Connect with us

LIFESTYLE

3 στοιχεία που καταδεικνύουν ότι κάνεις αυτό που αγαπάς

Kyriakos Tofi

Published

on

«Κάνε αυτό που αγαπάς και η επιτυχία θα έρθει φυσιολογικά»
– David Frost, παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής «That Was the Week That Was»

Το να κάνεις αυτό που αγαπάς έχει να κάνει πολύ λιγότερο με το επάγγελμα που θα επιλέξεις για να ασκήσεις και πολύ περισσότερο με τον τρόπο που επιλέγεις να περάσεις τον χρόνο σου, δημιουργικά. Η δε ατάκα του Marc Anthony «κάνε αυτό που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ», σαφώς και εμπεριέχει μια μεγάλη αλήθεια ωστόσο το κίνητρο δεν θα πρέπει να συνδέεται πάντοτε με το χρήμα.

Συνεχίζοντας το διάβασμα, θα επιβεβαιώσεις με τρία σημεία ότι όντως κάνεις αυτό που αγαπάς, είτε είναι ένα επάγγελμα, ένα χόμπι ή μια απλή συνήθεια.

1. Θα το μοιραζόσουν και δωρεάν

Το χρήμα αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ανταμοιβή ή καλύτερα… παρέχει το καλύτερο κίνητρο ώστε να σηκωθείς από το κρεβάτι ή τον καναπέ και να γίνεις ενεργός και παραγωγικός. Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται ότι η διαδικασία στην οποίαν θα υποβληθείς, είναι κάτι που θα διασκεδάσεις ή θα απολαύσεις να κάνεις, αλλά μάλλον το αντίθετο. Όταν ξεπεράσεις την άποψη ότι «πρέπει να δώσεις για να πάρεις» ή ότι το χρήμα κινεί τα νήματα, τότε θα ανακαλύψεις το σπουδαίο κέρδος της ηθικής ικανοποίησης από την ενασχόλησή σου με αυτό που αγαπάς.

2. Το μεταδίδεις

Όταν βλέπεις άτομα να «επιβιβάζονται» στο ίδιο τρένο με εσένα, τότε σημαίνει ότι η ειλικρίνεια και η αφοσίωσή σου έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Αν το πάθος σου για το κολύμπι, ή το ποδόσφαιρο ή το διάβασμα γίνεται αρεστό από τους φίλους και την οικογένειά σου, σημαίνει ότι ακτινοβολείς ικανοποίηση και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Στην πορεία κάποιοι θα παραμείνουν στο τρένο και κάποιοι θα κατεβούν, αλλά αυτό δεν θα αλλοιώσει την πορεία του.

3. Δεν συμβιβάζεσαι με τη μετριότητα

Η στιγμή εκείνη που ανακαλύπτεις την κλίση και το ταλέντο σου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι απλά μαγική. Ιδιαίτερα εάν είσαι κάποιος που τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης είναι χαμηλά, τότε η συνειδητοποίηση ότι «είμαι καλός σε αυτό» είναι σαν ένεση αδρεναλίνης. Από τη στιγμή που εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν θα σταματήσεις να ψάχνεις τρόπους να βελτιωθείς και να τελειοποιήσεις αυτό που αγαπάς.

Comments

LIFESTYLE

Πως να εντοπίσεις ένα «βρικόλακα ενέργειας»

Kyriakos Tofi

Published

on

Έχεις ποτέ τερματίσει τη συζήτηση με ένα άτομο και καθώς απομακρύνεσαι, νιώθεις εξουθενωμένος λες και μόλις τελείωσες μιαν απαιτητική προπόνηση στο γυμναστήριο;

Και πέραν από τη σωματική καταπόνηση, να σε κυριεύει το άγχος, η στεναχώρια και η αβεβαιότητα;

Τότε πολύ πιθανόν να έχεις μόλις συναντήσει ένα «βρικόλακα ενέργειας», ο οποίος αντί να ρουφήξει το αίμα σου όπως το δημιούργημα της λαϊκής φαντασίας, σου έχει αποσπάσει ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας!

