Connect with us

LIFESTYLE

3 τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον μεταβολισμό σου

Kyriakos Tofi

Published

on

«Το φαγητό είναι η πληροφορία που μεταβάλει τον οργανισμό και τα γονίδια»
– Mark Hyman, ιδρυτής και διευθυντής του UltraWellness Center

Η λέξη μεταβολισμός χρησιμοποιείται συχνά σε προτάσεις που σχετίζονται με την αδυναμία απώλειας βάρους. Σε αρκετές περιπτώσεις, η διατύπωση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική ή καλύτερη πιο ρεαλιστική μιας και ο μεταβολισμός σαν όρος και σαν ιδιότητα δεν μπορεί να συγκαλύψει τις κακές διατροφικές συνήθειες ή την λιγοστή έως μηδαμινή σωματική άσκηση.

Σύμφωνα με την Κλεοπάτρα Αρέστη σε αρθρογραφία της στο huffingtonpost.gr, μεταβολισμό μπορείς να ονομάσεις το σύνολο των θερμίδων που χρειάζεσαι σε ήρεμη κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας ημέρα για να επιτελέσεις βασικές και ακούσιες λειτουργίες όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδίας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο πιο ψηλός ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να υπάρξει αύξηση βάρους.

Πως όμως σαμποτάρεις τον μεταβολισμό στις πρώτες ώρες που ανοίγεις τα μάτια σου;

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Εάν η σχέση σου με το μαξιλάρι σου δεν είναι η καλύτερη, μην παραξενευτείς αν κάποια επιπλέον κιλά εμφανιστούν, παρά την ισορροπημένη διατροφή που διατηρείς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην καύση λιγότερων θερμίδων, την διαταραχή της όρεξής σου και την αύξηση των επιπέδων κορτιζόνης τα οποία συνδέονται με την αποθήκευση λίπους. Επίσης χειροτερεύει την ανοχή στην γλυκόζη, δηλαδή την ικανότητα του σώματός σου να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη ως καύσιμο.

2. Δεν ξεκινάς την ημέρα σου με ενυδάτωση

Ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις ώθηση στον μεταβολισμό σου όταν ξυπνάς το πρωί, είναι να ενυδατωθείς. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η διαδικασία μειώνει το ρυθμό της και δεν τροφοδοτείται με υγρά. Πριν ακόμα πιεις καφέ, πριν ακόμη καταναλώσεις οποιοδήποτε φαγώσιμο, καλό θα ήταν να πιεις ένα ποτήρι νερό. Μάλιστα η Kelly Choi στο βιβλίο The 7-Day Flat-Belly Tea Cleanse πάει ένα βήμα παραπέρα και προτείνει ως πρώτο καύσιμο της ημέρας, το άσπρο τσάι, το οποίο πέραν από την ενυδάτωση, δίνει ώθηση στη λιπόλυση.

3. Τα βάζεις με την τροχαία κίνηση

Ίσως η κίνηση που θα βρεις στους δρόμους, αυτή καθ’ αυτή, να μην επηρεάζει τον μεταβολισμό σου, ωστόσο αυτή δύναται οδηγήσει σε έκρηξη θυμού και άγχος αν θα προλάβεις να φτάσεις έγκαιρα στη δουλειά. Σε τέτοια περίπτωση πέραν από τον πονοκέφαλο, τη στομαχική διαταραχή και την αύξηση της πίεσης του αίματος, ένα επιπλέον σύμπτωμα είναι ο αργός μεταβολισμός του φαγητού σύμφωνα με το Journal Biological Psychiatry. Επιπλέον ο τύπος φαγητού που επιθυμείς όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στρες, είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη, όπως η σοκολάτα.

Comments

LIFESTYLE

3 άσοι στο μανίκι προκειμένου να παίρνεις τη σωστή απόφαση

Kyriakos Tofi

Published

on

«Στη ζωή δεν έχει σημασία το να κρατάς ένα καλό φύλλο αλλά το πως παίζεις ένα κακό φύλλο»
– Robert Louis Stevenson, συγγραφέας της ταινίας «Dr. Jekyll and Mr. Hyde»

Μια τράπουλα περιέχει 52 φύλλα ωστόσο η χρήση της σε παρομοιώσεις γίνεται αμέτρητες φορές λόγω ακριβώς του γεγονότων ότι κάποια χαρτιά τα έχεις στο χέρι και κάποια τα τραβάς από το τραπέζι. Για παράδειγμα δεν έχεις επιλέξεις τους ανθρώπους που σε έχουν φέρει στη ζωή, ωστόσο έχεις το δικαίωμα να ορίσεις τον περίγυρό σου και ιδιαίτερα τους φίλους σου.

