. Μην κολλήσεις στη διαδικασία

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάποιον ώστε να ασχοληθεί με το διαλογισμό είναι η ανησυχία ότι δεν την εκτελεί σωστά μιας και είναι μια διαδικασία τόσο απλή σε σημείο που δημιουργεί ερωτηματικά. Μην σε απασχολεί το που θα καθίσεις ή το πόσο θα καθίσεις και απλά… κάνε το είτε στο πάτωμα, είτε στο κρεβάτι, είτε όπου βρίσκεις βολικά. Η διαδικασία της βελτιστοποίησης του διαλογισμού θα έρθει σε μεταγενέστερο στάδιο οπότε αρχικά απλά εκτέλεσέ τον και σταδιακά θα ανακαλύψεις τι σε βολεύει καλύτερα.

4. Μέτρα τις αναπνοές

Το να θέσεις ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για εκτέλεση διαλογισμού ίσως να μην είναι και η πιο ορθολογική επιλογή μιας και θα προσθέσεις μιαν περισσότερη έγνοια στο μυαλό, σκεπτόμενος ότι από τη στιγμή σε στιγμή θα ηχήσει ο ήχος αφύπνισης. Σημασία έχει η επικέντρωση στην αναπνοή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρυθμιστής, μετρώντας «ένα» κατά τη βαθιά εισπνοή και «δύο» κατά την εκπνοή. Επανέλαβε τη διαδικασία αυτή για τον δικό σου επιθυμητό αριθμό επαναλήψεων.

5. Μην ανησυχείς για το περιπλανώμενο μυαλό

Ο στόχος του διαλογισμού δεν είναι (ακριβώς) η παύση όλων των σκέψεων και ο καθαρισμός του μυαλού, αν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατά διαστήματα. Είναι απολύτως φυσιολογικό, ιδιαίτερα τις πρώτες φορές, να πιάσεις το μυαλό σου να περιπλανιέται εκεί όπου υπάρχουν και οι περισσότερο ανησυχίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απλά ανέτρεψε ξανά στο σημείο 4 και δώσε έμφαση στην αναπνοή σου μετρώντας κατά την εισπνοή και την εκπνοή.

Continue Reading

Social Media

The Latest

ENTERTAINMENT12 hours ago

Westworld III: Από την άγρια Δύση σε μια φουτουριστική πόλη (trailer)

Το τέλος της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones στερεί από το δίκτυο HBO ένα δυνατό χαρτί ωστόσο αυτό δεν σημαίνει...

LIFESTYLE4 days ago

3 απλές ασκήσεις του μυαλού για βελτίωση της μνήμης σου

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Neurology του 2015, ενήλικες οι οποίοι ασχολούνται με άσκηση όπως το τροχάδην και η ποδηλασία,...

ENTERTAINMENT6 days ago

Game of Thrones: Χιλιάδες υπογραφές για remake της όγδοης σεζόν

Σχεδόν μισό εκατομμύριο θεατές της δημοφιλέστατης σειράς Game of Thrones του τηλεοπτικού δικτύου HBO, κατέφυγαν σε μιαν online δήλωση με...

ENTERTAINMENT1 week ago

Avengers Endgame: Μια από τις πέντε ταινίες οι οποίες ξεπέρασαν σε εισπράξεις τα 2 δις

Μέσα σε μόλις έντεκα ημέρες μετά την ημερομηνία κυκλοφορίας της, η ταινία Avengers: Endgame κατάφερε να συγκεντρώσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

National Geographic: Οι πέντε κορυφαίες φωτογραφίες στο διαγωνισμό #natgeo100contest

Το φράγμα των 100 εκατομμυρίων followers στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Instagram έσπασε ο λογαριασμός του National Geographic, στις αναρτήσεις του...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

Jared Middleton: Παιχνίδια γιγαντώνονται με τον φωτογραφικό φακό

Σαράντα περίπου χιλιάδες followers αριθμεί ο λογαριασμός του Jared Middleton στο Instagram, εκεί όπου ο Αμερικανός Youtuber ξεδιπλώνει το ταλέντο...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Sonic the Hedgehog: Αντιδράσεις για το trailer του πασίγνωστου σκαντζόχοιρου

Η Paramount Pictures δημοσιοποίησε το πρώτο trailer της ταινίας Sonic the Hedgehog στην οποίαν θα πρωταγωνιστήσει ο Jim Carrey, ο...

LIFESTYLE3 weeks ago

Πόσο χρόνος απαιτείται για να εγκαταλείψεις μιαν κακή συνήθεια

Η προσπάθεια απαλλαγής από μια συνήθεια είτε λόγω του ότι είναι ανθυγιεινή, είτε λόγω του ότι δεν είναι συμβατή με...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X