Connect with us

LIFESTYLE

Πως να πατήσεις φρένο στη ζωή (και σταδιακά ξανά γκάζι)

Kyriakos Tofi

Published

on

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα στη ζωή από το να αυξάνεις την ταχύτητά της»
– Mahadma Ghandi, ηγήτορας της απεξάρτησης της Ινδίας από τη Μεγάλη Βρετανία

Αν σε καλούσα να ανακαλέσεις στη μνήμη σου ευχάριστες στιγμές από τη παιδική σου ηλικία, τότε θα αντιληφθείς με λίγη σκέψη ότι όλες έχουν ένα κοινό γνώρισμα.

Είτε έπαιζες ανέμελα στο πάρκο, είτε πήρες έπαινο στο σχολείο μπροστά απ’ όλη την τάξη, είτε πήρες το φιλί από το κορίτσι το οποί σε γοήτευε, όλα διακατέχονται από ένα αίσθημα ελευθερίας.

Καθώς τα χρόνια περνούν, λησμονείς, ή καλύτερα, δεν αναγνωρίζεις ότι αυτό είναι το μυστικό ώστε να μειώσεις ταχύτητα και να απεμπλακείς από την ρουτίνα η οποία σε σπρώχνει να τρέχεις από το σημείο Α στο σημείο Β.

Διαβάζοντας τις τρεις πιο κάτω προτάσεις, θα θυμηθείς ότι η ζωή δεν καθορίζεται από εξωτερικά ερεθίσματα όπως τον ήχο ενός εισερχόμενου e-mail ή ενός εισερχόμενου sms, αλλά από τις ηθελημένες εκείνες πράξεις οι οποίες φέρνουν πληρότητα στην καρδιά.

1. Εντόπισε αυτό που σε γεμίζει

Φαντάσου ότι δεν επιβάλλεται να ξυπνάς πέντε φορές την εβδομάδα συγκεκριμένη ώρα για να πας δουλειά και ταυτόχρονα φαντάσου ότι το χρήμα δεν είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορείς να κάνεις συναλλαγές. Έπειτα σκέψου πως θα ήθελες να περνάς τον χρόνο σου, με ποια άτομα, με ποιες δραστηριότητες προσπαθώντας να νιώσεις το συναίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας. Το δυσάρεστο νέο είναι ότι η κοινωνία δεν μπορεί να απεμπλακεί τη δεδομένη στιγμή από την ανάγκη να θυσιάζεις χρόνο για να κερδίσεις χρήματα, ωστόσο το ευχάριστό είναι ότι υπάρχει πάντα χρόνος να περάσεις δημιουργικές και ανέμελες στιγμές με τα άτομα που αγαπάς.

2. Ένα γεμάτο πρόγραμμα δεν ισούται σημαντικότητα

Αν η καριέρα σου, σου αφήνει ελάχιστον έως μηδαμινό χρόνο ώστε να περάσεις με την οικογένεια ή τους φίλους σου, τότε οφείλεις να αναθεωρήσεις την εντύπωση ότι εργατικότητα ισούται με παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Αν η Κυριακή είναι η μοναδική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό αλλά και πάλι είσαι με το κινητό ανά χείρας, τότε το γεγονός ότι είσαι πολυάσχολος ίσως ταυτίζεται με ένα δυναμικό προφίλ ενός σκληρά εργαζόμενου, αλλά και ταυτόχρονα ενός άνδρα του οποίου η ζωή ορίζεται από ένα επάγγελμα.

3. Άκου τον ήχο της σιωπής

Ο θόρυβος στην καθημερινότητά σου δεν σταματά κλείνοντας την πόρτα του σπιτιού σου και αφήνοντας έξω την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, συχνά, για ασήμαντους λόγους. Αντιθέτως, συνεχίζει με μια μεταφορική έννοια να κυριαρχεί και στο οικείο σου περιβάλλον μέσω της «μόλυνσης» από τα όσα πληροφορείσαι από την τηλεόραση αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κουλτούρα μας αντικρίζει με αρνητικό τρόπο την ησυχία καθώς ακόμα και σε μιαν ομιλία με έναν δικό σου άτομο, νιώθεις την ανάγκη να γεμίζεις όλα τα κενά, ακόμα και με… σαχλαμάρες. Μια βόλτα στη φύση ή ένα δεκάλεπτο διαλογισμού μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις κάθε ημέρα, αφαιρώντας μέρος του άγχους.

