Connect with us

LIFESTYLE

Γιατί (επι)μένεις με ανθρώπους οι οποίοι σε βλάπτουν

Kyriakos Tofi

Published

on

«Ελπίζω οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται πόση ζημιά κάνουν με τα λάθος λόγια στη λάθος στιγμή»
– John David Washington, Αμερικανός ηθοποιός με συμμετοχή στην κωμική σειρά «Ballers»

Αν και η επιστράτευση της λογικής φαντάζει εύκολη, από την επιλογή των προϊόντων τα οποία πραγματικά χρειάζεσαι από την υπεραγορά, μέχρι και την επιλογή των ανθρώπων εκείνων τους οποίους χρειάζεσαι κοντά σου, η πραγματικότητα είνα διαφορετική.

Η διαδικασία του ξεσκαρταρίσματος των περιττών υλικών αγαθών από τη ζωή σου, αλλά και ιδιαίτερα των τοξικών σχέσεων, δεν είναι τόσο απλή μιας και στη ζυγαριά μπαίνει μεταξύ άλλων, η αδυναμία παραδοχής μιας κακής επένδυσης σε χρήμα ή χρόνο.

Όσον αφορά το κομμάτι των διαπροσωπικών σχέσεων, η παραδοχή των τριών πιο κάτω λόγων οι οποίοι σε διατηρούν σε μι βλαβερή κατάσταση, ίσως είναι η αρχή για λύση του προβλήματος:

1. Ο φόβος του διαφορετικού

Κι όμως όση καταπίεση και καταπόνηση κι αν εμπεριέχεται σε μιαν σχέση, φιλική ή συναισθηματική, η οποία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή γίνεται συνήθεια είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι. Ακόμα και η αποφυγή μιας βλαβερής κατάστασης, είναι ένα βήμα έξω από τη ζώνη της άνεσής σου με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την τόλμη και το θάρρος που θα πρέπει να το επιστρατεύσεις για να το πετύχεις. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε και έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να φοβούνται περισσότερο τη μοναξιά και το άγνωστο παρά τη φθορά μιας τοξικής σχέσης.

2. Άρνηση να αποδεχθείς μιαν κακή «επένδυση»

Έχοντας αφιερώσει εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια σε μια σχέση, η συνειδητοποίηση ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο, σε κάνει να σκεφτείς μια και δύο φορές το κατά πόσο θα κουνήσεις τη λευκή σημαία. Παρακολουθώντας μιαν κατάσταση ως ουδέτερος παρατηρητής, είναι εύκολο να κρίνεις και να παροτρύνεις ένα φίλο ή μια φίλη να βάλει τέλος σε κάτι το οποίο τον ή την φθείρει, ωστόσο η ελπίδα ότι ίσως τα πράγματα βελτιωθούν, ανατρέπει την κοινή λογική. Ιδιαίτερα ως προς την πλευρά των γυναικών, η life coach Kali Rogers διατυπώνει ότι «από τη στιγμή που βάλουμε χρόνο, προσπάθεια και αγάπη σε οτιδήποτε, αναμένουμε να καρπωθούμε το αποτέλεσμα το οποίο πιστεύουμε ότι μας ανήκει δικαιωματικά».

3. Η θεωρία του Boiling Frog

Παρόλο που πρακτικά η θεωρία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι αρκετή ώστε να περιγράψει τον εφησυχασμό όταν μια επικίνδυνη κατάσταση αναδύεται αργά και βασανιστικά. Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία του Boiling frog, ένας βάτραχος ο οποίος θα μεταφερθεί σε ζεστό νερό, θα επιχειρήσει άμεσα να βγει αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, ενώ ένας βάτραχος ο οποίος βρίσκεται σε νερό το οποίο σιγοβράζει, θα παραμείνει σε αυτό μέχρι να πεθάνει. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Perpetua Neo, η κατάσταση αυτή παρατηρείται κυρίως σε άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, τα οποία πιστεύουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο από την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Comments

LIFESTYLE

3 τρόποι οι οποίοι διευκολύνουν τον ύπνο στο αεροπλάνο

Kyriakos Tofi

Published

on

Ο ενθουσιασμός ο οποίος προηγείται ενός ταξιδιού, μετριάζεται όταν μπεις στη διαδικασία μετάβασης στον προορισμό σου ιδιαίτερα όταν θα χρειαστεί να υποστείς είτε μιαν πολύωρη πτήση είτε εναλλαγές αεροπλάνων.