Στη ζωή καλείσαι να πάρεις μια σειρά αποφάσεων, έχοντας επίγνωση ότι οι συνέπειες θα σε ακολουθήσουν. Προκειμένου να έχεις τα κατάλληλα εφόδια για να το πράξεις, βάλε στο οπλοστάσιό σου τις τρεις πιο κάτω συμβουλές:

1. Απλοποίησε τις επιλογές σου

Σε μια εποχή στην οποίαν η πληροφορία προσφέρεται απλόχερα και χωρίς κόστος, δημιουργείται μια μορφή εξάρτησης στην προσπάθεια να γνωρίζεις όσα περισσότερα μπορείς, θεωρώντας ότι κάπου και κάποτε θα σου φανούν χρήσιμα. Δεν απαιτείται η επιστράτευση μελετών για να αντιληφθείς ότι όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι, τόσο πιο σύνθετη γίνεται μια απόφαση, μιας και συνεχώς ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά προσπαθώντας να βρεις τη βέλτιστη λύση σαν να ψάχνεις το φως στο τέλος του τούνελ. Όλα πηγάζουν από στρατηγικές αποφάσεις όπως το ποιες αρχές θέλεις να πρεσβεύεις, ποιες ανθρώπινες σχέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία και όφελος και το κατά πόσο ένα υλικό αγαθό μπορείς να σε κάνει ευτυχισμένο.

2. Θέσε προτεραιότητα τον εαυτό σου

Το να κοιτάζεις το προσωπικό σου συμφέρον και να επιλέγεις τις στιγμές και τα άτομα τα οποία θα σε κάνουν εσένα, πρωτίστως, ευτυχισμένο, δεν είναι απαραίτητα εγωιστικό. Ίσα-ίσα που η ζωή καθημερινά φροντίζει με διάφορες συγκυρίες να μας υπενθυμίζει ότι είναι σχετικά σύντομη και ότι το να υπηρετείς, εντός και εκτός εισαγωγικών, είτε το αφεντικό, είτε τον κολλητό σου, δεν εξασφαλίζει ευχαρίστηση. Όταν το σταυροδρόμι δυσκολεύει τότε κρίνε βάση του τι είναι πιο ευεργετικό ή τουλάχιστον λιγότερο επίπονο για τον εαυτό σου.

3. Θυμήσου ότι ακόμα και ο κατήφορος έχει ένα τέλος

Εάν έχεις μπλεχτεί σε μια χιονοστιβάδα εξελίξεων οι οποίες δυσχεραίνουν τη ζωή σου, τότε ακόμα μια κακή απόφαση όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στο να τραβήξεις χειρόφρενο, αλλά θα κάνεις την επαναφορά ακόμα δυσκολότερη. Συχνά όταν βρίσκεσαι σε μια καθοδική πορεία, επιλέγεις να μην… επιλέγεις δηλαδή να αφήνεις άλλους να ορίζουν το τι μέλει γενέσθαι, χωρίς άποψη και αποφασιστικότητα. Πολύ πιο πριν λοιπόν τη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης, σημαντικό είναι να μπεις στη διαδικασία να εξετάσεις τις εναλλακτικές λύσεις και από εκεί και πέρα να ζυγίσεις τα θετικά και τα αρνητικά.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 βήματα προς το να διακόψεις μιαν κακή συνήθεια

Kyriakos Tofi

Published

on

«Ο καλύτερος τρόπος για να διακόψεις μια συνήθεια είναι να την συνθλίψεις»
– Leo Aikman, συγγραφέας στην Atlanta Constitution

Εάν καταγράψεις τις κινήσεις σου κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών τότε δεν θα παρατηρήσεις απλά ένα μοτίβο συμπεριφοράς, αλλά θα καταλήψεις στο συμπέρασμα ότι εσύ ο ίδιος ως οντότητα, εκπροσωπήσε από ένα σύνολο συνηθειών. Είτε αυτό είναι κάτι που το έχεις ανάγκη όπως το πρωινό μπάνιο, είτε κάτι που σε βοηθά να εκπληρώνεις στους στόχους σου όπως η επίσκεψη στο γυμναστήριο, στο τέλος της ημέρας, όλα αποτελούν δική σου επιλογή.

