Connect with us

LIFESTYLE

3 στρατηγικές για αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Kyriakos Tofi

Published

on

Περίπου τριάντα τοις εκατόν των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνοδεύεται από δυσάρεστες επιπτώσεις εάν δεν προσεχθεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Παρά την επιμόρφωση σχετικά με το φαινόμενο αυτό, αρκετοί είναι οι ασθενείς οι οποίοι αποφεύγουν να πάρουν τα συνταγογραφημένα φάρμακα και ακόμη περισσότεροι αυτοί που αμελούν την υγεία τους.

Λόγω του ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, πρόσθεσε τις τρεις πιο κάτω στρατηγικές στην καθημερινότητά σου ώστε να μην βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης:

1. Εξασφάλισε κάλιο και μαγνήσιο

Η Alsion Clayshulte, διατροφική σύμβουλος στα προγράμματα Cambiati Wellness, προτείνει την κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μιας και το στοιχείο αυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Τέτοια είναι το σπανάκι, η γλυκοπατάτα και τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά και γενικότερα τα φυλλώδη λαχανικά. Επιπρόσθετα, η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής με βάση το μαγνήσιο είναι επίσης ωφέλιμη με μια δόση 300 mg για διάστημα τριών μηνών να είναι αποδεδειγμένα υποβοηθητική στην μείωση της συστολικής και διαστολικής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

2. Απέφυγε επεξεργασμένες τροφές

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να σώσει τουλάχιστον 280 χιλιάδες ζωές σε βάθος δεκαετίας. Η πρόσληψη αλατιού δεν γίνεται μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και με άλλους πιο… ύπουλους μιας και οι επεξεργασμένες τροφές και οι τροφές σε κονσέρβα, περιέχουν ήδη αρκετό. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη η οποία και αυτή βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε τέτοιου είδους τροφές και η οποία σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA, σχετίζεται άμεσα με καρδιακές παθήσεις.

3. Μείωσε το άγχος

Ακούγεται εύκολο αλλά τη στιγμή που η προθεσμία για παράδοση αποτελεσμάτων πλησιάζει απειλητικά, το καθαρό μυαλό απουσιάζει και η διαχείριση της πίεσης οδηγεί σε ακόμη περισσότερα λάθη. Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το άγχος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και έτσι η Dr. Elizabeth Rice προτείνει το διαλογισμό και της ασκήσεις αναπνοής προς αντιμετώπισή του. Αν αυτές οι πρακτικές δεν σου ταιριάζουν ή δεν έχεις την υπομονή να τις εφαρμόσεις, τότε μπορείς να καταφύγεις σε ζωγραφική, διάβασμα ή ένα περίπατο στη γειτονιά, φτάνει να κάνεις κάτι που θα φέρει ηρεμία.

Comments

LIFESTYLE

Πως να ηρεμήσεις τον εσωτερικό μονόλογο και να μειώσεις το άγχος

Kyriakos Tofi

Published

on

Μπήκες ποτέ στη διαδικασία να πλάσεις σενάρια με το μυαλό σου διερωτώμενος τι θα γινόταν αν σε μιαν κρίσιμη στιγμή, επέλεγες διαφορετική απόφαση;

Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου άραγε αν για παράδειγμα τολμούσες να πας στη συνέντευξη για νέα δουλειά στην οποίαν καλέστηκες ή αν έκανες το θαρραλέο βήμα να μιλήσεις στην κοπέλα η οποία βρισκόταν στο μπαρ και σου έδινε το πράσινο φως με το χαμόγελό της;

Η (υπερβολική) ανάλυση προσώπων και καταστάσεων τα οποία ανήκουν στο παρελθόν, όχι μόνο δεν διορθώνουν τα κακώς έχοντας, αλλά μεγαλώνουν την πιθανότητα για σφάλμα στο μέλλον, λόγω κακής ψυχολογίας και έλλειψης καθαρού μυαλού.