Σύμφωνα με τον Ινδουιστή μοναχό Dandapani, τα άτομα αυτά ξεχωρίζουν από δύο χαρακτηριστικά τα οποία εύκολα μπορείς να διακρίνεις βάση της συμπεριφοράς τους.

1. Το θύμα

Τα άτομα αυτά επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η τύχη τους έχει γυρίσει την πλάτη και πάντα στη ζωή έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στη μοιρασιά. Έχουν την τάση να μοιράζουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποίαν βρίσκονται σε οποιονδήποτε άλλον πέραν του πραγματικού υπαίτιου που δεν είναι άλλος από τον εαυτό τους. Αντλούν σημασία και ενέργεια υιοθετώντας μιαν παθητική στάση, η οποία τους εφησυχάζει από του να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα δεδομένα που τους βασανίζουν.

2. Ο εγωκεντρικός

Παντού και πάντα επιθυμούν να βρίσκονται στο επίκεντρο, θεωρώντας ότι η γη δεν επιστρέφεται γύρω από τον άξονά τους, αλλά γύρω από τους ίδιους. Χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές προκειμένου να ελκύσουν την προσοχή, είτε καταφεύγοντας στο να καυχιούνται για τις επιτυχίες τους, είτε με το να υποβιβάζουν τον εαυτό σου σε σημείο λύπησης. Λατρεύουν τη βόλτα με ένα νοητό rollercoaster ταξιδεύοντας από το ναδίρ στο ζενίθ και αντίστροφα, προκειμένου να ελκύσουν την προσοχή και αυτών που τους θαυμάζουν, αλλά αυτών που τους συμπονούν.

Continue Reading

LIFESTYLE

Πως να παραμείνεις ψύχραιμος κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας

Kyriakos Tofi

Published

on

«Διάλογος είναι η ανταλλαγή γνώσης και διαφωνία είναι η ανταλλαγή άγνοιας»
– Robert Quillen, Αμερικανός συγγραφέας

Όταν δύο ή περισσότερα άτομα με τάσεις επιβολής συναντιούνται, τότε η δημιουργία διαφωνίας είναι θέμα χρόνου και η έντασή της είναι το μοναδικό ερωτηματικό.

Από τη μια πλευρά είναι πρακτικά αδύνατο να συμφωνείς με τους πάντες εκτός και αν κάποιος κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς, ενώ από την άλλη τα κίνητρα μιας απόκλισης απόψεων καθορίζουν και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στις περιπτώσεις που οι τόνοι ανεβαίνουν και τα λάθη του παρελθόντος επαναφέρονται στο προσκήνιο, έχεις την επιλογή είτε να εμπλακείς σε μια διαδικασία που θα βγάζει τον εγωισμό σου λυτρωμένο και αργότερα εσένα σαν οντότητα παρεξηγημένο, είτε να προσεγγίσεις με ψυχραιμία την όλη κατάσταση ώστε να βρεις φως στο τούνελ.

Εάν η στρατηγική που επιλέγεις είναι η δεύτερη, τότε εξοπλίσου με τα τρία πιο κάτω όπλα.

1. Πάρε μια βαθιά αναπνοή

Σύμφωνα με την Αννίτα Νιάκα, ο έλεγχος της αναπνοής βοηθά το παρασυμπαθητικό σύστημα να μειώσει τους χτύπους της καρδίας ώστε να μπορέσεις να διαχειριστείς την εκάστοτε κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Όταν νιώθεις το αίμα να ανεβαίνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο κεφάλι σου, κατέφυγε σε βαθιές αναπνοές ή οποίες σε πρώτο στάδιο θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τη σύγκρουση και σε δεύτερο, να εκτιμήσεις τα δεδομένα που έχεις να αντιμετωπίσεις με νηφαλιότητα.

