Connect with us

LIFESTYLE

Πως να αναπτύξεις τη στάση ζωής «μπορώ να το κάνω»

Kyriakos Tofi

Published

on

«Ναι, κάνω ότι μπορώ για να μην αποτύχω παταγωδώς»
– Bob Balaban, πρωταγωνιστής στην ταινία «Close Encounters of the Third Kind»

Μια ημέρα η οποία ξεκινά με αρνητική προδιάθεση, είναι καταδικασμένη να καταλήξει στον κάδο των σκουπιδιών καθώς σε κάθε γεγονός, θα ωθείς το μυαλό σου να δει την γκρίζα πλευρά.

Εκπέμποντας λοιπόν αρνητικότητα, υιοθετείς μια στάση ζωής η οποία όχι μόνο δεν σου επιτρέπει να δράσεις, αλλά δημιουργεί εξάρτηση από τα συναισθήματα εκείνα τα οποία ναι μεν είναι ζοφερά, αλλά «δικαιολογούν» την απραξία σου.

Με άλλα λόγια, έχοντας το χαρακτήρα του θύματος, «κερδίζεις» την απαλλαγή από τις ενοχές της αναβλητικότητας και της απάθειας και ενώ η ζωή περνά από μπροστά σου χωρίς ίχνους προόδου.

Αν λοιπόν θέλεις να αποτινάξεις την εσωστρέφεια και να υιοθετήσεις μια στάση ζωής στην οποίαν όλα είναι εφικτά και πιθανά, ακολούθησε τις πιο κάτω στρατηγικές:

1. Όλα ξεκινούν από το μυαλό

Ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού, τα άτομα εκείνα τα οποία είναι προικισμένα από τη φύση με ταλέντο ή σωματικά προσόντα, έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες για να επιτύχουν. Παρόλ’ αυτά πολλές είναι οι ιστορίες ατόμων τα οποία δεν χρησιμοποίησαν το μυαλό όπως το σώμα με αποτέλεσμα να χαραμίσουν αυτά για όσα άλλοι ιδρώνουν. Όλα λοιπόν ξεκινούν από τη θέληση, την εύρεση των κατάλληλων κινήτρων και στο τέλος της ημέρας ποσό πολύ θέλεις να φτάσεις στην κορυφή και τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις, περπατώντας το μονοπάτι.

2. Να είσαι συνεπής στον τρόπο σκέψης και δράσης

Το τρίπτυχο σκέψη, δράση και συναίσθημα θεωρούνται ένα… τριπόδι το οποίο κατανέμει το ίδιο βάρος σε όλους τους παράγοντες. Για παράδειγμα ακόμα και αν έχεις θετική σκέψη αλλά πρακτικά δεν μπορείς να κοιτάξεις ούτε ψηλά, αλλά ούτε μακριά με τον απαραίτητο ενθουσιασμό και αισιοδοξία, τότε κάνεις μιαν τρύπα στο νερό. Τα αποτελέσματα των πράξεών σου θα έχουν αντίκτυπο στη ψυχολογία σου και οι πράξεις σου τροφοδοτούνται από το τι έχεις στο μυαλό επομένως η τριάδα αυτή παραπέμπει σε μιαν κατάσταση «όλα ή τίποτα».

3. Ενέργεια ή απάθεια;

Η διαφορά ανάμεσα σε μετριότητα και επιτυχία, εντοπίζεται συχνά στην ικανότητα αλλά και τη διάθεση υλοποίησης της εξαιρετικής εκείνης ιδέας την οποίαν σκαρφίστηκες. Η επιτομή της τακτικής «μπορώ να το κάνω» είναι η εκτέλεση μιας σκέψης λίγο μετά τη σύλληψή της και χωρίς δισταγμό μιας ακόμα και το σενάριο της αποτυχίας είναι καλύτερο από το «τι θα γινόταν αν το έκανα». Η αναβλητικότητα δεν έχει θέση στη ζωή σου αν στοχεύεις ψηλά, πόσο μάλλον όταν θέλεις να περάσεις από τη θεωρία, στην πράξη.

LIFESTYLE

3 τρόποι για να επικρατήσεις του Monday blues

Kyriakos Tofi

Published

on

«Οι Δευτέρες είναι υπέροχες όταν τις περνάς στο κρεβάτι»
– Arthur Darvill, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «Doctor Who»

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα αρχή ή για συνέχιση των όσων έχτισες το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο τείνει να φέρνει συναισθήματα… μιζέριας η οποία συνδέεται με έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας.