Αν λοιπόν θέλεις να δεις την πραγματικότητα στα μάτια και να μειώσεις ή και ακόμα να εξαλείψεις τις ατελείωτες ώρες ανούσιας παρελθοντολογίας, σκέψου τις πιο κάτω στρατηγικές:

1. Αναγνώρισε την έναρξη της ανησυχίας

Ο αρνητικός μονόλογος συχνά συμβαίνει σε περιόδους τις οποίες δεν αντιλαμβάνεσαι και από εκεί και πέρα είναι εύκολο να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Συνήθως ότι ασχολείσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και συγκεκριμένα όταν οδηγείς, όταν γυμνάζεσαι ή όταν κάνεις κάτι στα πλαίσια της ρουτίνας, το μυαλό δουλεύει υπερωρίες και πέραν από τον πραγματικό σου σκοπό, παίζει στο παρασκήνιο τη γνωστή κασέτα. Πως μπορείς όμως να σταματήσεις κάτι το οποίο δεν γνωρίζεις ότι έχει ήδη αρχίσει; Αναγνωρίζοντας φράσεις ή λέξεις κλειδιά με την ανησυχία να ξεκινά συνήθως με το ερώτημ «τι θα γινόταν αν…»

2. Αντικατέστησε το αρνητικό με κάτι θετικό

Με την ίδια λογική και με τον ίδιο τρόπο κατά τον οποίον εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, γιατί να μην εισέλθεις σε κάτι ανάλογο με θετικές σκέψεις; Η προσπάθεια απόρριψης της αρνητικότητας συχνά την πολλαπλασιάζει, με καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης την αντικατάστασή της με θετικότητα. Σύμφωνα με την Christine Hassler, η ανησυχία δεν είναι τίποτε άλλο παρά κακή χρήση της φαντασίας και έτσι με ένα μικρό twist, η οπτικοποίηση μπορεί να είναι όχι απλώς θετική, αλλά και ευεργετική, ανοίγοντας την όρεξη για περισσότερες προκλήσεις.

3. Αναδιοργάνωσε την προσοχή σου

Αν το μυαλό ταξιδεύει σε δύσβατα μονοπάτια, τότε ο αντιπερισπασμός μέσω μιας παραγωγικής διαδικασίας με πρωταγωνιστή το σώμα, θα το αναγκάσει να στρέψει την προσοχή του αλλού. Ένας περίπατος στη φύση, μια προπόνηση στο γυμναστήριο αλλά και ένας δημιουργικός τρόπος όπως η ζωγραφική, φτάνουν και περισσεύουν ώστε να σε στρέψουν ξανά στο δρόμο της γαλήνης. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του American Journal of Public Health του 2010, ο χορός και η συγγραφή μειώνουν τόσο το άγχος όσο και την ανησυχία.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 απλοί τρόποι ώστε να είσαι ευγενέστερος με τον εαυτό σου

Kyriakos Tofi

Published

on

«Δεν υπάρχει αποτυχία για έναν άνδρα ο οποίος δεν χάνει το κουράγιο και τον αυτοσεβασμό του»
– Orison Swett Marden, ιδρυτής του περιοδικού «SUCCESS» του 1897

Πότε ήταν η τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της οποίας και στα πλαίσια του εσωτερικού σου μονολόγου, μείωσε τον εαυτό σου με ατάκες όπως «είμαι άχρηστος» ή «δεν έχω όσα χρειάζομαι για το επόμενο βήμα» ή «δεν είμαι αρκετά εμφανίσιμος για να φλερτάρω το κορίτσι των ονείρων μου»;

Από τη στιγμή που εσύ ο ίδιος επιλέγεις να ξαπλώσεις τον εαυτό σου στο καναβάτσο με δεξί κροσέ στη ψυχολογία σου, τότε ουδείς «διαιτητής» και ουδείς «προπονητής» θα σου δώσει χείρα βοηθείας ή θα ανακόψει την πορεία του αντίπαλού σου.

Προκειμένου λοιπόν να αναλάβεις το ρόλο του σύμμαχου της φυσιογνωμίας την οποίαν αντικρίζεις στο τραπέζι, υιοθέτησε τις τρεις πιο κάτω τακτικές:

1. Αντικατέστησε τον εαυτό σου με κάποιον άλλον

Η προτεινόμενη λύση δεν είναι βεβαίως να αποποιηθείς τις ευθύνες σου, ούτε να αναθέσεις τα καθήκοντά σου σε κάποιον άλλο άτομο, αλλά να βρεθείς στη θέση αυτού που δίνει συμπαράσταση σε όποιον υποφέρει. Όταν λοιπόν κάνεις ένα λάθος, σκέψου ότι η σύντροφός σου, ο κολλητός σου ή οποιοδήποτε άλλο άτομο το οποίο αγαπάς, έχει υποπέσει στο… φάουλ και θέσε το ερώτημα πως θα τον ή την στήριζες. Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι τα λόγια προς απάλυνση του πόνου του συνανθρώπου σου, είναι πολύ πιο γλυκά από τον εσωτερικό μονόλογο και την κριτική που θα ασκούσες στον εαυτό σου σε παρόμοια περίπτωση.

