«Όταν απολογούμαι, το κάνω επειδή μετανιώνω για κάτι»
– Luis Suarez, Ουρουγουανός επιθετικός της Μπαρτσελόνα
Από παιδική ηλικία, γονείς, γιαγιάδες, παππούδες και δάσκαλοι δίνουν έμφαση στη χρήση μιας μαγικής λέξης η οποία είναι λες και έχει την ικανότητα να αναιρέσει το λάθος και να αφαιρέσει τον πόνο που προκάλεσες.
Λέγοντας «συγνώμη» κέρδιζες το δικαίωμα να συνεχίσεις το παιχνίδι, να παραμείνεις στην τάξη και να αποφύγεις την τιμωρία, επιδεικνύοντας, θεωρητικά, μιαν στάση μεταμέλειας η οποία είχε βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης.
Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεσαι ότι όντως οι πράξεις μετρούν πολύ περισσότερο από τα λόγια, πόσο μάλλον μιαν και μόνο λέξη η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον.
Εάν λοιπόν θέλεις να εκφράσεις πραγματικά τα συναισθήματά σου που απορρέουν από μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποίαν αναμείχθηκες, θυμήσου τα πιο κάτω:
1. Ανέλαβε το δικό σου μερίδιο ευθύνης
Οι προστριβές και οι διαφωνίες σε μια σχέση είναι φυσικό επακόλουθο ακόμα και αν το άτομο που βρίσκεται απέναντί σου, χαρακτηρίζεται ως το άλλο σου μισό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ζευγάρι ανθρώπων με τις ίδιες ακριβώς ανάγκες και πεποιθήσεις, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μια κατάσταση όπου το «εγώ» μπαίνει πάνω από το «εμείς».
Το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν η ευθύνη για μιαν δυσάρεστη κατάσταση δεν είναι κατανεμημένη κατά 50% και στα δύο μέρη οπότε υπάρχει το θύμα και ο θύτης. Η ανάπτυξη της ικανότητας να αναγνωρίζεις, να αποδέχεσαι και να εκδηλώνεις τη μετάνοιά σου για το ποσοστό που σου αναλογεί (και ούτε 1% παραπάνω), ωθεί το σύντροφό σου να πράξει το ίδιο όταν βρεθεί στη θέση σου.
Προσοχή! Εάν ένα άτομο επιστρέφει με κάθε διαφωνία στο περιστατικό εκείνο στο παρελθόν κατά το οποίο είχε αδικηθεί, τότε θα πρέπει να εξετάσεις το κατά πόσο έχεις να κάνεις με μια τοξική προσωπικότητα!

2. Μίλα με ειλικρίνεια
Η έκφραση των συναισθημάτων σου μπορεί να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι σε μια σχέση, ιδιαίτερα όταν αυτή περνά κρίση ή δεν βρίσκεται σε μια ομαλή πορεία. Συχνά χρησιμοποιούνται ως όπλα για να σκορπίσουν θυμό, ευθύνη και στεναχώρια καθώς ως γνωστόν η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.
Όταν όμως καταφέρεις να μεταβιβάσεις στο άτομο που έχεις απέναντί σου το πως νιώθεις για το λάθος στο οποίο υπέπεσες, μιλώντας με ειλικρίνεια και ανοικτά χαρτιά, τότε παρέχεις μια γερή πλατφόρμα επικοινωνίας σε ένα ανώτερο επίπεδο, χρησιμοποιώντας κάτι περισσότερο από τις λέξεις.
Απλά αναλογίσου τις στιγμές κατά τις οποίες ένιωσες το μεγαλύτερο και πιο σφιχτό δέσιμο με τους φίλους ή τη σύντροφό σου και θα αντιληφθείς ότι ήταν κατά τη διάρκεια στιγμών που ένιωσες ευάλωτος και άνοιξες την καρδιά σου.

3. Μοίρασε επιβεβαίωση απλόχερα
Για ένα μυστήριο λόγο, ο άνθρωπος μοιάζει συχνά σαν μια μηχανή παραγωγής ενοχής και ντροπής. Αν και ουδείς θέλει να βιώνει αρνητικά συναισθήματα, συνήθως αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του μυαλού και του σώματος σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας προστασίας και αυτοσυντήρησης.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιβεβαίωση η οποία λαμβάνουμε για τα επιτεύγματά μας, τα χαρίσματά μας ή την εξωτερική μας εμφάνιση, μας εξυψώνει αφάνταστα και μπορούν να χρωματίσουν ακόμα και την πιο μουντή ημέρα. Σε περιόδους όπου τα πράγματα δεν κάνε καλά, φέρε στο μυαλό σου τα στοιχεία τα οποία σε έκαναν να ερωτευτείς και υπενθύμισέ τα στην σύντροφό σου.