Από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη εφευρεθεί συσκευή τηλεμεταφοράς, απαιτείται όπως διαχειριστείς το χρονικό διάστημα αυτό με τρόπο που από τη μια δεν αποστραγγίζει την ενέργειά σου και από την άλλη το καθιστά όσο το δυνατό πιο ευχάριστο.

Ο ιδανικός τρόπος για να περάσεις το χρόνο μέσα σε ένα αεροπλάνο, είναι φυσικά ο ύπνος ωστόσο αν δεν είσαι ένας από αυτούς που μπορούν να κοιμηθούν άμεσα και οπουδήποτε, τότε η προσπάθεια να κλείσεις τα μάτια ίσως καταστεί και βασανιστική.

Πιο κάτω θα διαβάσεις τρεις απλούς και ανέξοδους τρόπους ώστε να αυξήσεις την πιθανότητα να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου:

1. Προτίμησε θέση δίπλα στο παράθυρο

Η προσπάθεια να κοιμηθείς σε όρθια θέση έστω κι αν ο λαιμός και το κεφάλι σου υποστηρίζονται από ένα neck pillow είναι δύσκολη διότι πολύ απλά δεν είσαι «προγραμματισμένος» να το πράττεις. Αντιθέτως η θέση δίπλα στο παράθυρο σου δίνει την ευελιξία να ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο πλάι και να προσομειώσεις κατά κάποιον τρόπο τη φυσική θέση την οποίαν λαμβάνεις όταν θα κοιμηθείς. Επιπρόσθετα η πρόσβαση στο παράθυρο σου δίνει την ευχέρεια να ρυθμίσεις την έκθεσή σου σε φως, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύεις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

2. Κάνε το αεροπλάνο, σπίτι σου

Η Damian McCabe, CEO της ιστοσελίδας McCabe World Travel εισηγείται όπως μεταφέρεις μαζί σου στο αεροπλάνο, αντικείμενα τα οποία σε υποβοηθούν να μεταβείς σε κατάσταση ηρεμίας στην καθημερινότητά σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα έξτρα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες ή απλά ένα mp3 player με την αγαπημένη σου μουσική, η οποία μπορεί να σε ταξιδέψει νοητικά σε άλλους προορισμούς. Ακόμα και πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης, μπορείς να εξομοιώσεις το οικείο σου περιβάλλον, κατάσταση η οποία θα σε βοηθήσει να κλείσεις τα μάτια και να ξεκουραστείς.

3. Επιστράτευσε μελατονίνη

Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής η οποία είναι υποβοηθητική στον ύπνο και τη ρύθμιση του βιολογικού σου ρολογιού θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να επιφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψει όλη την εμπειρία του ταξιδιού, μεταφέρνοντάς σε, σε μιαν κατάσταση υποτονική διάθεση η οποία διαρκεί και πέραν από τη μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β, γεγονός το οποίο επισημαίνει ο Max Hirshkowitz, πρώην πρόεδρος του National Sleep Foundantion. Μια καλή λύση είναι η μελατονίνη, ορμόνη την οποίαν το σώμα σου παράγει ούτως ή αλλιώς και η οποία υποβηθά τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, στέλνοντας το σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο.

Continue Reading

LIFESTYLE

Γιατί ο χρόνος φαίνεται να κυλάει γρηγορότερα όσο μεγαλώνεις;

Kyriakos Tofi

Published

on

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σου επιθυμία κατά τη διάρκεια των σχολικών σου χρόνων; Μήπως να κλείσεις τα μάτια και όταν τα ανοίξεις να μετατραπείς σε ενήλικα;

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου νοσταλγία από τα παιδικά σου χρόνια; Μήπως η ανεμελιά και η έλλειψη ευθύνης αλλά και έγνοιας για τους λογαριασμούς και τις προθεσμίες στη δουλειά;

Με την απάντηση των ρητορικών αυτών ερωτημάτων, λαμβάνεις μιαν απλοϊκή απάντηση στην ερώτηση του γιατί ο χρόνος φαίνεται να κυλάει γρηγορότερα όσο μεγαλώνεις ωστόσο η επιστήμη πάει ένα βήμα παρακάτω.

