Connect with us

LIFESTYLE

3 σημάδια που σε παρακινούν να αναζητήσεις μια νέα καριέρα

Kyriakos Tofi

Published

on

«Η καλύτερη συμβουλή καριέρας που άκουσα ήταν να είμαι συγκεντρωμένος και να κοιτώ μπροστά»
– Tyga, Αμερικανός καλλιτέχνης της hip-hop μουσικής

Αν κάθε βράδυ Κυριακής η ανησυχία και το έντονο χτυποκάρδι σε κυριεύουν, σκεπτόμενος τις πέντε (ή και περισσότερες) ημέρες εργασίας που ακολουθούν, τότε προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αν ο ερχομός του Σαββατοκυρίακου είναι το μοναδικό ζητούμενο κάθε Δευτέρα πρωί, τότε προφανώς δεν απολαμβάνεις αυτό που μεσολαβεί.

Εν τέλει, αν ο ενθουσιασμός για την εκκίνηση μιας νέας εβδομάδας με προκλήσεις στο εργασιακό σου περιβάλλον δεν είναι αυτοσκοπός, τότε αυτό είναι ένα από τα σημάδια που θα πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία, ώστε να αναζητήσεις κάτι εναλλακτικό.

1. Δεν υπάρχουν περιθώρια προαγωγής

Πολύ απλά όταν θεωρείς ότι έχεις πιάσει το ταβάνι, η εξέλιξη και η ανάπτυξη δεν έρχεται στον ίδιο χώρο, αλλά κάπου αλλού. Με μια απλή εκτίμηση της θέσης σου στην ιεραρχία και τις πιθανότητες να κάνεις άλλο ένα άλμα, μπορείς να αντιληφθείς εάν έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να σαλπάρει για νέες περιπέτειες. Ίσως τη δεδομένη στιγμή να είσαι ικανοποιημένος από το εργασιακό περιβάλλον, την αμοιβή και το φόρτο εργασίας σου, ωστόσο κοιτώντας και λίγο πιο μακριά, η ικανοποίηση αναγκών όπως το μεγάλωμα μιας οικογένειας ή η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ίσως σου κτυπήσουν ένα πρωινό την πόρτα.

2. Η φωνή μέσα σου δυναμώνει

Ο «πόλεμος» που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου και ο οποίος συνοδεύεται από αδιάκοπη σκέψη που συχνά εμπλουτίζεται με ανησυχία, μπορεί να ονομαστεί ένστικτο. Είναι εκείνο το αίσθημα βαθιά μέσα σου ότι κάτι πάει λάθος αν και την ίδια στιγμή, αγωνίζεται ώστε να μην το παραδεχθείς διότι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω προβληματισμό και κυρίως δράση την οποίαν δεν είσαι έτοιμος να αναλάβεις. Όπως αναφέρεται και στο πιο πάνω σημείο, οι επιλογές σου είναι να μεταφέρεις την ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων παρακάτω, όταν τα δεδομένα θα χειροτερέψουν, ή να γράψεις σε ένα κομμάτι χαρτί τα υπέρ και τα κατά της τωρινής σου κατάστασης και να εξάγεις τα ανάλογα συμπεράσματα.

3. Αναζητείς απόλαυση αλλού

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η εργασία δεν θα πρέπει να θεωρείται αγγαρεία, αλλά μια παραγωγική διαδικασία μέσα από την οποίαν εξασφαλίζεις χρήματα, βελτιώνεσαι σαν άνθρωπος και διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Αν κανένα από αυτά δεν συμβαίνει, τότε βρίσκεσαι στο άλλο άκρο και συγκεκριμένα στο χείλος του γκρεμού. Όταν τα όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα του εργασιακού σου περιβάλλοντος, μεταφέρονται έξω από αυτήν, τότε φαινόμενα όπως οι εκρήξεις θυμού, η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι και η στροφή στο αλκοόλ, παραμονεύουν.

Comments

LIFESTYLE

3 τρόποι για να επικρατήσεις του Monday blues

Kyriakos Tofi

Published

on

«Οι Δευτέρες είναι υπέροχες όταν τις περνάς στο κρεβάτι»
– Arthur Darvill, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «Doctor Who»

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα αρχή ή για συνέχιση των όσων έχτισες το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο τείνει να φέρνει συναισθήματα… μιζέριας η οποία συνδέεται με έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας.