Αν το φιλοσοφήσεις λίγο, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να αντιμετωπίζεις τη Δευτέρα με προκατάληψη, πέραν ίσως του γεγονότος ότι ακολουθεί το Σαββατοκυρίακο, το οποίο με τη σειρά του τείνει να συνδέεται με ανεμελιά και έλλειψη επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το συναίσθημα Monday blues αναφέρεται στο θλιβερό εκείνο συναίσθημα το οποίο επέρχεται όταν συνειδητοποιείς ότι μπροστά σου απλώνεται μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα και κατ’ επέκταση μια ολόκληρη εργάσιμη εβδομάδα.

Προκειμένου να το καταπολεμήσεις, εφάρμοσε τις τρεις πιο κάτω στρατηγικές: of you.

1. Εκτίμησε τον κυριακάτικο ύπνο

Το μοναδικό σενάριο το οποίο είναι χειρότερο από το ξύπνημα της Δευτέρας είναι το να ξυπνάς τη Δευτέρα και να είσαι κουρασμένος. Μια χιονοστιβάδα αρνητικών σκέψεων και εξελίξεων ξεκινά μιας και η έλλειψη καθαρού μυαλού χειροτερεύει την όλη κατάσταση και δυσκολεύει την προσπάθεια να δεις τη θετική πτυχή ακόμα και μιας όχι και τόσο θετικής εξέλιξης. Η δραστηριότητά σου την αμέσως προηγούμενη ημέρα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ξεκίνημα όχι απλώς της ημέρας που λέγεται Δευτέρα αλλά και όλης της εβδομάδας. Η ανεμελιά της Κυριακής σε συνδυασμό σε ωθεί να περάσεις χρόνο έξω, ωστόσο ακόμα και αυτό, καλό θα ήταν να γίνεται με μέτρο. Παρασκευή και Σάββατο είναι δύο ιδανικές ημέρες για έξοδο μέχρι αργά, όχι όμως και η τελευταία ημέρα της εβδομάδας, πολύ απλά διότι θέτει τις βάσεις για τις αμέσως επόμενες πέντε (ή και περισσότερες) εργάσιμες ημέρες.

2. Όρισε τους στόχους της εβδομάδας

Όταν μια απλή λίστα με τρεις-τέσσερις βασικούς στόχους απουσιάζει, τότε πολύ απλά δεν υπάρχει αρχή και τέλος στις κινήσεις και τη δραστηριότητά του και αντιθέτως περιορίζεσαι στο να ψάχνεις αποκούμπι. Τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον συναισθηματικό τομέα, καλό θα ήταν να θέσεις κάποιες προτεραιότητες και να χτίσεις τη Δευτέρα αλλά και όλες τις υπόλοιπες ημέρες γύρω από αυτές, μέχρι να τις πετύχεις. Επίσης οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να κατανέμονται με ομοιόμορφο τρόπο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε η προσδοκία να μην επεκτείνεται αποκλειστικά και μόνο στο Σαββατοκυρίακο, καθιστώντας τις υπόλοιπες πέντε ημέρες μια βασανιστική διαδικασία.

3. Δώσε μια σπίθα στην ημέρα

Ενστικτωδώς, η πρώτη ημέρα της εβδομάδας συνοδεύεται από ένα αίσθημα… αυτοπεριορισμού, ωστόσο με έξυπνες επιλογές, μπορεί να είναι όσο διασκεδαστική και οι υπόλοιπες. Ενδεχομένως βέβαια να μην υπάρχουν οργανωμένες εκδηλώσεις όπως συναυλίες ή θέατρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι εστιατόρια και σινεμά βάζουν λουκέτο. Η παρακολούθηση μιας ταινίας είτε στο σπίτι είτε σε εξωτερικό χώρο με παρέα ή χωρίς, ή ένα γεύμα με φίλους είναι ιδανικές επιλογές ώστε να καταπολεμήσεις τα Monday blues και παράλληλα θέτεις τις βάσεις για μια συναρπαστική εβδομάδα.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 λόγοι για τους οποίους ένα μήνυμα μπορεί να περιμένει

Kyriakos Tofi

Published

on

E-mail, Instagram, Twitter και Facebook είναι μόνο μερικά από τα μέσα τα οποία δεν σου παρέχουν απλώς παράθυρο στο τι γίνεται στον κόσμο, αλλά και πρόσβαση για επικοινωνία τα οποία βρίσκονται από το διπλανό δωμάτιο μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Απομονώνοντας το κομμάτι της επαφής με άλλα άτομα, αυτή μπορεί να χρειαστεί στα επείγοντα μηνύματα τα οποία έχουν να κάνουν με κάποιο επαγγελματικό θέμα, με κάποιο θέμα υγείας ή με κάποιο ραντεβού το οποίο είναι υψίστης σημασίας.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται το συνεχές scrolling ανάμεσα στα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το συνεχές refresh στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τα οποία αποδίδονται στο φόβο απώλειας πληροφορίας, γνωστό και ως fear of missing out.