2. Κάνε μια γρήγορη επισκόπηση των τελευταίων μηνών

Συνήθως όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μιαν αγχωτική κατάσταση, όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου περνούν σε δεύτερη μοίρα, πόσο μάλλον όσα έκανες πριν μιαν ημέρα, μιαν εβδομάδα ή ακόμα και ένα μήνα. Στο διάστημα αυτό είχες μικρές ή μεγάλες επιτυχίες οι οποίες όμως τη δεδομένη στιγμή μοιάζουν ασήμαντες και υποχωρούν στο παρασκήνιο αντί να χρησιμοποιηθούν ως αποκούμπι. Χωρίς πολυπλοκότητα, απλά ανέτρεξε στις στιγμές εκείνες οι οποίες συνοδεύτηκαν από γέλιο και θετική επιδοκιμασία από τρίτους, ώστε να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

3. Μην υπερτιμάς την άποψη τρίτων

Το φαινόμενο spotlight effect αναφέρεται στην τάση να θεωρείς τον εαυτό σου ως το επίκεντρο και ότι οι άνθρωποι γύρω σου, σε κριτικάρουν είτε ανοιχτά, είτε πίσω από την πλάτη σου. Η άποψη αυτή μπορεί να ισχύει σε ένα… κουτσομπολίστικο περιβάλλον ωστόσο στην πραγματικότητα όπως μαρτυρά και το ίδιο το φαινόμενο αυτό, ο καθένας δίνει έμφαση στην εικόνα που προβάλει αντί στην εικόνα του περίγυρού του. Στην πραγματικότητα είσαι υπόλογος για τις πράξεις σου όπως επίσης και θα πρέπει να είσαι η πρώτη σου προτεραιότητα όσον αφορά τα οφέλη από οποιανδήποτέ σου ενέργεια, χωρίς αυτό να θεωρείται εγωιστικό.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 συμβουλές για ένα αξέχαστο πρώτο ραντεβού

Kyriakos Tofi

Published

on

Αν η συμβουλή «να είσαι ο εαυτός σου» ακούγεται γενική και αόριστη, τότε πολύ απλά χρειάζεσαι κάτι πιο συγκεκριμένο και ίσως κάτι πιο… χειροπιαστό προκειμένου να έχεις ευχάριστες αναμνήσεις από ένα πρώτο ραντεβού.

Ιδανικά το να προβάλεις το ποιος πραγματικά είσαι στον επαγγελματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό χώρο είναι μια τακτική η οποία αν μη τι άλλο δεν θα μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις στη γυναίκα την οποίαν έχεις απέναντί σου.

Από την άλλη πλευρά, το φλερτ θα πρέπει να είναι μια ενδιαφέρουσα και απολαυστική διαδικασία, χωρίς να σε γεμίζει άγχος και χωρίς να «μετράς» κάθε σου λέξη, φοβούμενος μην βάλεις τρικλοποδιά στον εαυτό σου.

Προκειμένου και να κερδίσεις τις εντυπώσεις στο πρώτο ραντεβού αλλά και να περάσεις καλά, συνέχισε να διαβάζεις πιο κάτω:

1. Θέσε την προτεραιότητα και τον στόχο σου

Πριν μπεις στη διαδικασία να διευκρινίσεις τι ζητάς από το άτομο το οποίο θα συναντήσεις σε λίγο, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσεις πρώτα στο δικό σου μυαλό τι θέλεις εσύ να βιώσεις. Μήπως θέλεις απλά να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο; Μήπως θέλεις να περάσεις μιαν ευχάριστη βραδιά με κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχεις συνηθίσει; Μήπως θέλεις να γνωρίσεις τη γυναίκα των ονείρων σου; Σύμφωνα με τον Dr. Venus Nicolino ο προσδιορισμός του που βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών, θα σε βοηθήσει και να περάσεις καλύτερα και να διαχειριστείς με ηρεμία τις στιγμές εκείνες που η αγωνία θα σε καταβάλει.

