Connect with us

LIFESTYLE

3 τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον μεταβολισμό σου

Kyriakos Tofi

Published

on

«Το φαγητό είναι η πληροφορία που μεταβάλει τον οργανισμό και τα γονίδια»
– Mark Hyman, ιδρυτής και διευθυντής του UltraWellness Center

Η λέξη μεταβολισμός χρησιμοποιείται συχνά σε προτάσεις που σχετίζονται με την αδυναμία απώλειας βάρους. Σε αρκετές περιπτώσεις, η διατύπωση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική ή καλύτερη πιο ρεαλιστική μιας και ο μεταβολισμός σαν όρος και σαν ιδιότητα δεν μπορεί να συγκαλύψει τις κακές διατροφικές συνήθειες ή την λιγοστή έως μηδαμινή σωματική άσκηση.

Σύμφωνα με την Κλεοπάτρα Αρέστη σε αρθρογραφία της στο huffingtonpost.gr, μεταβολισμό μπορείς να ονομάσεις το σύνολο των θερμίδων που χρειάζεσαι σε ήρεμη κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας ημέρα για να επιτελέσεις βασικές και ακούσιες λειτουργίες όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδίας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο πιο ψηλός ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να υπάρξει αύξηση βάρους.

Πως όμως σαμποτάρεις τον μεταβολισμό στις πρώτες ώρες που ανοίγεις τα μάτια σου;

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Εάν η σχέση σου με το μαξιλάρι σου δεν είναι η καλύτερη, μην παραξενευτείς αν κάποια επιπλέον κιλά εμφανιστούν, παρά την ισορροπημένη διατροφή που διατηρείς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην καύση λιγότερων θερμίδων, την διαταραχή της όρεξής σου και την αύξηση των επιπέδων κορτιζόνης τα οποία συνδέονται με την αποθήκευση λίπους. Επίσης χειροτερεύει την ανοχή στην γλυκόζη, δηλαδή την ικανότητα του σώματός σου να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη ως καύσιμο.

2. Δεν ξεκινάς την ημέρα σου με ενυδάτωση

Ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις ώθηση στον μεταβολισμό σου όταν ξυπνάς το πρωί, είναι να ενυδατωθείς. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η διαδικασία μειώνει το ρυθμό της και δεν τροφοδοτείται με υγρά. Πριν ακόμα πιεις καφέ, πριν ακόμη καταναλώσεις οποιοδήποτε φαγώσιμο, καλό θα ήταν να πιεις ένα ποτήρι νερό. Μάλιστα η Kelly Choi στο βιβλίο The 7-Day Flat-Belly Tea Cleanse πάει ένα βήμα παραπέρα και προτείνει ως πρώτο καύσιμο της ημέρας, το άσπρο τσάι, το οποίο πέραν από την ενυδάτωση, δίνει ώθηση στη λιπόλυση.

3. Τα βάζεις με την τροχαία κίνηση

Ίσως η κίνηση που θα βρεις στους δρόμους, αυτή καθ’ αυτή, να μην επηρεάζει τον μεταβολισμό σου, ωστόσο αυτή δύναται οδηγήσει σε έκρηξη θυμού και άγχος αν θα προλάβεις να φτάσεις έγκαιρα στη δουλειά. Σε τέτοια περίπτωση πέραν από τον πονοκέφαλο, τη στομαχική διαταραχή και την αύξηση της πίεσης του αίματος, ένα επιπλέον σύμπτωμα είναι ο αργός μεταβολισμός του φαγητού σύμφωνα με το Journal Biological Psychiatry. Επιπλέον ο τύπος φαγητού που επιθυμείς όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στρες, είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη, όπως η σοκολάτα.

Comments

LIFESTYLE

3 παράξενα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη ύπνου

Kyriakos Tofi

Published

on

«Μπορείς να εξουσιάσεις 50 άτομα μέσω της προσωπικότητάς σου και της έλλειψης ύπνου»
– Mark Pincus, ιδρυτής του mobile application Zynga

Ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα μετά από μια βραδιά με λιγοστό έως ελάχιστο ύπνο, είναι προφανή σημάδια ότι η ημέρα που θα ακολουθήσει θα είναι δύσκολη. Πέραν όμως από τις συνέπειες εκείνες της έλλειψης ύπνου, οι οποίες αναγνωρίζονται εύκολα, υπάρχουν και άλλες λιγότερο εμφανείς αλλά και παράξενες, οι οποίες οδηγούν σε προβληματική λήψη αποφάσεων.