Αν το φιλοσοφήσεις λίγο, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να αντιμετωπίζεις τη Δευτέρα με προκατάληψη, πέραν ίσως του γεγονότος ότι ακολουθεί το Σαββατοκυρίακο, το οποίο με τη σειρά του τείνει να συνδέεται με ανεμελιά και έλλειψη επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το συναίσθημα Monday blues αναφέρεται στο θλιβερό εκείνο συναίσθημα το οποίο επέρχεται όταν συνειδητοποιείς ότι μπροστά σου απλώνεται μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα και κατ’ επέκταση μια ολόκληρη εργάσιμη εβδομάδα.

Προκειμένου να το καταπολεμήσεις, εφάρμοσε τις τρεις πιο κάτω στρατηγικές: of you.

1. Εκτίμησε τον κυριακάτικο ύπνο

Το μοναδικό σενάριο το οποίο είναι χειρότερο από το ξύπνημα της Δευτέρας είναι το να ξυπνάς τη Δευτέρα και να είσαι κουρασμένος. Μια χιονοστιβάδα αρνητικών σκέψεων και εξελίξεων ξεκινά μιας και η έλλειψη καθαρού μυαλού χειροτερεύει την όλη κατάσταση και δυσκολεύει την προσπάθεια να δεις τη θετική πτυχή ακόμα και μιας όχι και τόσο θετικής εξέλιξης. Η δραστηριότητά σου την αμέσως προηγούμενη ημέρα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ξεκίνημα όχι απλώς της ημέρας που λέγεται Δευτέρα αλλά και όλης της εβδομάδας. Η ανεμελιά της Κυριακής σε συνδυασμό σε ωθεί να περάσεις χρόνο έξω, ωστόσο ακόμα και αυτό, καλό θα ήταν να γίνεται με μέτρο. Παρασκευή και Σάββατο είναι δύο ιδανικές ημέρες για έξοδο μέχρι αργά, όχι όμως και η τελευταία ημέρα της εβδομάδας, πολύ απλά διότι θέτει τις βάσεις για τις αμέσως επόμενες πέντε (ή και περισσότερες) εργάσιμες ημέρες.

2. Όρισε τους στόχους της εβδομάδας

Όταν μια απλή λίστα με τρεις-τέσσερις βασικούς στόχους απουσιάζει, τότε πολύ απλά δεν υπάρχει αρχή και τέλος στις κινήσεις και τη δραστηριότητά του και αντιθέτως περιορίζεσαι στο να ψάχνεις αποκούμπι. Τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον συναισθηματικό τομέα, καλό θα ήταν να θέσεις κάποιες προτεραιότητες και να χτίσεις τη Δευτέρα αλλά και όλες τις υπόλοιπες ημέρες γύρω από αυτές, μέχρι να τις πετύχεις. Επίσης οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να κατανέμονται με ομοιόμορφο τρόπο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε η προσδοκία να μην επεκτείνεται αποκλειστικά και μόνο στο Σαββατοκυρίακο, καθιστώντας τις υπόλοιπες πέντε ημέρες μια βασανιστική διαδικασία.

3. Δώσε μια σπίθα στην ημέρα

Ενστικτωδώς, η πρώτη ημέρα της εβδομάδας συνοδεύεται από ένα αίσθημα… αυτοπεριορισμού, ωστόσο με έξυπνες επιλογές, μπορεί να είναι όσο διασκεδαστική και οι υπόλοιπες. Ενδεχομένως βέβαια να μην υπάρχουν οργανωμένες εκδηλώσεις όπως συναυλίες ή θέατρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι εστιατόρια και σινεμά βάζουν λουκέτο. Η παρακολούθηση μιας ταινίας είτε στο σπίτι είτε σε εξωτερικό χώρο με παρέα ή χωρίς, ή ένα γεύμα με φίλους είναι ιδανικές επιλογές ώστε να καταπολεμήσεις τα Monday blues και παράλληλα θέτεις τις βάσεις για μια συναρπαστική εβδομάδα.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 λόγοι για τους οποίους ένα μήνυμα μπορεί να περιμένει

Kyriakos Tofi

Published

on

E-mail, Instagram, Twitter και Facebook είναι μόνο μερικά από τα μέσα τα οποία δεν σου παρέχουν απλώς παράθυρο στο τι γίνεται στον κόσμο, αλλά και πρόσβαση για επικοινωνία τα οποία βρίσκονται από το διπλανό δωμάτιο μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Απομονώνοντας το κομμάτι της επαφής με άλλα άτομα, αυτή μπορεί να χρειαστεί στα επείγοντα μηνύματα τα οποία έχουν να κάνουν με κάποιο επαγγελματικό θέμα, με κάποιο θέμα υγείας ή με κάποιο ραντεβού το οποίο είναι υψίστης σημασίας.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται το συνεχές scrolling ανάμεσα στα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το συνεχές refresh στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τα οποία αποδίδονται στο φόβο απώλειας πληροφορίας, γνωστό και ως fear of missing out.