2. Άκου προσεκτικά

Ιδιαίτερα όταν πλησιάζει η σύγκρουση με ένα άτομο με το οποίο δεν έχετε και το ομαλότερο παρελθόν, η προκατάληψη κάνει τα δεδομένα ακόμα χειρότερα. Συχνά θα βρεθείς σε μιαν κατάσταση κατά την οποίαν θα νιώθεις ότι ακούς μια κασέτα να παίζει κατ’ επανάληψη ωστόσο σημαντική είναι η ερμηνεία των όσων φτάνουν στα αυτιά σου. Αν και η ευκολότερη λύση θα ήταν να τα καλύψεις για να μην ακούσεις την μουρμούρα και τα παράπονα, διατήρησε τη ψυχραιμία ώστε να αποφευχθούν οι παρερμηνείες και η έλλειψη αλληλοκατανόησης.

3. Απέφυγε οποιαδήποτε μορφή βίας

Ο Dr. John Gottman εντόπισε και κατονομάζει τ τέσσερις συμπεριφορές τις οποίες καλό θα ήταν να αποφύγεις όταν το κλίμα γύρω σου μοιάζει… εκρηκτικό. Αυτές είναι η άσκηση κριτικής, η περιφρόνηση, η αποστασιοποίηση και η ενσάρκωση του ρόλου του θύματος. Η φυσική και λεκτική βία είναι στοιχεία βλάπτουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και δεν πρέπει να ασκούνται ούτε σε άλλους, αλλά ούτε και τον εαυτό σου.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 λόγοι οι οποίοι σε ωθούν να παραμείνεις σε μια τοξική σχέση

Kyriakos Tofi

Published

on

«Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση απλά και μόνο για να καλύψουν τα δικά τους κενά»
– Mark Manson, συγγραφέας του βιβλίου «Models: Attract Women through Honesty»

Στις μικρές κοινωνίες στις οποίες καλείσαι καθημερινά να δραστηριοποιηθείς, έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους, κτίζοντας διαφόρων ειδών σχέσεων είτε αυτές είναι επιφανειακές, είτε πιο βαθιές. Στη δουλειά, στο γυμναστήριο, ακόμα και στο σπίτι, υπάρχουν τα άτομα εκείνα τα οποία σε κάνουν καλύτερο αλλά και εκείνα που είτε ηθελημένα, είτε άθελα, διαμορφώνουν ένα τοξικό κλίμα.

Η αναγνώριση της αρνητικής δόνησης από ένα άτομο είναι το εύκολο κομμάτι, αλλά η προσπάθεια απεγκλωβισμού από αυτό είναι αυτό που παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες. Διαβάζοντας πιο κάτω, θα αντιληφθείς τρεις λόγους οι οποίοι δεν σου επιτρέπουν να κάνεις ένα βήμα δεξιά και να χαράξεις μια διαφορετική και πιο υγιή πορεία.

1. Φοβάσαι το «μετά»

Το να ψάξεις την πόρτα της εξόδου ιδιαίτερα σε μια σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας η οποία έχει διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι τόσο δύσκολο όσο να αλλάξεις μια συνήθεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ρουτίνα σου, όπως για παράδειγμα το καφέ που επιλέγεις κάθε πρωί του Σαββάτου. Μπορεί τα δύο αυτά μεγέθη να μην μοιάζουν, ωστόσο από τη στιγμή που δεν έχεις να πάρει, αλλά αντιθέτως έχεις να χάσεις από ένα άτομο, αυτό που σε αποτρέπει από το να δραπετεύσεις είναι η απώλεια της σταθερότητας, έστω κι αν αυτή είναι βλαβερή. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που φοβούνται τη μοναξιά, είναι ευκολότερο να συμβιβαστούν με μια τοξική σχέση.