Ανάμεσα σε τέτοιες «αθώες» συνήθειες, μπορούν να παρεισφρήσουν και άλλες οι οποίες εμπεδώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο όχι απλώς δεν βοηθούν στην πρόοδό σου, αλλά σε κρατούν πίσω. Εάν θέλεις να απομακρύνεις το βλαβερό που τείνει να γίνει εξάρτηση, τότε ακολούθησε τα τρία πιο κάτω βήματα:

1. Σιγουρέψου ότι η απόφαση είναι δική σου

Μια αλλαγή συνήθως σε ωθεί έξω από τη ζώνη της άνεσής σου και αυτό κάνει τη συνήθεια να μοιάζει οικεία και ασφαλής, ανεξάρτητα αν είναι ζημιογόνα ή όχι. Για παράδειγμα το κάπνισμα είναι μια ενέργεια η οποία βλάπτει την υγεία σου ωστόσο όταν το απολαμβάνεις, νιώθεις ότι καταφεύγεις σε ένα σημείο στο οποίο είσαι προστατευμένος. Οπότε όλα ξεκινούν από την αναγνώριση του λόγου που θέλεις να ξεφύγεις από αυτήν τη συνήθεια και αυτό έρχεται πολύ πιο εύκολα αν έχεις το γνώθι σαυτόν και όχι αν αποτελεί πρόταση ή εισήγηση κάποιου φίλου.

2. Βρες στήριγμα στους κατάλληλους ανθρώπους

Εάν δεν θέλεις να γλιστρήσεις, τότε απόφυγε το πάτωμα που μόλις έχει σφουγγαριστεί. Η φράση αυτή έχει και τη μεταφορική της έννοια και αναφέρεται στην απομάκρυνση από καταστάσεις που θα σε φέρουν σε ακτίνα βολής από την συνήθεια από την οποίαν θέλεις να απεμπλακείς. Κοινώς, μην επισκεφτείς το μπαρ εάν θέλεις να αποφύγεις το αλκοόλ και ομοίως φέρε κοντά σου τα άτομα εκείνα που θα σου παρέχουν υποστήριξη και δεν θα σε σπρώξουν όταν φλερτάρεις με το χείλος του γκρεμού.

3. Επιβράβευσε κάθε κερδισμένη μάχη

Προφανώς δεν θα καταφύγεις στο ψυγείο και τις γλυκές απολαύσεις κάθε φορά που κάνεις άλλο ένα βήμα προς το να διακόψεις μιαν κακή συνήθεια, ιδιαίτερα εάν αυτή σχετίζεται με τις διατροφικές σου συνήθειες! Ωστόσο είναι σημαντικό ο εγκέφαλός σου να συνδέσει το αίσθημα της απόλαυσης μετά από κάθε επιβεβαίωση ότι βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι και έτσι η επιβράβευση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 φράσεις προς αποφυγή αν δεν θες να περνιέσαι για ξερόλας

Kyriakos Tofi

Published

on

«Το μόνο που ξέρω σχετικά με το χιούμορ είναι ότι δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό»
– John Florence Sullivan, μέλος του Hollywood Walk of Fame

Οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι τους αποκαλούν «Know it all» και αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά και τοξικά είδη ανθρώπων.

Πρόκειται για τα άτομα εκείνα τα οποία δεν διστάζουν να πατήσουν πάνω στην υπερηφάνεια του συνομιλητή τους προκειμένου να εξυψωθούν στη συνείδηση όσων τους παρακολουθούν, επιδεικνύοντας τις γνώσεις τους, όχι όμως μέσω διαλόγου.

Με το να περνιέσαι για ξερόλας δεν κερδίζεις το σεβασμό των ανθρώπων, αλλά αντιθέτως η υπεροψία σου σε καθιστά ανεπιθύμητο.

Προκειμένου να αποφύγεις το να πληγώσεις ηθελημένα ή άθελα τους συνομιλητές ή τους φίλους σου, διέγραψε από το λεξιλόγιό σου τις πιο κάτω φράσεις:

1. «Το ξέρω…»

Όταν ένας κοντινός σου άνθρωπος σπεύδει κοντά σου για να μοιραστεί μιαν πληροφορία την οποίαν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και παράλληλα μοναδική, δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να κομπάσεις ή να ξεδιπλώσεις τη δική σου γκάμα γνώσεων. Αντιθέτως όταν ενημερώνεις με τη σειρά σου ότι η πληροφορία αυτή σου ήταν γνωστή και μάλιστα το πράττεις με τρόπο που φανερώνει ανωτερότητα και αλαζονεία, τότε όχι μόνο δεν κερδίζεις πόντους στην υπόληψη του συνομιλητή σου, αλλά χάνεις. Έστω λοιπόν κι αν δεν σου κοινοποιείται κάτι νέο, μπορείς να παίξεις το παιχνίδι, κτίζοντας μια διαφορετική προσέγγιση με φράση όπως «διάβασα γι’ αυτό πρόσφατα και μου φάνηκε και εμένα ενδιαφέρουσα αυτή η πληροφορία, όσο και εσένα».