LIFESTYLE

Πως να ξεπεράσεις την κατήφεια μετά από μια ήττα

Kyriakos Tofi

Published

on

να ξεπεράσεις την κατήφεια

Πεσμένος στο καναβάτσο μετά από μια γροθιά η οποία σε έβγαλε (σχεδόν) νοκ άουτ, νιώθεις τον πόνο και την απογοήτευση να σε κυριεύουν. Το να ξεπεράσεις την κατήφεια είναι εύκολο στη θεωρία αλλά απαιτεί αρκετή προσπάθεια στην πράξη.

Η συνειδητοποίηση ότι δεν θα παραδώσεις τα όπλα είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Από εκεί και πέρα μπορείς να επιστρατεύσεις τα πιο κάτω «πιστεύω»:

Το παραστράτημα οδηγεί στην επιτυχία

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ακόμα και για προσωπικότητες όπως ο Michael Jordan και ο Steve Jobs. Συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν τα παθήματα τα οποία γίνονται μαθήματα καθιστώντας σε σοφότερο. Ανατρέχοντας στις βιογραφίες επιτυχημένων ανδρών στον κλάδο τους, θα συναντήσεις πάμπολλα εμπόδια τα οποία όμως δεν ήταν ικανά να τους φράξουν το μονοπάτι. Ο Albert Einstein δεν μιλούσε μέχρι να γίνει τεσσάρων ετών, ο Richard Brandson έχει δυσλεξία ενώ ο Benjamin Franklin εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία δέκα ετών.

Έκανα ότι μπορούσα με τα μέσα που είχα

Σαφέστατα ένα εκατομμύριο ευρώ σου προσφέρει την άνεση να ξεκινήσεις το μεγαλεπίβουλο σχέδιο το οποίο παραμένει στο μυαλό σου. Παρόλ’ αυτά αν (πολύ πιθανόν) δεν το έχεις, δεν μπορείς να μοιρολογείς και να εμπλακείς σε σενάρια «what if». Αντιθέτως η συνειδητοποίηση ότι οι πόροι σου είναι συγκεκριμένοι, θα σε βοηθήσει να θέσεις έναν ρεαλιστικό στόχο. Από εκεί και πέρα, ναι η προσπάθεια μετράει όπως και η ικανότητα για ελιγμό όποτε το χρήμα ή ο χρόνος δεν επαρκούν.

Το πλοίο δεν έχει βυθιστεί

Σαφέστατα η ψυχολογική και οικονομική ζημιά από ένα στραβοπάτημα απαιτούν επούλωση. Ωστόσο το να ρίξεις λευκή πετσέτα δεν θα μετριάσει το κακό, αλλά θα το γιγαντώσει. Πάντα υπάρχουν τα περιθώρια για να πάρεις το ριμπάουντ από την αποτυχημένη προσπάθεια και να επιχειρήσεις να σκοράρεις. Στείλε το e-mail, απάντησε το τηλέφωνο, επένδυσε χρήματα αυξάνοντας τις πιθανότητές του να κάνεις δυναμικό come back.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 μαθήματα από τη μάχη Δαβίδ και Γολιάθ

Kyriakos Tofi

Published

on

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη επικράτηση ενός αδύναμου απέναντι σε έναν ισχυρό. Ένας βοσκός με όπλο μια σφεντόνα, κατάφερε να επικρατήσει του Φιλισταίου γίγαντα ο οποίος σκόρπισε τρόμο στα στρατεύματα του Ισραήλ.

