Connect with us

LIFESTYLE

3 τρόποι για να επιμηκύνεις νοητά τη διάρκεια των διακοπών σου

Kyriakos Tofi

Published

on

«Η δύναμη της δημιουργία ενός υπέροχου μέλλοντος κρύβεται στην παρούσα στιγμή»
– Eckhart Tolle, συγγραφέας του βιβλίου «The Power of Now»

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών συνοδεύεται συνήθως από την φράση «οι ημέρες πέρασαν τόσο γρήγορα». Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο περιορισμένος σου προϋπολογισμός δεν σου επέτρεψε να απομακρυνθεί από την ρουτίνα σου για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε μεγάλη απόσταση. Οφείλεται επίσης στο πως αντιλαμβάνεσαι και βιώνεις το χρόνο και πόση αξία του δίνεις, επενδύοντας σε αναμνήσεις και εμπειρίες.

Δεν είναι απαραίτητο οι διακοπές να συνοδεύονται από συγκινήσεις όπως η βόλτα με ένα τρενάκι στο λούνα παρκ ή μια βόλτα με ταχύπλοο σκάφος. Μπορούν όμως να περιέχουν τρεις άσους στο μανίκι οι οποίοι επιμηκύνουν το χρόνο, γεμίζοντάς τον με γεγονότα τα οποία θα βασιλεύουν στο πίσω μέρος του μυαλού σου.

1. Κάνε κάτι που να προκαλεί τις αισθήσεις σου

Αν δεν θες την αδρεναλίνη να πλημμυρίσει το κορμί σου, τότε υπάρχουν και επιλογές που μειώνουν το ρίσκο ή τον κίνδυνο της εξόδου από τη ζώνη άνεσής σου. Ένα road trip για παράδειγμα είναι η ασφαλέστερη επιλογή ώστε να ξεφύγεις από τα σημεία συνάντησης των τουριστών και να ανακαλύψεις τα διαμάντια που κρύβονται μακριά από τα κέντρα των πόλεων. Ακόμα και μια τέτοια περιπέτεια συνοδεύεται από ερωτηματικά όπως το τι θα δεις, ποιους θα γνωρίσεις, που θα φας και πόσο καλό θα είναι. Όλα αυτά είναι εργαλεία τα οποία σε ωθούν να ξεφύγεις από το autopilot mode όπως το διατυπώνει ο Marc Wittmann, συγγραφέας του βιβλίου Felt Time: The Psychology of How We Perceive Time.

2. Κράτα ένα ταξιδιωτικό αρχείο

Στο τέλος μιας κουραστικής και απαιτητικής ημέρας η οποία σε αποζημιώνει με εμπειρίες και αναμνήσεις, έχει μια σειρά επιλογών ως προς το πως να κάνεις αποτίμηση. Για παράδειγμα μπορείς είτε να ανεβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες αναμένοντας καρτερικά τη βροχή των likes, είτε να αποτυπώσεις σε μια κόλλα χαρτί τα όσα βίωσες. Στην πρώτη περίπτωση, μεταφέρεσαι μακριά από την πραγματικότητα και στο τεχνητό περιβάλλον της ζωής που θέλεις να προβάλεις προς τα έξω, ενώ στη δεύτερη ζεις ξανά βήμα-βήμα, ανάσα-ανάσα την εξερεύνηση η οποία δοκίμασε τα όρια του μυαλού και του σώματός σου. Στην πρώτη περίπτωση ο χρόνος μοιάζει να συρρικνώνεται αναμένοντας την «έγκριση» των ακόλουθών σου, ενώ στη δεύτερη επιμηκύνεται με τις αναμνήσεις να προβάλλονται σαν ταινία.

3. Σχεδίασε αλλά με μέτρο

Η προσπάθεια του να προγραμματίσεις κάθε στιγμή στο επερχόμενο ταξίδι σου, ώστε να μπορέσεις να πάρεις το μέγιστο των εμπειριών, συχνά λειτουργεί ως μπούμερανγκ. Μέρος της διαδικασίας των διακοπών είναι και η γλυκιά στιγμή της αναμονής η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε… ιεροτελεστία όταν ετοιμάζεις τη βαλίτσα σου. Σχεδιάζοντας και την παραμικρή λεπτομέρειας, κινδυνεύεις καταρχήν να γνωρίσεις μια σειρά από απογοητεύσεις από παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις όπως η καθυστέρηση στην πτήση και οι ανέσεις στο τόπο διαμονής σου. Επιπρόσθετα, το μυαλό σου μεταφέρεται συνεχώς και αβίαστα στο μέλλον φτιάχνοντας θετικά και αρνητικά σενάρια, αγνοώντας το παρόν.