Η υπερβολική πρόσβαση λοιπόν στην πληροφορία αλλά και στην επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν αυτή παίρνει τη μορφή κουτσομπολιού, στραγγίζει την ενέργειά σου με κίνδυνο να πέσεις σε μια ή περισσότερες από τις πιο κάτω παγίδες:

1. Κλέβει τη συγκέντρωσή σου

Προφανώς ένα τηλέφωνο συνοδεύεται από πληθώρα χρήσεων οι οποίες απλουστεύουν τη ζωή μας, όπως η πραγματοποίηση μιας κλήσης, η εύρεση μιας τοποθεσίας μέσω χάρτη, η παραγγελία φαγητού και το κάλεσμα ταξί. Παρόλ’ αυτά τείνουμε να το χρησιμοποιούμε όχι και τόσο αποδοτικά μιας και αποτελεί ένα απλό τρόπο υπεκφυγής από τη ρουτίνα, ελέγχοντας για πολλοστή φορά τα e-mails και τα μηνύματα στο WhatsApp μέσα σε λίγα λεπτά. Στο τέλος της ημέρας, το τηλέφωνο είναι εκεί για να σε εξυπηρετεί και όχι να σε κάνει δέσμιό του.

2. Κλέβει χρόνο με τα αγαπημένα σου άτομα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απωθητικό από του να μοιράζεσαι ένα δωμάτιο με ένα άτομο το οποίο έχει το πρόσωπό του «χωμένο» σε μιαν οθόνη. Η εξάρτηση αυτή είναι ακόμη πιο ενοχλητική σε στιγμές όπως το οικογενειακό δείπνο ή το ξάπλωμα στο κρεβάτι μετά από μια απαιτητική ημέρα. Έχοντας ως δεδομένο ότι αύριο, μεθαύριο, την επόμενη εβδομάδα και τον επόμενο μήνα, τα αγαπημένα σου άτομα θα είναι δίπλα σου, δεν μπορείς να εκτιμήσεις και να απολαύσεις τη στιγμή. Η απάντηση σε ένα μήνυμα μπορεί να περιμένει πέντε λεπτά όταν βρίσκεται με την οικογένειά σου ή τα άτομα τα οποία έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ οποιονδήποτε άλλον.

3. Κλέβει την εσωτερική σου γαλήνη

Η χρήση του κόκκινου χρώματος στα πλείστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προβληθεί ένα νέο μήνυμα ή μια νέα ειδοποίηση, δεν είναι διόλου τυχαία. Είναι, αντιθέτως, επιλεγμένη και σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να σε κρατά σε εγρήγορση και να δημιουργεί ένα είδος εξάρτησης, «πανηγυρίζοντας» οτιδήποτε νεότερο έρχεται στην αντίληψή σου. Μην ξεχνάς όμως ότι είσαι ένα ανθρώπινο ον με ανάγκες και όχι ένα μέσο ικανοποίησης για όποιον σε φέρει στο μυαλό μιαν τυχαία στιγμή.

Continue Reading

LIFESTYLE

Πως να αναπτύξεις τη στάση ζωής «μπορώ να το κάνω»

Kyriakos Tofi

Published

on

«Ναι, κάνω ότι μπορώ για να μην αποτύχω παταγωδώς»
– Bob Balaban, πρωταγωνιστής στην ταινία «Close Encounters of the Third Kind»

Μια ημέρα η οποία ξεκινά με αρνητική προδιάθεση, είναι καταδικασμένη να καταλήξει στον κάδο των σκουπιδιών καθώς σε κάθε γεγονός, θα ωθείς το μυαλό σου να δει την γκρίζα πλευρά.

Εκπέμποντας λοιπόν αρνητικότητα, υιοθετείς μια στάση ζωής η οποία όχι μόνο δεν σου επιτρέπει να δράσεις, αλλά δημιουργεί εξάρτηση από τα συναισθήματα εκείνα τα οποία ναι μεν είναι ζοφερά, αλλά «δικαιολογούν» την απραξία σου.

Με άλλα λόγια, έχοντας το χαρακτήρα του θύματος, «κερδίζεις» την απαλλαγή από τις ενοχές της αναβλητικότητας και της απάθειας και ενώ η ζωή περνά από μπροστά σου χωρίς ίχνους προόδου.