Όπως και κάθε ιστορία, η αντίστοιχη του Δαβίδ και του Γολιάθ μεταφέρει μηνύματα ακόμα και στο παρόν με τρία εξ αυτών να είναι τα εξής:

Ξεκίνα με ό,τι έχεις

Ο Δαβίδ είχε λιγοστά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν πάνοπλο αντίπαλο. Ωστόσο εντόπισε την αδυναμία του, επιστράτευσε τη σφεντόνα του και ανέτρεψε τα προγνωστικά. Αν περιμένεις την κατάλληλη στιγμή ή ένα… σημάδι προκειμένου να βάλεις εμπρός τα σχέδιά σου, τότε είσαι καταδικασμένος να αναβάλεις ξανά και ξανά. Ζήτα ραντεβού από το κορίτσι που σου αρέσει, πρότεινε στο φίλο σου να ξεκινήσετε ένα startup, φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια και πήγαινε στο κοντινότερο γυμναστήριο. Μήπως θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα το οποίο κανείς δεν αντιμετώπισε στην ιστορία της ανθρωπότητας και η λύση του οποίου δεν ανακαλύφθηκε και δεν γράφτηκε κάπου;

Πίστεψε ότι μπορείς

Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις ένα εμπόδιο, τότε κανείς άλλος δεν θα το πράξει για εσένα. Η αυτοεκτιμήση και η αισιοδοξία του Δαβίδ ήταν στα ύψη γι’ αυτό και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Στη δική σου περίπτωση, πόσο θα βαθμολογούσες από το 1 μέχρι το 10 την ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα; Ο Νίκος Καζαντάζακης είχε διατυπώσει ότι «προκειμένου να πετύχεις, θα πρέπει πρώτα να πιστέψεις ότι μπορείς».

Γίνε μεγαλύτερος από το φόβο σου

Ο θηριώδης Γολιάθ έψαχνε γι’ αντίπαλο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό για σαράντα ημέρες. Προκαλούσε ξανά και ξανά ώστε να βρεθεί εκείνος ο μαχητής ο οποίος πίστευε ότι θα τον κοντράρει. Παρόλ’ αυτά, ουδείς έκανε το βήμα εμπρός προκειμένου να παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Το θάρρος του μικρόσωμου Δαβίδ έλαμψε επιστρατεύοντας μια σφεντόνα και λιγοστές πέτρες. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της μονομαχίας ο μεγαλόσωμος αντίπαλος έπεφτε νεκρός και ο νεαρός ήρωας έφτανε στην υπέρβαση. Όπως αναφέρει και ο Αμερικανός φιλάνθρωπος Clement Stone «η σκέψη δεν νικάει το φόβο, αλλά η πράξη».

Continue Reading

LIFESTYLE

Πάψε (επιτέλους) να ανησυχείς

Kyriakos Tofi

Published

on

να ανησυχείς

Ο Αμερικανός αθλητής του baseball, Eric Davis ότι «απαιτείται πολλή ενέργεια για να είσαι αρνητικός». Και πράγματι όταν εισέρχεσαι σε μια διαδικασία κατά την οποίαν δεν κάνεις κάτι άλλο πέραν από το να ανησυχείς, εξαντλείσαι ψυχικά και σωματικά.

Προκειμένου να κάνεις τον ελιγμό και να αποφύγεις αυτήν την επίπονη σειρά γεγονότων, κάνε κτήμα σου τα πιο κάτω:

Απλά πες «όχι»

Ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο καλείσαι να διαχειριστείς είναι οι κοινωνικές προ(σ)κλήσεις. Ιδιαίτερα σε περίοδο όπου γάμοι και βαφτίσια είναι φαινόμενο το οποίο παρατηρείται κάθε Σαββατοκύριακο, οφείλεις να προβείς σε διαχείριση. Πέραν του οικονομικού κομματιού, είναι και ο χρόνος τον οποίον θα προτιμούσες να επενδύσεις με διαφορετικό τρόπο. Αν πραγματικά εκτιμάς το άτομο το οποίο σε καλεί να χαρείς με τη χαρά σου, μπορείς είτε να πας, είτε να στείλεις την ευγνωμοσύνη σου μέσω τρίτου.