Comments

LIFESTYLE

3 τρόποι για αποφυγή των ανεπιθύμητων κραμπών

Kyriakos Tofi

Published

on

Όσο υψηλό κι αν είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασής σου, οι κράμπες παραμονεύουν χωρίς να κάνουν… διακρίσεις ως προς το χρονικό σημείο της εμφάνισής τους, μιας και παρουσιάζονται και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Μέρη όπως η κνήμη, ο τετρακέφαλος και οι κοιλιακοί επηρεάζονται ευκολότερα λόγω του ότι συμμετέχουν περισσότερο στην κίνηση ωστόσο η ουσία είναι ότι όπου κι αν εμφανιστούν, οι κράμπες είναι ενοχλητικές.

Προκειμένου να μην βρεθείς στη δυσάρεστη κατάσταση να διακόψεις την άσκηση ή να ξυπνήσεις στη μέση της βραδιάς από μιαν ενόχληση, ακολούθησε τις πιο κάτω συμβουλές:

1. Πιες μπόλικο νερό

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Sports Health, η αφυδάτωση είναι μια από τις κυριότερες αιτίες οι οποίες οδηγούν σε κράμπες και μυϊκούς σπασμούς. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως το καλοκαίρι ή όταν ασκείσαι σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, μιας και προκαλείται μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Συγκεκριμένα η απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο και το κάλιο και συνάμα η μη αναπλήρωσή τους, οδηγούν το σώμα σε κατάσταση την οποίαν βάζει το ίδιο φραγμό με κράμπες.

2. Δώσε έμφαση στην προθέρμανση

Παραλείποντας την προθέρμανση πριν την άσκηση, αυξάνεις τις πιθανότητές του για κράμπα μιας και εκθέτεις το κορμί σου σε μιαν κατάσταση με απότομο τρόπο, αναγκάζοντάς το να αμυνθεί. Η άρση βαρών δευτερόλεπτα μετά την είσοδό σου στο γυμναστήριο δεν είναι μαγκιά, ούτε βέβαια η δικαιολογία σε περίπτωση κατά την οποίαν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Η προετοιμασία του σώματος για μιαν απαιτητική προπόνηση θα πρέπει να είναι σταδιακή, αλλιώς κινδυνεύεις όχι απλώς με κράμπα, αλλά και τραυματισμό.

3. Μην αποφεύγεις τους υδατάνθρακες

Πέραν της πρωτεΐνης η οποία χρησιμεύει στην αναδόμηση των κατεστραμμένων μυικών ινών, σημαντικό κομμάτι στη διατροφή σου διαδραματίζουν οι υδατάνθρακες. Άλλωστε είναι αυτοί οι οποίοι αποθηκεύονται ως γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί το καύσιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι υδατάνθρακες απαιτούνται σαν ενέργεια και κατά την ανάπαυσή σου, επομένως η απουσία του όταν οι μύες συσπούνται, θα οδηγήσει σε κράμπες.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 τρόποι διαχείρισης του μίσους και της ζήλιας

Kyriakos Tofi

Published

on

«Δραπέτευσε από πράξεις μίσους, ζήλιας και κακίας»
– Bob Marley, παγκόσμιο σύμβολο της reggae μουσικής

Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς να είσαι αρεστός σε κάθε άτομο το οποίο θα περάσει από μπροστά σου στο ταξίδι που λέγεται ζωή, είναι ένα γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεσαι σε νεαρή ηλικία.

Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι θα φτάσουν στο σημείο να σε μιμήσουν είτε λόγω κάποιας συμπεριφοράς, είτε λόγω των επιτυχιών σου, φθονώντας αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν.

Ανάλογα με το πόσο εύθραυστος είσαι σαν χαρακτήρας, εκδηλώσεις μίσους και ζήλιας ενδεχομένως να τρυπήσουν τη ψυχολογία σου και να καταφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά, οι προεκτάσεις της οποίας συνεχίζουν μετά από μια φραστική αντιπαράθεση.