2. «Θα έπρεπε…»

Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και εν τέλει ενδυναμώνονται στις δύσκολες στιγμές, επομένως όταν ένας δικός σου άνθρωπος ζητήσει τη βοήθειά σου, καλό θα ήταν να έχεις και τη γνώση, αλλά και τον τρόπο να του συμπαρασταθείς. Οι προσταγές όχι μόνο και δεν κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δημιουργούν την εικόνα ότι αυτός που τις εκστομίζει, γνωρίζει όχι μόνο τη λύση, αλλά και από που πηγάζει ένα πρόβλημα το οποίο προφανώς δεν βιώνει ο ίδιος.

3. «Ένας πραγματικός άνδρας…»

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν άνδρα από του να θίγεται η αρρενωπότητα του και να του επιβάλλονται κάποια πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να λειτουργεί εάν θέλει να επιβεβαιώσει το φύλο του. Ο χρήστης μιας τέτοιας ατάκας, μαζεύει τα δικά του ιδανικά και προσπαθεί όχι απλώς να τα εξωτερικεύσει, αλλά και να τα επιβάλλει ως η μοναδική οδός ώστε κάποιος να θεωρείται άνδρας. Η αλήθεια είναι ότι ένας πραγματικός άνδρας είναι αρκετά ευέλικτος στα πιστεύω και τον τρόπο δράσης του, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται και να ενεργεία ανάλογα με τα δεδομένα και τα εμπόδια που έχει απέναντί του.

Continue Reading

Social Media

The Latest

ENTERTAINMENT1 day ago

Avengers Endgame: Η ζωή μετά το «κτύπημα» του Thanos (trailer)

Η τέταρτη ταινία των Avengers και των Marvel Studios θα ανεβεί στη μεγάλη οθόνη τον Απρίλιο του 2019, με τους...

SPORTS5 days ago

Jurgen Klopp: Πως πανηγύρισε το γκολ επί της Έβερτον σαν Mitch Buchannon

Φαντασία και ένα κλασσικό soundtrack μιας δημοφιλέστατης σειράς των 90s επιστράτευσε ο χρήστης του twitter, Dijkinho και το αποτέλεσμα έγινε...

LIFESTYLE1 week ago

3 άσοι στο μανίκι προκειμένου να παίρνεις τη σωστή απόφαση

«Στη ζωή δεν έχει σημασία το να κρατάς ένα καλό φύλλο αλλά το πως παίζεις ένα κακό φύλλο» – Robert...

ENTERTAINMENT1 week ago

The Lion King: Ο Simba επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη (trailer)

Τον δρόμο που χάραξαν επιτυχίες του παρελθόντος όπως «Η ωραία και το τέρας» και το «Βιβλίο της ζούγκλας» ακολουθεί ο...

SPORTS2 weeks ago

Ανδρέας Τρικωμίτης: Νέο σφυροκόπημα από «The Judo Kid» (βίντεο)

Η κυπριακή σημαία ανέμισε για άλλη μια φορά στις πίστες του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ανδρέα Τρικωμίτη να είναι αυτός...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 βήματα προς το να διακόψεις μιαν κακή συνήθεια

«Ο καλύτερος τρόπος για να διακόψεις μια συνήθεια είναι να την συνθλίψεις» – Leo Aikman, συγγραφέας στην Atlanta Constitution Εάν...

LIFESTYLE3 weeks ago

3 φράσεις προς αποφυγή αν δεν θες να περνιέσαι για ξερόλας

«Το μόνο που ξέρω σχετικά με το χιούμορ είναι ότι δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό» – John Florence Sullivan, μέλος...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Anthony Vincent: Ερμηνεύει το «Bohemian Rapsody» με 42 διαφορετικές φωνές

Τρεισήμισι εκατομμύρια views σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός μετρά η τελευταία δουλειά του Αμερικανού Anthony Vincent, ο οποίος αξιοποιεί...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X