Αν λοιπόν θέλεις να αποτινάξεις την εσωστρέφεια και να υιοθετήσεις μια στάση ζωής στην οποίαν όλα είναι εφικτά και πιθανά, ακολούθησε τις πιο κάτω στρατηγικές:

1. Όλα ξεκινούν από το μυαλό

Ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού, τα άτομα εκείνα τα οποία είναι προικισμένα από τη φύση με ταλέντο ή σωματικά προσόντα, έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες για να επιτύχουν. Παρόλ’ αυτά πολλές είναι οι ιστορίες ατόμων τα οποία δεν χρησιμοποίησαν το μυαλό όπως το σώμα με αποτέλεσμα να χαραμίσουν αυτά για όσα άλλοι ιδρώνουν. Όλα λοιπόν ξεκινούν από τη θέληση, την εύρεση των κατάλληλων κινήτρων και στο τέλος της ημέρας ποσό πολύ θέλεις να φτάσεις στην κορυφή και τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις, περπατώντας το μονοπάτι.

2. Να είσαι συνεπής στον τρόπο σκέψης και δράσης

Το τρίπτυχο σκέψη, δράση και συναίσθημα θεωρούνται ένα… τριπόδι το οποίο κατανέμει το ίδιο βάρος σε όλους τους παράγοντες. Για παράδειγμα ακόμα και αν έχεις θετική σκέψη αλλά πρακτικά δεν μπορείς να κοιτάξεις ούτε ψηλά, αλλά ούτε μακριά με τον απαραίτητο ενθουσιασμό και αισιοδοξία, τότε κάνεις μιαν τρύπα στο νερό. Τα αποτελέσματα των πράξεών σου θα έχουν αντίκτυπο στη ψυχολογία σου και οι πράξεις σου τροφοδοτούνται από το τι έχεις στο μυαλό επομένως η τριάδα αυτή παραπέμπει σε μιαν κατάσταση «όλα ή τίποτα».

3. Ενέργεια ή απάθεια;

Η διαφορά ανάμεσα σε μετριότητα και επιτυχία, εντοπίζεται συχνά στην ικανότητα αλλά και τη διάθεση υλοποίησης της εξαιρετικής εκείνης ιδέας την οποίαν σκαρφίστηκες. Η επιτομή της τακτικής «μπορώ να το κάνω» είναι η εκτέλεση μιας σκέψης λίγο μετά τη σύλληψή της και χωρίς δισταγμό μιας ακόμα και το σενάριο της αποτυχίας είναι καλύτερο από το «τι θα γινόταν αν το έκανα». Η αναβλητικότητα δεν έχει θέση στη ζωή σου αν στοχεύεις ψηλά, πόσο μάλλον όταν θέλεις να περάσεις από τη θεωρία, στην πράξη.

Continue Reading

Social Media

The Latest

TECH4 days ago

Huawei: Κυκλοφορεί το δικό της λειτουργικό σύστημα στις αρχές του 2020

Έτοιμη, αν και όχι άμεση, λύση για τα μέτρα τα οποία έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση έχει η Huawei, η οποία...

ENTERTAINMENT5 days ago

Game of Thrones: Πως ο Morgan Freeman κριτίκαρε τη σειρά με το δικό του μοναδικό τρόπο

Όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Hollywood και της μεγάλης οθόνης, ο Morgan Freeman έχει τη γνώση αλλά...

LIFESTYLE1 week ago

3 τρόποι για να επικρατήσεις του Monday blues

«Οι Δευτέρες είναι υπέροχες όταν τις περνάς στο κρεβάτι» – Arthur Darvill, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «Doctor Who» Η πρώτη...

ENTERTAINMENT1 week ago

Big Top 40: Τα 5 κορυφαία soundtracks των εκδόσεων FIFA

Κάθε άνδρας ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και έχει πάρει χειριστήριο κονσόλας στα χέρια του, έχει παίξει τουλάχιστον μιαν...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 λόγοι για τους οποίους ένα μήνυμα μπορεί να περιμένει

E-mail, Instagram, Twitter και Facebook είναι μόνο μερικά από τα μέσα τα οποία δεν σου παρέχουν απλώς παράθυρο στο τι...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

Rambo Last Blood: Η πέμπτη και τελευταία (ίσως) παράσταση

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του John_Rambo στην μεγάλη οθόνη, ο Sylvester Stallone επιχειρεί σε ηλικία 72 ετών...

LIFESTYLE3 weeks ago

Πως να αναπτύξεις τη στάση ζωής «μπορώ να το κάνω»

«Ναι, κάνω ότι μπορώ για να μην αποτύχω παταγωδώς» – Bob Balaban, πρωταγωνιστής στην ταινία «Close Encounters of the Third...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Terminator Dark Fate: Το μοντέλο T-800 επιστρέφει

Η χαρακτηριστική φράση του Terminator, «i’ ll be back» βρίσκει εφαρμογή 35 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία του Arnold...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X