2. Επιστράτευσε αυτοσαρκασμό (με μέτρο)

Η προσπάθειά σου να προβάλεις τον καλύτερό σου εαυτό και να περιορίσεις τα λάθη ή τις κακές εντυπώσεις δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο σε αποτρέπουν από του να «λυθείς» και να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι. Το χιούμορ είναι το βασικό συστατικό προκειμένου να σπάσει ο πάγος, πόσο μάλλον όταν το χειριστείς με λεπτότητα μεν, έξυπνα δε. Η εξιστόρηση μιας περίπτωσης στην οποίαν βρέθηκες σε άβολη θέση αλλά «επιβίωσες» ή ακόμα και ο αυτοσαρκασμός δεν θα σε καταστήσουν ευάλωτο, αλλά αντιθέτως πιο ανθρώπινο και προσεγγίσιμο.

3. Βρες από μέσα σου μιαν ένεση αυτοπεποίθησης

Η ικανότητα να ακτινοβολείς αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία τα οποία μπορείς να παρουσιάσεις σε ένα ραντεβού ωστόσο δεν είναι κάτι το οποίο ο καθένας είναι προικισμένος. Η Jess O’Reilly στην προσωπική του ιστοσελίδα sexwithdrjess.com αναφέρει μεταξύ άλλων ότι καλό θα ήταν όποτε λαμβάνεις κομπλιμέντο, να το σημειώνεις και να το κάνεις κτήμα σου ώστε να συμπεράνεις ποιες πτυχές του χαρακτήρα ή του σώματός του, τυγχάνουν εκτίμησης. Πριν την πρώτη συνάντηση, κοίταξε στο καθρέφτη, αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία και φρόντισε να τα προβάλεις όταν βρεθείς τετ-α-τετ με την γυναίκα την οποίαν θέλεις να εντυπωσιάσεις.

Continue Reading

Social Media

The Latest

LIFESTYLE9 hours ago

Πως να ηρεμήσεις τον εσωτερικό μονόλογο και να μειώσεις το άγχος

Μπήκες ποτέ στη διαδικασία να πλάσεις σενάρια με το μυαλό σου διερωτώμενος τι θα γινόταν αν σε μιαν κρίσιμη στιγμή,...

LIFESTYLE4 days ago

3 απλοί τρόποι ώστε να είσαι ευγενέστερος με τον εαυτό σου

«Δεν υπάρχει αποτυχία για έναν άνδρα ο οποίος δεν χάνει το κουράγιο και τον αυτοσεβασμό του» – Orison Swett Marden,...

ENTERTAINMENT1 week ago

Live Aid: 34 χρόνια από την αξέχαστη παράσταση των Queen

Στις 13 Ιουλίου 1985 και στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων για αντιμετώπιση της πείνας στην Αιθιοπίας, οι Bob Geldorf...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

Anthony Vincent: Ερμηνεύει την επιτυχία «Bad guy» με 20 διαφορετικά στιλ

Μετά από ένα διάλειμμα, ο Αμερικανός YouTuber και μουσικός Anthony Vincent, επιστρέφει προκειμένου να καταπλήξει με το μοναδικό του concept,...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 συμβουλές για ένα αξέχαστο πρώτο ραντεβού

Αν η συμβουλή «να είσαι ο εαυτός σου» ακούγεται γενική και αόριστη, τότε πολύ απλά χρειάζεσαι κάτι πιο συγκεκριμένο και...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Raleigh Ritchie: Η (όχι και τόσο γνωστή) μουσική καριέρα του «Grey Worm»

Ο Jacob Basil Anderson είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό από την συμμετοχή του στην κορυφαία, ίσως, τηλεοπτική σειρά όλων των...

LIFESTYLE4 weeks ago

Πως να πάψεις να ζεις μιαν θλιβερή και απογοητευτική ζωή

«Δεν μπορείς να ζεις ικανοποιώντας τους άλλους αλλιώς θα είσαι μίζερος» – Dan Marino, παλαίμαχος Αμερικανός quarter-back των «Miami Dolphins»...

LIFESTYLE4 weeks ago

3 στρατηγικές για αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Περίπου τριάντα τοις εκατόν των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνοδεύεται από δυσάρεστες...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X