Η υπερβολική πρόσβαση λοιπόν στην πληροφορία αλλά και στην επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν αυτή παίρνει τη μορφή κουτσομπολιού, στραγγίζει την ενέργειά σου με κίνδυνο να πέσεις σε μια ή περισσότερες από τις πιο κάτω παγίδες:

1. Κλέβει τη συγκέντρωσή σου

Προφανώς ένα τηλέφωνο συνοδεύεται από πληθώρα χρήσεων οι οποίες απλουστεύουν τη ζωή μας, όπως η πραγματοποίηση μιας κλήσης, η εύρεση μιας τοποθεσίας μέσω χάρτη, η παραγγελία φαγητού και το κάλεσμα ταξί. Παρόλ’ αυτά τείνουμε να το χρησιμοποιούμε όχι και τόσο αποδοτικά μιας και αποτελεί ένα απλό τρόπο υπεκφυγής από τη ρουτίνα, ελέγχοντας για πολλοστή φορά τα e-mails και τα μηνύματα στο WhatsApp μέσα σε λίγα λεπτά. Στο τέλος της ημέρας, το τηλέφωνο είναι εκεί για να σε εξυπηρετεί και όχι να σε κάνει δέσμιό του.

2. Κλέβει χρόνο με τα αγαπημένα σου άτομα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απωθητικό από του να μοιράζεσαι ένα δωμάτιο με ένα άτομο το οποίο έχει το πρόσωπό του «χωμένο» σε μιαν οθόνη. Η εξάρτηση αυτή είναι ακόμη πιο ενοχλητική σε στιγμές όπως το οικογενειακό δείπνο ή το ξάπλωμα στο κρεβάτι μετά από μια απαιτητική ημέρα. Έχοντας ως δεδομένο ότι αύριο, μεθαύριο, την επόμενη εβδομάδα και τον επόμενο μήνα, τα αγαπημένα σου άτομα θα είναι δίπλα σου, δεν μπορείς να εκτιμήσεις και να απολαύσεις τη στιγμή. Η απάντηση σε ένα μήνυμα μπορεί να περιμένει πέντε λεπτά όταν βρίσκεται με την οικογένειά σου ή τα άτομα τα οποία έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ οποιονδήποτε άλλον.

3. Κλέβει την εσωτερική σου γαλήνη

Η χρήση του κόκκινου χρώματος στα πλείστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προβληθεί ένα νέο μήνυμα ή μια νέα ειδοποίηση, δεν είναι διόλου τυχαία. Είναι, αντιθέτως, επιλεγμένη και σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να σε κρατά σε εγρήγορση και να δημιουργεί ένα είδος εξάρτησης, «πανηγυρίζοντας» οτιδήποτε νεότερο έρχεται στην αντίληψή σου. Μην ξεχνάς όμως ότι είσαι ένα ανθρώπινο ον με ανάγκες και όχι ένα μέσο ικανοποίησης για όποιον σε φέρει στο μυαλό μιαν τυχαία στιγμή.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 πρακτικές εξουδετέρωσης των δυσάρεστων σκέψεων

Kyriakos Tofi

Published

on

«Παίρνουμε σχήμα και μορφή από τις σκέψεις μας»
– Buddha, Ινδός φιλόσοφος, συγγραφέας και θρησκευτικός ηγέτης

Μετά από μια νύχτα με λιγοστό ύπνο ή μετά από μιαν συνάντηση με τον προϊστάμενό σου η οποία δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενες, το φιτίλι των δυσάρεστων σκέψεων πυροδοτείται, εισερχόμενος σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας.

Το να σιγήσεις το μυαλό σου μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι καθώς η ακολουθία δυσάρεστων σεναρίων αλλά και οι στιγμές οι οποίες προηγήθηκαν, παίζουν σαν κασέτα σε επανάληψη.