Η αυτογνωσία σου μπορεί να αυξηθεί μέσω των τριών πιο κάτω στρατηγικών ώστε να διαχειριστείς και να κατανικήσεις πράξεις που στόχο έχουν να σε πλήξουν:

1. Μην είσαι ένας από αυτούς

Προκειμένου να θέσεις τις σωστές βάσεις προς αντιμετώπιση τόσο της ζήλιας, όσο και του μίσους, οφείλεις να κοιτάξεις μέσα σου και να εκτιμήσεις κατά πόσο αυτά τα δύο συναισθήματα βρίσκονται εκεί βαθιά. Ξεκίνα λοιπόν από τον ίδιό σου τον εαυτό και ρώτησέ τον κατά πόσο υπάρχει κάποιο άτομο το οποίο μισεί ή ζηλεύει, προσπαθώντας παράλληλα να εντοπίσεις από που πηγάζει όλο αυτό. Θυμήσου επίσης ότι τα επιτεύγματα κάποιου δεν είναι αντικείμενο για φθόνο, αλλά για παραδειγματισμό και η ευκολότερη φόρμουλα για να τα μιμηθείς είναι να ρωτήσεις αυτόν που έχει τη συνταγή της επιτυχίας.

2. Μην είσαι το θύμα για λύπηση

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι «τρέφονται» ρουφώντας ενέργεια από άλλους και το πετυχαίνουν αυτό μειώνοντάς τους λεκτικά. Βέβαια στο τέλος της ημέρας κάνουν μιαν τρύπα στο νερό ως προς την προσπάθεια εξύψωσης τους νομιζόμενοι ότι υποβιβάζοντας κάποιον θα ανεβούν επίπεδο, ωστόσο το αντικείμενο προς συζήτηση είναι ο δικός σου τρόπος αντίδρασης. Αν είσαι θύμα ζήλιας ή μίσους, προσπάθησε πρώτα να μην δώσεις την ηθική ικανοποίηση ότι ενοχλείσαι και έπειτα στηρίξου στα δικά σου πιστεύω ώστε να αναιρέσεις το βομβαρδισμό ανυπόστατων χαρακτηρισμών. Άλλωστε ποιος ξέρει καλύτερα τον εαυτό σου από εσένα;

3. Μην πολεμήσεις τη φωτιά με τη φωτιά

Η χειρότερη αντίδραση σε ένα περιστατικό εκδήλωσης μίσους ή ζήλιας, είναι η προσπάθεια να επιστρέψεις τα «επιχειρήματα» και να εμπλακείς σε μια διαμάχη. Αντιθέτως, η καλύτερη φόρμουλα για τη σωματική και ψυχική σου υγεία είναι ο παραμερισμός του εγωισμού και ο ελιγμός αποφυγής ανθρώπων οι οποίοι είναι οπλισμένοι και διψούν για φιλονικία. Πολύ απλά, η αποφυγή και η απομόνωση τέτοιων προσώπων είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να κρατήσεις την ενέργειά σου για την αυτοβελτίωσή σου.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 ασκήσεις για να παροτρύνεις το μυαλό σου να σκέφτεται θετικά

Kyriakos Tofi

Published

on

«Ο σχεδιασμός ενός μέλλοντος με θετικότητα προϋποθέτει την αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι»
– Jacque Fresco, συγγραφέας του βιβλίου «The Venus Project: The Redesign of Culture»

Ακόμα και τις ημέρες εκείνες των οποίων το ξεκίνημα είναι θετικό και νιώθεις ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή σου, ενδεχομένως να προκύπτουν καταστάσεις και να συναντιέσαι με άτομα τα οποία σε σπρώχνουν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Άσος στο μανίκι σου μπορούν να αποτελέσουν οι τρεις πιο κάτω στρατηγικές οι οποίες μπορούν να επιστρατευτούν και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης στιγμής, αλλά και προληπτικά ώστε να σε οπλίσουν με χαμόγελο και θετικότητα.