Σταμάτα το παράπονο

Ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος ή ενός εμποδίου είναι το σταύρωμα των χεριών και το παράπονο. Υιοθετώντας μιαν παθητική στάση, αποδέχεσαι ότι είσαι ανήμπορος και αφήνεσαι στη μοίρα και την τύχη. Παρόλο που ουδείς θέλει να είναι ανίσχυρος λόγω εγωισμού, η τακτική αυτή αποτελεί κατά βάθος και μια δικαιολογία στον ίδιό σου τον εαυτό. Ως εναλλακτική προσέγγιση, δοκίμασε πολύ απλά να επικεντρωθείς στη λύση και όχι στο γιατί προέκυψε σε εσένα το πρόβλημα.

Ζήσε τη στιγμή παρά να την φωτογραφήσεις

Η γκαλερί του μυαλού έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα αλλά και νόημα από την αντίστοιχη σε Facebook και Instagram. Σαφέστατα το να κρατήσεις ενθύμιο από μιαν έξοδο ή ένα ταξίδι είναι απολύτως θεμιτό. Παρόλ’ αυτά όταν γίνεται αυτοσκοπός, ανεβάζεις κατακόρυφα τον πήχη κινδυνεύοντας να απογοητευτείς και να να ανησυχείς για το τίποτα. Στο τέλος της ημέρας μετράνε οι στιγμές οι οποίες κάνουν την καρδιά σου να κτυπά και όχι τα likes κάτω από κάθε ανάρτησή σου.

Continue Reading

Social Media

The Latest

να ξεπεράσεις την κατήφεια να ξεπεράσεις την κατήφεια
LIFESTYLE12 hours ago

Πως να ξεπεράσεις την κατήφεια μετά από μια ήττα

Πεσμένος στο καναβάτσο μετά από μια γροθιά η οποία σε έβγαλε (σχεδόν) νοκ άουτ, νιώθεις τον πόνο και την απογοήτευση...

LIFESTYLE1 day ago

3 μαθήματα από τη μάχη Δαβίδ και Γολιάθ

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη επικράτηση ενός αδύναμου απέναντι...

να ανησυχείς να ανησυχείς
LIFESTYLE1 week ago

Πάψε (επιτέλους) να ανησυχείς

Ο Αμερικανός αθλητής του baseball, Eric Davis ότι «απαιτείται πολλή ενέργεια για να είσαι αρνητικός». Και πράγματι όταν εισέρχεσαι σε...

εποικοδομητική συζήτηση εποικοδομητική συζήτηση
LIFESTYLE1 week ago

3 στοιχεία για μιαν εποικοδομητική συζήτηση

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας θα συναναστραφείς με πολλά άτομα σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, κτίζοντας αρκετούς διαλόγους. Κάποιοι από...

να λες «όχι» να λες «όχι»
LIFESTYLE2 weeks ago

Η μαγκιά του να λες «όχι»

Οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα κτίζονται μέσω της τριβής με άτομα ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι συχνά...

Συμπληρώματα για κάθε ταξίδι Συμπληρώματα για κάθε ταξίδι
LIFESTYLE3 weeks ago

3 συμπληρώματα για κάθε ταξίδι

Μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα πλοίο, προετοιμάζεσαι για έναν νέο προορισμό ο οποίος θα σου προσφέρει πάμπολλες εμπειρίες....

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Vikings: Bjorn και Ivar διασταυρώνουν για τελευταία φορά τα ξίφη τους

Η έκτη και τελευταία σεζόν της δημοφιλούς σειράς Vikings θα ξεκινήσει να εκτυλίσσεται στις 4 Δεκεμβρίου 2019 με τους εναπομείναντες...

LIFESTYLE4 weeks ago

3 (όχι και τόσο γνωστοί) τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία σου

Όταν διαβάζεις συμβουλές οι οποίες έχουν να κάνουν με τη θωράκιση της υγείας σου, κυρίως αυτές περιστρέφονται γύρω από τη...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X