1. Χρησιμοποιείς cliche φράσεις

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να «παλεύει» ή να αποφεύγει τις συζητήσεις στο σπίτι, στο εργασιακό περιβάλλον ή στο γυμναστήριο, χρησιμοποιώντας ατάκες που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του διαλόγου, τότε ίσως αυτό οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί μιαν αρνητική προδιάθεση ιδιαίτερα για… κουβεντούλα, επιλέγοντας είτε να κλειστείς στον εαυτό σου, είτε να ασχοληθείς με κάτι που θα κρατήσει το μυαλό απασχολημένο μέχρι να ξεπεραστεί η υποχρέωση. Αυτό ισχύει και στον εσωτερικό διάλογο που γίνεται μέσα σου, επιστρατεύοντας ατάκες όπως «η ζωή είναι άδικη» και «αυτό είναι πέραν των δυνατοτήτων μου».

2. Αρρωσταίνεις συχνά

Όταν η μια ασθένεια διαδέχεται την άλλη, τότε αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όταν είσαι και αισθάνεσαι εύθραυστος σε κάθε περιβάλλον πέραν αυτού του σπιτιού σου, τότε είναι παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου που δεν σου επιτρέπει να υψώσεις άμυνες του οργανισμού σου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα τον χειμώνα με το κρύωμα και τη γρίπη να σε αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο μιας και δεν έχεις το σθένος να αντισταθείς.

3. Είσαι αναποφάσιστος

Αν ακόμα και σε απλά διλήμματα που έχουν να κάνουν με το φαγητό ή ποια ταινία θα δεις, δυσκολεύεσαι να βρεις απάντηση, τότε η κριτική σου σκέψη υποφέρει. Αυτό μπορεί να στηριχθεί και επιστημονικά μιας και η έλλειψη ύπνου μειώνει τη ροή αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι το μέρος του εγκέφαλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων. Οι συνέπειες έχουν προεκτάσεις σε σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με επαγγελματικές και οικογενειακές αποφάσεις και όλα αυτά ως συνέπεια του στριφογυρίσματος στο κρεβάτι την προηγούμενη νύχτα.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 σημάδια που σε παρακινούν να αναζητήσεις μια νέα καριέρα

Kyriakos Tofi

Published

on

«Η καλύτερη συμβουλή καριέρας που άκουσα ήταν να είμαι συγκεντρωμένος και να κοιτώ μπροστά»
– Tyga, Αμερικανός καλλιτέχνης της hip-hop μουσικής

Αν κάθε βράδυ Κυριακής η ανησυχία και το έντονο χτυποκάρδι σε κυριεύουν, σκεπτόμενος τις πέντε (ή και περισσότερες) ημέρες εργασίας που ακολουθούν, τότε προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αν ο ερχομός του Σαββατοκυρίακου είναι το μοναδικό ζητούμενο κάθε Δευτέρα πρωί, τότε προφανώς δεν απολαμβάνεις αυτό που μεσολαβεί.

Εν τέλει, αν ο ενθουσιασμός για την εκκίνηση μιας νέας εβδομάδας με προκλήσεις στο εργασιακό σου περιβάλλον δεν είναι αυτοσκοπός, τότε αυτό είναι ένα από τα σημάδια που θα πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία, ώστε να αναζητήσεις κάτι εναλλακτικό.

1. Δεν υπάρχουν περιθώρια προαγωγής

Πολύ απλά όταν θεωρείς ότι έχεις πιάσει το ταβάνι, η εξέλιξη και η ανάπτυξη δεν έρχεται στον ίδιο χώρο, αλλά κάπου αλλού. Με μια απλή εκτίμηση της θέσης σου στην ιεραρχία και τις πιθανότητες να κάνεις άλλο ένα άλμα, μπορείς να αντιληφθείς εάν έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να σαλπάρει για νέες περιπέτειες. Ίσως τη δεδομένη στιγμή να είσαι ικανοποιημένος από το εργασιακό περιβάλλον, την αμοιβή και το φόρτο εργασίας σου, ωστόσο κοιτώντας και λίγο πιο μακριά, η ικανοποίηση αναγκών όπως το μεγάλωμα μιας οικογένειας ή η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ίσως σου κτυπήσουν ένα πρωινό την πόρτα.

