Connect with us

LIFESTYLE

Οι λόγοι για τους οποίους αρρωσταίνεις μετά από κάθε ταξίδι

Kyriakos Tofi

Published

on

Μετά από αλλαγή περιβάλλοντος και λίγες ημέρες αναζωογονητικών διακοπών, αναμένεις ότι θα επιστρέψεις στη βάση σου με τις μπαταρίες γεμάτες, πανέτοιμος να αντιμετωπίσεις τη ρουτίνα με περισσότερη αισιοδοξία. Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει από το ιδανικό σενάριο, μιας και μαζί με μια βαλίτσα από εμπειρίες, φέρνεις μαζί σου από το εξωτερικό και κάποια ασθένεια, η οποία καθιστά δύσκολη την επιστροφή στη ζώνη άνεσής σου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες αυτοί που ξεκλέβουν από τη μαγεία ενός ταξιδιού και πως μπορείς να τους αντιμετωπίσεις;

1. Το περιβάλλον στο αεροπλάνο

Αν είσαι μικροβιοφοβικός τότε το κλειστό περιβάλλον του αεροπλάνου είναι αρκετό για να σε κατακλύσει με σκέψεις που θα σε κάνουν να μην είσαι και στα καλύτερά σου. Παρόλ’ αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέσο μεταφοράς αυτό, είναι τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Αυτό οδηγεί σε ξηρασία των ρινικών διόδων, τον επηρεασμό της μύτης και του λαιμού και μείωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης βακτηρίων. Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η επιστράτευση ρινικού αλατούχου ρινικού σπρέι και κολλυρίου.

2. Η έκθεση σε πολυσύχναστους χώρους

Οποιοδήποτε μέρος το οποίο σε φέρνει σε επαφή με πλήθος, κουβαλά μαζί του και έναν σεβαστό αριθμό μικροβίων. Αεροδρόμια, σταθμοί τρένων, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα σε αφήνουν εκτεθειμένο στους συνήθεις ύποπτους που δεν είναι άλλοι από τα αλλεργιογόνα. Ο βασικός, απλούστερος και ίσως πιο αποτελεσματικός αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, χωρίς να χάνεις την ουσία και τις εμπειρίες, είναι το τακτικό και εντατικό πλύσιμο των χεριών το οποίο θα πρέπει να διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα.

3. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών

Το ταξίδι ανάμεσα σε δύο τόπους με διαφορετικό κλίμα και διαφορετικές θερμοκρασίες, μπορεί να ξεγελάσει το σώμα σου και να το κάνει ευάλωτο σε ασθένειες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα τον χειμώνα όταν αφήνεις την βάση σου για να ταξιδέψεις σε έναν θερμότερο προορισμό και ακολούθως επιστρέφεις σε ένα κλίμα στο οποίο ο οργανισμός σου θα παλέψει για να προσαρμοστεί. Το κρύο από μόνο του δεν είναι η αιτία, αλλά το γεγονός ότι το κορμί σου είναι απασχολημένο να εξισορροπήσει τη διαφορά θερμοκρασίας, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει απλούς ιούς τους οποίους υπό κανονικέ συνθήκες, θα «τακτοποιούσε» με συνοπτικές διαδικασίες.

Comments

LIFESTYLE

3 τρόποι για αποφυγή των ανεπιθύμητων κραμπών

Kyriakos Tofi

Published

on

Όσο υψηλό κι αν είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασής σου, οι κράμπες παραμονεύουν χωρίς να κάνουν… διακρίσεις ως προς το χρονικό σημείο της εμφάνισής τους, μιας και παρουσιάζονται και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Μέρη όπως η κνήμη, ο τετρακέφαλος και οι κοιλιακοί επηρεάζονται ευκολότερα λόγω του ότι συμμετέχουν περισσότερο στην κίνηση ωστόσο η ουσία είναι ότι όπου κι αν εμφανιστούν, οι κράμπες είναι ενοχλητικές.