Σύμφωνα με την proportional theory η οποία μεταφράζεται ως αναλογική θεωρία, η ιδέα της ροής του χρόνου καθορίζεται από την αίσθηση του παρόντος χρόνου, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής σου.

Με άλλα λόγια, ένας χρόνος μοιάζει πολύ μεγαλύτερος σε διάρκεια για ένα παιδί μιας και αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό της μέχρι τώρα ζωής του, ενώ για έναν ενήλικα η αναλογία είναι πολύ μικρότερη.

Ο Dharma Singh Khalsa, πρόεδρος του Alzheimer’s Research and Prevention Foundation αναφέρεται στο φαινόμενο της τηλεσκοπίας (telescopy) σύμφωνα με το οποίο, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας υποτιμούν το χρόνο και λειτουργούν σαν να βλέπουν μέσα από ένα τηλεσκόπιο το οποίο κάνει ένα αντικείμενο σε απόσταση να φαίνεται πιο κοντά.

Ανάλογα λειτουργεί και ο εγκέφαλός σου ο οποίος έχει την τάση να επαναφέρει στη μνήμη γεγονότα τα οποία έγιναν μετα από σημαντικό χρονικό διάστημα, σαν να διαδραματίστηκαν χθες.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 λόγοι για τους οποίους η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι σημάδι αδυναμίας

Kyriakos Tofi

Published

on

Πως θα αισθανόσουν για ένα φίλο σου αν εξομολογηθεί ότι έχει επισκεφτεί ψυχολόγο προκειμένου να επιλύσει ένα πρόβλημα το οποίο τον απασχολεί;

Βρέθηκες ποτέ στη θέση να ζητήσεις σημειώσεις από τον συμμαθητή ή τον συμφοιτητή σου κατά τη διάρκεια των σχολικών ή φοιτητικών σου χρόνων;

Αν οι δύο αυτές ερωτήσεις, άσχετα από την απάντησή τους, σε φέρνουν σε άβολη θέση και σου δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας ή ακόμη και λύπησης, τότε ο όρος «βοήθεια» είναι παρεξηγημένος.

Πιο κάτω θα διαβάσεις τρία επιχειρήματα τα οποία κλονίζουν τον μύθο που φέρνει την αναζήτηση στήριξης και την αδυναμία να είναι όροι αλληλένδετοι.

1. Σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα

Προφανώς η αναζήτηση βοήθειας γίνεται κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου όπου οι εναλλακτικές λύσεις έχουν εξαντληθεί και ένα πρόβλημα εξακολουθεί να σε απασχολεί. Το να καταφεύγεις σε ένα φίλο ή την οικογένειά σου για να βρει αποκούμπι, δεν μεταφράζεται σε ζητιανιά αν το θέμα είναι οικονομικό, ούτε σε λύπηση αν το θέμα είναι ψυχολογικό και μπορείς πάντα με τις ενέργειές σου αργότερα να δείξεις την εκτίμησή σου όταν θα κολυμπάς σε ήρεμα νερά. Επομένως το να ζητήσεις βοήθεια όχι απλώς δεν πρέπει να συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα, αλλά αντιθέτως να αποτελεί τη σπίθα η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες με λιγότερα προβλήματα και περισσότερα χαμόγελα.