2. Η φωνή μέσα σου δυναμώνει

Ο «πόλεμος» που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου και ο οποίος συνοδεύεται από αδιάκοπη σκέψη που συχνά εμπλουτίζεται με ανησυχία, μπορεί να ονομαστεί ένστικτο. Είναι εκείνο το αίσθημα βαθιά μέσα σου ότι κάτι πάει λάθος αν και την ίδια στιγμή, αγωνίζεται ώστε να μην το παραδεχθείς διότι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω προβληματισμό και κυρίως δράση την οποίαν δεν είσαι έτοιμος να αναλάβεις. Όπως αναφέρεται και στο πιο πάνω σημείο, οι επιλογές σου είναι να μεταφέρεις την ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων παρακάτω, όταν τα δεδομένα θα χειροτερέψουν, ή να γράψεις σε ένα κομμάτι χαρτί τα υπέρ και τα κατά της τωρινής σου κατάστασης και να εξάγεις τα ανάλογα συμπεράσματα.

3. Αναζητείς απόλαυση αλλού

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η εργασία δεν θα πρέπει να θεωρείται αγγαρεία, αλλά μια παραγωγική διαδικασία μέσα από την οποίαν εξασφαλίζεις χρήματα, βελτιώνεσαι σαν άνθρωπος και διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Αν κανένα από αυτά δεν συμβαίνει, τότε βρίσκεσαι στο άλλο άκρο και συγκεκριμένα στο χείλος του γκρεμού. Όταν τα όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα του εργασιακού σου περιβάλλοντος, μεταφέρονται έξω από αυτήν, τότε φαινόμενα όπως οι εκρήξεις θυμού, η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι και η στροφή στο αλκοόλ, παραμονεύουν.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 ανέξοδοι τρόποι ώστε να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο γυμναστήριο

Kyriakos Tofi

Published

on

«Η άσκηση, η προσευχή και ο διαλογισμός είναι παραδείγματα πνευματικών τελετών»
– Chuck Norris, Αμερικανός ηθοποιός με μαύρη ζώνη στο τζούντο

Η προετοιμασία πριν την μετάβαση στο γυμναστήριο, διαδραματίζει καθοριστικά ρόλο τόσο στις επιδόσεις σου μέσα σε αυτό, αλλά πολύ περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα στο οποίο θέλεις να φτάσεις. Η διατροφή, τα επίπεδα ενέργειας και η ενυδάτωση είναι σημαντικοί παράγοντες που θα σε ωθήσουν να περάσεις τα όρια της προηγούμενης προπόνησης, ωστόσο ένα βήμα παρακάτω θα σε πάρει και η ψυχολογική προετοιμασία.

Τρεις απλοί τρόποι που χρησιμοποιούνται ακόμα και από κορυφαίους αθλητές είναι οι εξής:

1. Κατάγραψε τις επιδόσεις σου

Όταν κινείσαι στο αόριστο και βαδίζεις σε ένα μονοπάτι το οποίο δεν σου παρέχει ανατροφοδότηση για την πορεία σου, τότε κινδυνεύεις να εισέλθεις σε ένα φαύλο κύκλο. Τα κίνητρα για εντατικοποίηση της διαδικασίας της άσκησης ξεκινούν από το μυαλό σου και ο καλύτερος τρόπος είναι να προκαλέσεις τον εαυτό σου. Εάν κάθε εβδομάδα χρησιμοποιείς τα ίδια μηχανήματα, κάνοντας τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων με τα ίδια κιλά, τότε παραμένεις στάσιμος. Αντιθέτως, εάν γράψεις σε ένα χαρτί τις ασκήσεις που θα κάνεις, με τον ελάχιστο και μέγιστο αριθμό κιλών που μπορείς να διαχειριστείς, τότε σιγά-σιγά θα δεις πρόοδο και θα αναγεννηθείς.