2. Ζητάς απόδοση για το χρόνο που επένδυσες

Όταν προσπαθείς να σκιαγραφήσεις τις ανθρώπινες σχέσεις, η λογική δεν είναι πάντα συστατικό τους στοιχείο. Η life coach Kali Rogers αναφέρει ότι ένας λόγος που οδηγεί σε παραμονή σε μια τοξική σχέση, είναι ότι με κάποιο μαγικό τρόπο όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και έτσι ο χρόνος που έχεις αφιερώσει, δεν θα πάει χαμένος. Προσθέτει δε ότι και σε άλλες πτυχές της ζωής μας, όταν καταθέτουμε συναισθήματα, προσπάθεια και ιδρώτα, θεωρείς ότι αξίζεις να πάρει το αποτέλεσμα που επιθυμείς, ανεξάρτητα εάν οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Στο τέλος της ημέρας, είναι καλύτερο να μειώσεις τις απώλειές σου και να χαράξεις νέα πορεία, παρά να μείνεις ριζωμένος σε μιαν παγιωμένη κατάσταση.

3. Προσπαθείς να αλλάξεις το παρελθόν επαναλαμβάνοντάς το

Ο ψυχίατρος Bessel van der Kolk με βάση τη Βοστόνη, θεωρεί ότι εάν τα παιδικά σου χρόνια και ο πρωτύτερος σου βίος έχει στιγματιστεί από βία, τότε αβίαστα αποδέχεσαι ότι και το μέλλον θα χαρακτηρίζεται ως τέτοιο. Ιδιαίτερα εάν στη παιδική σου ηλικία έχει δει ή βιώσεις περιστατικά τα οποία έχουν δημιουργήσει τραύματα και αρνητική προδιάθεση προς τους ανθρώπους, τότε μια (ακόμα) εμπειρία τοξικής σχέσης, δεν μπορεί καν να αναγνωριστεί ως κάτι κακό.

Continue Reading

Social Media

The Latest

ENTERTAINMENT3 days ago

Game of Thrones: Ο χειμώνας επιστρέφει τον Απρίλη (trailer)

Με μια αναδρομή σε στιγμές που συγκλόνισαν τους θεατές της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones, το τηλεοπτικό δίκτυο ανέβασε στον...

LIFESTYLE5 days ago

Πως να εντοπίσεις ένα «βρικόλακα ενέργειας»

Έχεις ποτέ τερματίσει τη συζήτηση με ένα άτομο και καθώς απομακρύνεσαι, νιώθεις εξουθενωμένος λες και μόλις τελείωσες μιαν απαιτητική προπόνηση...

ENTERTAINMENT1 week ago

Eric Chien: Το κόλπο το οποίο κέρδισε το Magic World Championships

Με μοναδικά εργαλεία μιαν ταμπακιέρα και μια τράπουλα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, ο Eric Chien κατέκτησε το… Τσάμπιονς Λιγκ της...

LIFESTYLE1 week ago

Πως να παραμείνεις ψύχραιμος κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας

«Διάλογος είναι η ανταλλαγή γνώσης και διαφωνία είναι η ανταλλαγή άγνοιας» – Robert Quillen, Αμερικανός συγγραφέας Όταν δύο ή περισσότερα...

LIFESTYLE1 week ago

3 λόγοι οι οποίοι σε ωθούν να παραμείνεις σε μια τοξική σχέση

«Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση απλά και μόνο για να καλύψουν τα δικά τους κενά» – Mark Manson, συγγραφέας...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 λόγοι για τους οποίους δεν έχεις ανταπόκριση στο διαδικτυακό φλερτ

«Ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι να ξεκινήσεις δυναμικά ένα διάλογο» – Sam Yagan, συνιδρυτής της εφαρμογής OkCupid Η...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 σημάδια ώστε να αναγνωρίσεις κάποιον που ψεύδεται

«Κανένας άνδρας δεν έχει αρκετά καλή μνήμη ώστε να γίνει επιτυχημένος ψεύτης» – Abraham Lincoln, 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Bohemian Rhapsody: Η πορεία των Queen και του Freddie Mercury προς την κορυφή

Στις 24 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε η ταινία Bohemian Rhapsody, της οποίας ο τίτλος συνειρμικά παραπέμπει στην τεράστια επιτυχία του βρετανικού ροκ...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X