Προκειμένου να μην βρεθείς στη δυσάρεστη κατάσταση να διακόψεις την άσκηση ή να ξυπνήσεις στη μέση της βραδιάς από μιαν ενόχληση, ακολούθησε τις πιο κάτω συμβουλές:

1. Πιες μπόλικο νερό

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Sports Health, η αφυδάτωση είναι μια από τις κυριότερες αιτίες οι οποίες οδηγούν σε κράμπες και μυϊκούς σπασμούς. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως το καλοκαίρι ή όταν ασκείσαι σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, μιας και προκαλείται μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Συγκεκριμένα η απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο και το κάλιο και συνάμα η μη αναπλήρωσή τους, οδηγούν το σώμα σε κατάσταση την οποίαν βάζει το ίδιο φραγμό με κράμπες.

2. Δώσε έμφαση στην προθέρμανση

Παραλείποντας την προθέρμανση πριν την άσκηση, αυξάνεις τις πιθανότητές του για κράμπα μιας και εκθέτεις το κορμί σου σε μιαν κατάσταση με απότομο τρόπο, αναγκάζοντάς το να αμυνθεί. Η άρση βαρών δευτερόλεπτα μετά την είσοδό σου στο γυμναστήριο δεν είναι μαγκιά, ούτε βέβαια η δικαιολογία σε περίπτωση κατά την οποίαν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Η προετοιμασία του σώματος για μιαν απαιτητική προπόνηση θα πρέπει να είναι σταδιακή, αλλιώς κινδυνεύεις όχι απλώς με κράμπα, αλλά και τραυματισμό.

3. Μην αποφεύγεις τους υδατάνθρακες

Πέραν της πρωτεΐνης η οποία χρησιμεύει στην αναδόμηση των κατεστραμμένων μυικών ινών, σημαντικό κομμάτι στη διατροφή σου διαδραματίζουν οι υδατάνθρακες. Άλλωστε είναι αυτοί οι οποίοι αποθηκεύονται ως γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί το καύσιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι υδατάνθρακες απαιτούνται σαν ενέργεια και κατά την ανάπαυσή σου, επομένως η απουσία του όταν οι μύες συσπούνται, θα οδηγήσει σε κράμπες.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 τρόποι διαχείρισης του μίσους και της ζήλιας

Kyriakos Tofi

Published

on

«Δραπέτευσε από πράξεις μίσους, ζήλιας και κακίας»
– Bob Marley, παγκόσμιο σύμβολο της reggae μουσικής

Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς να είσαι αρεστός σε κάθε άτομο το οποίο θα περάσει από μπροστά σου στο ταξίδι που λέγεται ζωή, είναι ένα γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεσαι σε νεαρή ηλικία.

Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι θα φτάσουν στο σημείο να σε μιμήσουν είτε λόγω κάποιας συμπεριφοράς, είτε λόγω των επιτυχιών σου, φθονώντας αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν.

Ανάλογα με το πόσο εύθραυστος είσαι σαν χαρακτήρας, εκδηλώσεις μίσους και ζήλιας ενδεχομένως να τρυπήσουν τη ψυχολογία σου και να καταφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά, οι προεκτάσεις της οποίας συνεχίζουν μετά από μια φραστική αντιπαράθεση.

Η αυτογνωσία σου μπορεί να αυξηθεί μέσω των τριών πιο κάτω στρατηγικών ώστε να διαχειριστείς και να κατανικήσεις πράξεις που στόχο έχουν να σε πλήξουν:

1. Μην είσαι ένας από αυτούς

Προκειμένου να θέσεις τις σωστές βάσεις προς αντιμετώπιση τόσο της ζήλιας, όσο και του μίσους, οφείλεις να κοιτάξεις μέσα σου και να εκτιμήσεις κατά πόσο αυτά τα δύο συναισθήματα βρίσκονται εκεί βαθιά. Ξεκίνα λοιπόν από τον ίδιό σου τον εαυτό και ρώτησέ τον κατά πόσο υπάρχει κάποιο άτομο το οποίο μισεί ή ζηλεύει, προσπαθώντας παράλληλα να εντοπίσεις από που πηγάζει όλο αυτό. Θυμήσου επίσης ότι τα επιτεύγματα κάποιου δεν είναι αντικείμενο για φθόνο, αλλά για παραδειγματισμό και η ευκολότερη φόρμουλα για να τα μιμηθείς είναι να ρωτήσεις αυτόν που έχει τη συνταγή της επιτυχίας.

2. Μην είσαι το θύμα για λύπηση

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι «τρέφονται» ρουφώντας ενέργεια από άλλους και το πετυχαίνουν αυτό μειώνοντάς τους λεκτικά. Βέβαια στο τέλος της ημέρας κάνουν μιαν τρύπα στο νερό ως προς την προσπάθεια εξύψωσης τους νομιζόμενοι ότι υποβιβάζοντας κάποιον θα ανεβούν επίπεδο, ωστόσο το αντικείμενο προς συζήτηση είναι ο δικός σου τρόπος αντίδρασης. Αν είσαι θύμα ζήλιας ή μίσους, προσπάθησε πρώτα να μην δώσεις την ηθική ικανοποίηση ότι ενοχλείσαι και έπειτα στηρίξου στα δικά σου πιστεύω ώστε να αναιρέσεις το βομβαρδισμό ανυπόστατων χαρακτηρισμών. Άλλωστε ποιος ξέρει καλύτερα τον εαυτό σου από εσένα;

3. Μην πολεμήσεις τη φωτιά με τη φωτιά

Η χειρότερη αντίδραση σε ένα περιστατικό εκδήλωσης μίσους ή ζήλιας, είναι η προσπάθεια να επιστρέψεις τα «επιχειρήματα» και να εμπλακείς σε μια διαμάχη. Αντιθέτως, η καλύτερη φόρμουλα για τη σωματική και ψυχική σου υγεία είναι ο παραμερισμός του εγωισμού και ο ελιγμός αποφυγής ανθρώπων οι οποίοι είναι οπλισμένοι και διψούν για φιλονικία. Πολύ απλά, η αποφυγή και η απομόνωση τέτοιων προσώπων είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να κρατήσεις την ενέργειά σου για την αυτοβελτίωσή σου.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 ασκήσεις για να παροτρύνεις το μυαλό σου να σκέφτεται θετικά

Kyriakos Tofi

Published

on

«Ο σχεδιασμός ενός μέλλοντος με θετικότητα προϋποθέτει την αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι»
– Jacque Fresco, συγγραφέας του βιβλίου «The Venus Project: The Redesign of Culture»

Ακόμα και τις ημέρες εκείνες των οποίων το ξεκίνημα είναι θετικό και νιώθεις ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή σου, ενδεχομένως να προκύπτουν καταστάσεις και να συναντιέσαι με άτομα τα οποία σε σπρώχνουν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Άσος στο μανίκι σου μπορούν να αποτελέσουν οι τρεις πιο κάτω στρατηγικές οι οποίες μπορούν να επιστρατευτούν και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης στιγμής, αλλά και προληπτικά ώστε να σε οπλίσουν με χαμόγελο και θετικότητα.

1. Δράσε

«Ένα μυαλό σε αδράνεια είναι το εργαστήρι του διαβόλου» είχε αναφέρει τον 4ο αιώνα μετά Χριστόν ο Άγιος Ιερώνυμος και η φράση αυτή περιέχει μια πολύ μεγάλη δόση αλήθειας. Όταν το μυαλό είναι επικεντρωμένο στο να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά του, δεν περισσεύει χρόνος για αρνητικές σκέψεις, πόσο μάλλον για ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Μάλιστα εάν η προσπάθειά σου αυτή συνοδεύεται από επιτυχίες, το όφελος είναι διπλό καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σου και την αυτοεκτίμησή σου.