1. Δράσε

«Ένα μυαλό σε αδράνεια είναι το εργαστήρι του διαβόλου» είχε αναφέρει τον 4ο αιώνα μετά Χριστόν ο Άγιος Ιερώνυμος και η φράση αυτή περιέχει μια πολύ μεγάλη δόση αλήθειας. Όταν το μυαλό είναι επικεντρωμένο στο να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά του, δεν περισσεύει χρόνος για αρνητικές σκέψεις, πόσο μάλλον για ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Μάλιστα εάν η προσπάθειά σου αυτή συνοδεύεται από επιτυχίες, το όφελος είναι διπλό καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σου και την αυτοεκτίμησή σου.

2. Εκτίμησε

Ένα κομμάτι χαρτί με όλα τα μικρά και μεγάλα στοιχεία τα οποία θεωρείς μεν δεδομένα, αλλά η αξία τους είναι ανεκτίμητη, είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Ιδιαίτερα τις στιγμές εκείνες που οι συγκυρίες σε φέρνουν να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, θυμήσου τα άτομα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ξεχωριστό και τα οποία θα σπεύσουν κοντά σου όποτε τους το ζητήσεις. Η ανανέωση της λίστας αυτής μπορεί να γίνεται συχνά, όπως βεβαίως και η ανάγνωσή της, πριν κοιμηθείς και αφού ξυπνήσεις.

3. Πιές, φάε, κοιμήσου καλά

Ιδιαίτερα το κεφάλαιο «ύπνος» είναι ικανό να ρυθμίσει τη διάθεση και την θετικότητα των σκέψεών σου καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ημέρας επομένως μην τον παραμελείς και φρόντισε στο μέτρο του δυνατού, να έχεις όλες τις προϋποθέσεις για καλή ξεκούραση. Από εκεί και πέρα, η έλλειψη βιταμινών από μόνη της είναι ικανή να δημιουργήσει παρεκκλίσεις στη ψυχική σου υγεία, με συνέπεια φαινόμενα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η εξάρτηση σε φάρμακα ή ουσίες.

Continue Reading

Social Media

The Latest

LIFESTYLE2 days ago

3 τρόποι για αποφυγή των ανεπιθύμητων κραμπών

Όσο υψηλό κι αν είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασής σου, οι κράμπες παραμονεύουν χωρίς να κάνουν… διακρίσεις ως προς το...

ENTERTAINMENT4 days ago

Mortal Kombat 11: Κυκλοφορεί και σε Nintendo Switch

Μετά το PC, το Playstation 4 και το Xbox One και το Nintendo switch προστέθηκε στις κονσόλες στις οποίες θα...

LIFESTYLE1 week ago

3 τρόποι διαχείρισης του μίσους και της ζήλιας

«Δραπέτευσε από πράξεις μίσους, ζήλιας και κακίας» – Bob Marley, παγκόσμιο σύμβολο της reggae μουσικής Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς...

ENTERTAINMENT1 week ago

Star Wars Jedi – Fallen Order: Με πρωταγωνιστή τον Cal Kestis (trailer)

Η Respawn Entertainment και η EA αποκάλυψαν το πρώτο trailer του βιντεοπαιχνιδιού Star Wars Jedi: Fallen Order το οποίο θα...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 ασκήσεις για να παροτρύνεις το μυαλό σου να σκέφτεται θετικά

«Ο σχεδιασμός ενός μέλλοντος με θετικότητα προϋποθέτει την αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι» – Jacque Fresco, συγγραφέας του βιβλίου «The...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 χαρακτηριστικές συμπεριφορές ενός people pleaser

«Αγωνίζομαι για να κερδίσω, όχι να ικανοποιήσω ανθρώπους» – Bernard Hinault, Γάλλος ποδηλάτης με πέντε νίκες στο Tour de France...

LIFESTYLE3 weeks ago

Νιώθεις κολλημένος; Αυτά τα 3 βήματα θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις

«Τίποτα δεν είναι πιο επώδυνο από το να μένεις κολλημένος κάπου που δεν ανήκεις» – Narayana Murthy, συνιδρυτής της εταιρίας...

LIFESTYLE3 weeks ago

3 παράγοντες οι οποίοι σκοτώνουν το κίνητρο (και πως να τους αντιμετωπίσεις)

«Μόλις κάτι μετατραπεί σε πάθος, το κίνητρο θα είναι για πάντα εκεί» – Michael Schumacher, 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X