2. Χρησιμοποίησε την οπτικοποίηση

Πριν πας τις διακοπές τις οποίες προγραμμάτισες μήνες πριν, σκηνοθετείς την τέλεια εικόνα στο μυαλό σου, ενώ παρόμοιες σκέψεις κάνεις για γεγονότα τα οποία περιμένεις με ανυπομονησία. Η «ταινία» αυτή μπορεί να δημιουργηθεί και για την προσεχή επίσκεψή σου στο γυμναστήριο, φέρνοντας μπροστά σου την εκτέλεση των ασκήσεων, την πρόοδο και το απολαυστικό χαλάρωμα στο φινάλε. Οι σκέψεις αυτές όχι μόνο μεγαλώνουν την προσμονή, αλλά είναι αποδεδειγμένο βάση πρακτικής κορυφαίων αθλητών, ότι βελτιώνουν τις επιδόσεις.

3. Ξανακοίταξε στους στόχους σου

Όπως και στο πρώτο σημείο, όταν η επίσκεψη στο γυμναστήριο είναι απλά και μόνο μέρος της ρουτίνας ή ένα κουτάκι το οποίο πρέπει να γεμίσεις στην to-do list, καταντά μια βαρετή διαδικασία. Όταν όμως έχεις στοχοπροσήλωση και γνωρίζεις τον λόγο που ετοιμάζεις το σακίδιό σου, φοράς τα αθλητικά σου ρούχα και παπούτσια και οδηγάς μέχρι το γυμναστήριο, τότε ανάλογη είναι και η προσέγγισή σου. Είτε θέλεις να χάσεις βάρος, είτε θέλεις να τονώσεις την εξωτερική σου εικόνα, είτε θέλεις να γίνεις πιο ταχύς, το να γνωρίζεις εκ των προτέρων την αποστολή σου, είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα ώστε να βελτιωθείς σε αυτό που αφιερώνεις χρόνο και χρήμα.

Continue Reading

Social Media

The Latest

ENTERTAINMENT3 hours ago

Watchmen: Αποκτούν τη δική τους σειρά στο δίκτυο HBO

Στροφή στο δημοφιλή κόσμο των υπέρ ηρώων πραγματοποιεί το αμερικανικό δίκτυο HBO, το οποίο απέκτησε τα δικαιώματα λανσαρίσματος των Watchmen...

LIFESTYLE1 day ago

3 παράξενα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη ύπνου

«Μπορείς να εξουσιάσεις 50 άτομα μέσω της προσωπικότητάς σου και της έλλειψης ύπνου» – Mark Pincus, ιδρυτής του mobile application...

LIFESTYLE4 days ago

3 σημάδια που σε παρακινούν να αναζητήσεις μια νέα καριέρα

«Η καλύτερη συμβουλή καριέρας που άκουσα ήταν να είμαι συγκεντρωμένος και να κοιτώ μπροστά» – Tyga, Αμερικανός καλλιτέχνης της hip-hop...

LIFESTYLE6 days ago

3 ανέξοδοι τρόποι ώστε να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο γυμναστήριο

«Η άσκηση, η προσευχή και ο διαλογισμός είναι παραδείγματα πνευματικών τελετών» – Chuck Norris, Αμερικανός ηθοποιός με μαύρη ζώνη στο...

LIFESTYLE1 week ago

3 μυστικά για να ακτινοβολείς ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών

«Η ρουτίνα μου είναι σαν να βρίσκομαι σε διακοπές» – Valentino Rossi, παγκόσμιος πρωταθλητής του MotoGP Μια εμπειρία ζωής όπως...

LIFESTYLE1 week ago

3 καθημερινές συνήθειες οι οποίες κάνουν το δέρμα να φαίνεται γερασμένο

«Ανυπομονώ να γεράσω! Νομίζω θα είμαι τέλειος σαν γέρος με τατουάζ!» – Ryan Gosling, Καναδός ηθοποιός Οι βασικοί κανόνες που...

LIFESTYLE2 weeks ago

Πως η επιστήμη αποδεικνύει ότι η μουσική χαρίζει ευεξία

«Όταν αγχώνομαι παίζω μουσική» – Ross Lynch, ιδρυτής του ποπ-ροκ συγκροτήματος R5 Όταν βλέπεις αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς να είναι απορροφημένοι...

LIFESTYLE2 weeks ago

Πως να παραμείνεις θετικός σε ένα κόσμο που ενθαρρύνει την αρνητικότητα

«Κάθε πρωί μπορώ να επιλέξω πόνο και αρνητικότητα αλλά εγώ επιλέγω… ζωή» – Kevyn Aucoin, make-up artist του περιοδικού Vogue...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X