2. Εκτίμησε

Ένα κομμάτι χαρτί με όλα τα μικρά και μεγάλα στοιχεία τα οποία θεωρείς μεν δεδομένα, αλλά η αξία τους είναι ανεκτίμητη, είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Ιδιαίτερα τις στιγμές εκείνες που οι συγκυρίες σε φέρνουν να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, θυμήσου τα άτομα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ξεχωριστό και τα οποία θα σπεύσουν κοντά σου όποτε τους το ζητήσεις. Η ανανέωση της λίστας αυτής μπορεί να γίνεται συχνά, όπως βεβαίως και η ανάγνωσή της, πριν κοιμηθείς και αφού ξυπνήσεις.

3. Πιές, φάε, κοιμήσου καλά

Ιδιαίτερα το κεφάλαιο «ύπνος» είναι ικανό να ρυθμίσει τη διάθεση και την θετικότητα των σκέψεών σου καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ημέρας επομένως μην τον παραμελείς και φρόντισε στο μέτρο του δυνατού, να έχεις όλες τις προϋποθέσεις για καλή ξεκούραση. Από εκεί και πέρα, η έλλειψη βιταμινών από μόνη της είναι ικανή να δημιουργήσει παρεκκλίσεις στη ψυχική σου υγεία, με συνέπεια φαινόμενα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η εξάρτηση σε φάρμακα ή ουσίες.

Continue Reading

Social Media

The Latest

LIFESTYLE2 days ago

3 τρόποι για αποφυγή των ανεπιθύμητων κραμπών

Όσο υψηλό κι αν είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασής σου, οι κράμπες παραμονεύουν χωρίς να κάνουν… διακρίσεις ως προς το...

ENTERTAINMENT4 days ago

Mortal Kombat 11: Κυκλοφορεί και σε Nintendo Switch

Μετά το PC, το Playstation 4 και το Xbox One και το Nintendo switch προστέθηκε στις κονσόλες στις οποίες θα...

LIFESTYLE1 week ago

3 τρόποι διαχείρισης του μίσους και της ζήλιας

«Δραπέτευσε από πράξεις μίσους, ζήλιας και κακίας» – Bob Marley, παγκόσμιο σύμβολο της reggae μουσικής Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς...

ENTERTAINMENT1 week ago

Star Wars Jedi – Fallen Order: Με πρωταγωνιστή τον Cal Kestis (trailer)

Η Respawn Entertainment και η EA αποκάλυψαν το πρώτο trailer του βιντεοπαιχνιδιού Star Wars Jedi: Fallen Order το οποίο θα...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 ασκήσεις για να παροτρύνεις το μυαλό σου να σκέφτεται θετικά

«Ο σχεδιασμός ενός μέλλοντος με θετικότητα προϋποθέτει την αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι» – Jacque Fresco, συγγραφέας του βιβλίου «The...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 χαρακτηριστικές συμπεριφορές ενός people pleaser

«Αγωνίζομαι για να κερδίσω, όχι να ικανοποιήσω ανθρώπους» – Bernard Hinault, Γάλλος ποδηλάτης με πέντε νίκες στο Tour de France...

LIFESTYLE3 weeks ago

Νιώθεις κολλημένος; Αυτά τα 3 βήματα θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις

«Τίποτα δεν είναι πιο επώδυνο από το να μένεις κολλημένος κάπου που δεν ανήκεις» – Narayana Murthy, συνιδρυτής της εταιρίας...

LIFESTYLE3 weeks ago

3 παράγοντες οι οποίοι σκοτώνουν το κίνητρο (και πως να τους αντιμετωπίσεις)

«Μόλις κάτι μετατραπεί σε πάθος, το κίνητρο θα είναι για πάντα εκεί» – Michael Schumacher, 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X