Παρόλ’ αυτά η προσπάθεια οπτικοποίησης των σκέψεων αυτών και η αντιμετώπισής του στα ίσα, μπορεί να επιτευχθεί με τις τρεις πιο κάτω στρατηγικές:

1. Ρίξε φύλλα στον ποταμό

Μια πρακτική η οποία αναπτύχθηκε από τον Stephen Hayes, είναι η προσπάθεια οπτικοποίησης ενός ποταμού ή ενός ρυακιού το οποίο περνάει από μπροστά σου, ενώ κάθεσαι ήρεμα με τα μάτια κλειστά. Κάθε φορά που συλλαμβάνεις μια σκέψη να περιστρέφεται και να ταλανίζει το μυαλό σου, άρπαξέ την και τοποθέτησέ την σε ένα φύλλο, απελευθερώνοντάς το ώστε το νερό να το παρασύρει μακριά.

2. Καλωσόρισε τους απρόσκλητους επισκέπτες

Ο Jalaluddin Rumi, Πέρσης ποιητής, νομικός και θεολόγος του 13ου αιώνα, άφησε πίσω του μιαν πνευματική κληρονομιά την οποίαν μελετούν και ασπάζονται άνθρωποι εφτακόσια χρόνια μετά το θάνατό του. Το ποίημά του με τίτλο The Guest House παρομοιάζει συναισθήματα όπως η χαρά και η λύπη ως απρόσκλητους επισκέπτες στο σπίτι σου, όπως ακριβώς εισβάλλουν καθημερινά στο σπίτι σου. Καλωσόρισέ τους όλους ανεξαιρέτως με χαμόγελο και αποδέξου ότι είναι κομμάτι της ζωής ανεξάρτητα αν σε ρίχνουν ή αν σε ανεβάζουν ψυχολογικά.

3. Αγνόησε τον νταή

Η λέξη bullying χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για να περιγράψει προσπάθειες επιβολής προκαλώντας φόβο και ο κάθε νταής «τρέφεται» από τη σημασία την οποίαν λαμβάνει και τη δύσκολη θέση του θύματός του. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με την άγνοια ή όταν οι πράξεις του δεν του δίνουν το αίσθημα της υπεροχής, υποχωρεί και αναζητεί προσοχή αλλού. Με τέτοιον τρόπο μπορείς να προσεγγίσεις τις δυσάρεστες σκέψεις, χρησιμοποιώντας τον εγωισμό σου για να θέσεις το ερώτημα «θα τους επιτρέψω να μου επιβληθούν;»

Continue Reading

Social Media

The Latest

TECH4 days ago

Huawei: Κυκλοφορεί το δικό της λειτουργικό σύστημα στις αρχές του 2020

Έτοιμη, αν και όχι άμεση, λύση για τα μέτρα τα οποία έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση έχει η Huawei, η οποία...

ENTERTAINMENT5 days ago

Game of Thrones: Πως ο Morgan Freeman κριτίκαρε τη σειρά με το δικό του μοναδικό τρόπο

Όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Hollywood και της μεγάλης οθόνης, ο Morgan Freeman έχει τη γνώση αλλά...

LIFESTYLE1 week ago

3 τρόποι για να επικρατήσεις του Monday blues

«Οι Δευτέρες είναι υπέροχες όταν τις περνάς στο κρεβάτι» – Arthur Darvill, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «Doctor Who» Η πρώτη...

ENTERTAINMENT1 week ago

Big Top 40: Τα 5 κορυφαία soundtracks των εκδόσεων FIFA

Κάθε άνδρας ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και έχει πάρει χειριστήριο κονσόλας στα χέρια του, έχει παίξει τουλάχιστον μιαν...

LIFESTYLE2 weeks ago

3 λόγοι για τους οποίους ένα μήνυμα μπορεί να περιμένει

E-mail, Instagram, Twitter και Facebook είναι μόνο μερικά από τα μέσα τα οποία δεν σου παρέχουν απλώς παράθυρο στο τι...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

Rambo Last Blood: Η πέμπτη και τελευταία (ίσως) παράσταση

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του John_Rambo στην μεγάλη οθόνη, ο Sylvester Stallone επιχειρεί σε ηλικία 72 ετών...

LIFESTYLE3 weeks ago

Πως να αναπτύξεις τη στάση ζωής «μπορώ να το κάνω»

«Ναι, κάνω ότι μπορώ για να μην αποτύχω παταγωδώς» – Bob Balaban, πρωταγωνιστής στην ταινία «Close Encounters of the Third...

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Terminator Dark Fate: Το μοντέλο T-800 επιστρέφει

Η χαρακτηριστική φράση του Terminator, «i’ ll be back» βρίσκει εφαρμογή 35 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία του Arnold...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X