2. Η στήριξη σε ανεβάζει επίπεδο

Πίσω από κάθε σπουδαίο αθλητή υπάρχει ένας ή περισσότεροι προπονητές οι οποίοι τον καθοδήγησαν από τα πρώτα βήματα στο στίβο, στο παρκέ ή στο γρασίδι, μέχρι την καταξίωση. Προφανώς ουδείς δεν είναι αυτοδημιούργητος ή ακόμα και αν από πείσμα θελήσεις να ανέβεις στην κορυφή του βουνού στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές σου δυνάμεις, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς για μια χρονοβόρα διαδικασία. Η αναζήτηση βοήθειας δεν συνεπάγεται αποκλειστικά το να ξεκολλήσεις από τη λάσπη, αλλά και το να πάρεις την έξτρα ώθηση ώστε να ξεπεράσεις το ένα εμπόδιο μετά το άλλο.

3. Παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου

Προσκρούοντας σε ένα εμπόδιο, έχεις ουσιαστικά την επιλογή είτε να επιστρατεύσεις κάθε μέσο για να το υπερνικήσεις, είτε να υιοθετήσεις μιαν παθητική στάση και να το θαυμάζεις με σταυρωμένα χέρια. Η εύρεση του τρόπου εκείνου αλλά και των μέσων εκείνων που θα σε βοηθήσουν να βγεις νικητής, είναι και μαγκιά αλλά και μια μορφή δύναμης καθώς ο συνδυασμός για την εύρεση της μαγικής φόρμουλας, είναι από μόνος του μια πρόκληση. Την επόμενη φορά που θα αντικρίσεις ένα άτομο το οποίο συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία θα είχες, προτίμησε να τον πλησιάσεις και να του ζητήσεις συμβουλή, παρά να προσπαθήσεις να τον υπονομεύσεις.

Continue Reading

Social Media

The Latest

LIFESTYLE2 days ago

3 τρόποι οι οποίοι διευκολύνουν τον ύπνο στο αεροπλάνο

Ο ενθουσιασμός ο οποίος προηγείται ενός ταξιδιού, μετριάζεται όταν μπεις στη διαδικασία μετάβασης στον προορισμό σου ιδιαίτερα όταν θα χρειαστεί...

LIFESTYLE1 week ago

Γιατί ο χρόνος φαίνεται να κυλάει γρηγορότερα όσο μεγαλώνεις;

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σου επιθυμία κατά τη διάρκεια των σχολικών σου χρόνων; Μήπως να κλείσεις τα μάτια και όταν...

LIFESTYLE1 week ago

3 λόγοι για τους οποίους η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι σημάδι αδυναμίας

Πως θα αισθανόσουν για ένα φίλο σου αν εξομολογηθεί ότι έχει επισκεφτεί ψυχολόγο προκειμένου να επιλύσει ένα πρόβλημα το οποίο...

TECH2 weeks ago

Spotify: Θέλει να γνωρίζει που ζεις (και θα το ελέγχει συχνά)

Αριθμώντας 108 εκατομμύρια συνδρομητές, η εφαρμογή Spotify κυριαρχεί στον τομέα της streaming μουσικής, με τον άμεσο ανταγωνιστή του, Apple Music,...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

FIFA 2020: Παρουσιάστηκε η λίστα των παλαίμαχων της κατηγορίας ICONS

Η κυκλοφορία του FIFA 2020 σε PS4, Xbox One, PC και Nintendo Switch ορίστηκε για την 24η Σεπτεμβρίου 2019 με...

LIFESTYLE2 weeks ago

Πως να τηρήσεις τις δεσμεύσεις σου όταν είσαι κουρασμένος και αγχωμένος

Το τέλος του καλοκαιριού και η επιστροφή στη ρουτίνα από τις διακοπές, αποτελεί μιαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για επανασχεδιασμό και...

LIFESTYLE3 weeks ago

3 λόγοι για να διαβάζεις καθημερινά

«Ένας άνδρας μαθαίνει είτε με το διάβασμα, είτε με τη συναναστροφή με εξυπνότερα άτομα» – Will Rogers, Αμερικανός ηθοποιός γνωστός...

LIFESTYLE4 weeks ago

3 τρόποι ώστε να μην πτοείσαι συγκρίνοντας τον εαυτό σου με άλλους

«Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ αυτού που χάνεται λόγω αδράνειας και αυτού που χάνεται λόγω κακής επιλογής» – Francis Bacon, Άγγλος...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X