Connect with us

LIFESTYLE

Πως να τηρήσεις τις δεσμεύσεις σου όταν είσαι κουρασμένος και αγχωμένος

Kyriakos Tofi

Published

on

Το τέλος του καλοκαιριού και η επιστροφή στη ρουτίνα από τις διακοπές, αποτελεί μιαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για επανασχεδιασμό και επανεκκίνηση, φέρνοντας στο μυαλό και τους στόχους που τέθηκαν τα περασμένα… Χριστούγεννα, ωστόσο ξεθώριασαν.

Αν το σενάριο αυτό σου φαίνεται γνωστό, τότε καιρός είναι να πάρεις το νόμο στα χέρια σου, να εξετάσεις τις προτεραιότητές σου και να μην αφήσεις τα όνειρά σου να πάνε στράφι, ιδιαίτερα τις στιγμές εκείνες κατά τις οποίες η κούραση σε καταβάλει.

Όταν λοιπόν τα επίπεδα ενέργειάς σου είναι χαμηλά, επιστράτευσε τις πιο κάτω στρατηγικές:

1. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα

Η συνέπεια μπορεί να υπάρξει μόνο όταν υπάρχει κάτι προς υλοποίηση, όπως για παράδειγμα η συνέπεια της παρουσίας σου στο γυμναστήριο μπορεί να χτιστεί με έναν προσωπικό γυμναστή ο οποίος θα παρέχει καθοδήγηση αλλά και την υποχρέωση να είσαι… παρών. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η αυτοματοποίηση κάποιων διαδικασιών οι οποίες μοιάζουν βαρετές όπως ο ορισμός της επίσκεψης στην υπεραγορά συγκεκριμένη ημέρα ή συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, θα σε ανακουφίσουν από την πνευματική κούραση του να πάρει την απόφαση.

2. Αφαίρεσε την πίεση

Ο Κομφούκιος ανέφερε ότι «δεν έχει σημασία πόσο αργά κινείσαι, φτάνει να μην σταματήσεις» και αυτό βρίσκει άμεση εφαρμογή στην προσπάθεια να διατηρήσεις μομέντουμ όταν οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν. Αν νιώσεις την ανάγκη να κάνεις μιαν παρένθεση στη δίαιτά σου τρώγοντας σοκολάτα ή αν νιώσεις την ανάγκη να τεμπελιάσεις ένα απόγευμα μένοντας μακριά από το γυμναστήριο, ακολούθησε την επιθυμία σου αλλά φρόντισε να έχεις την πειθαρχία να επανέλθεις άμεσα.

3. Ζήτα βοήθεια

Η δημόσια δέσμευση είναι ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο ώστε να παραμείνεις πιστός στις δεσμεύσεις σου, έχοντας να αντιμετωπίσεις τον «έλεγχο» των δικών σου ανθρώπων. Αν μιλήσεις για την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος ή την προσπάθειά σου να βρεις σύντροφο, τότε πολύ συχνά θα σου υπενθυμίζουν τους στόχους σου, ευθυγραμμίζοντάς σε όποτε φλερτάρεις με παρέκκλιση από το σωστό μονοπάτι.

Comments

LIFESTYLE

Πως το σώμα σου μεταφράζει τα συναισθήματά σου

Kyriakos Tofi

Published

on

μεταφράζει τα συναισθήματά

Ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα και συχνά το δεύτερο μεταφράζει τα συναισθήματά σου. Ιδιαίτερα οι στιγμές αγωνίας και ανησυχίας οδηγούν σε συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να εξωτερικευτεί αυτό που σε κατατρώει.

Τέσσερις συνήθειες οι οποίες φανερώνουν τα συναισθήματά σου είναι οι εξής:

Πονοκέφαλος

Σύμφωνα με την Nicole Micucci ακόμη και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τέτοια ενόχληση είναι αποτέλεσμα της ψυχολογικής αυτής κατάστασης. Αποτελεί όμως μιαν επιβεβαίωση του ότι το σώμα σου μεταφράζει τα συναισθήματά σου. Άλλα αίτια του πονοκέφαλου είναι η αφυδάτωση, η καταπόνηση των ματιών και η έλλειψη ύπνου.

Καμπούριασμα

Συνώνυμο της σωματικής αλλά και ψυχολογικής καταπόνησης είναι το να γέρνεις το σώμα προς τα εμπρός. Είναι ακριβώς το αντίθετο της αυτοπεποίθησης όταν το σώμα είναι σε ευθεία και το στήθος προς τα έξω. Ο Dr. Rosenberg αναφέρει ότι βλέποντας τα παπούτσια του συνομιλητή σου, φανερώνεις φόβο για κοινωνικοποίηση και ντροπαλότητα. Ωστόσο οφείλεις να κοιτάξεις πιο βαθιά στον εσωτερικό σου κόσμο ώστε να συμπεράνεις αν το καμπούρισμα είναι ζήτημα καταπόνησης ή ψυχολογίας.

Αργή κίνηση

Η κατάθλιψη αποτυπώνεται και στις κινήσεις του σώματος και συγκεκριμένα την ταχύτητα εκτέλεσης αυτών. Οδηγεί σε ένα αίσθημα καταπόνησης τόσο λόγω της έλλειψης ύπνου η οποία συνεπάγεται λόγω των έντονων σκέψεων οι οποίες μεταφέρονται στο κρεβάτι. Ωστόσο κοπιαστική είναι και η συνεχής προσπάθεια σε πνευματικό επίπεδο να ορθοποδήσεις και να βγάλεις την ημέρα. Το βάρος είναι τόσο σημαντικό όσο και ψυχολογικό επιβραδύνοντας τις κινήσεις σου.

Δάγκωμα νυχιών

Η ενασχόληση με το σώμα σου με κινήσεις όπως το δάγκωμα νυχιών αλλά και του δέρματος, είναι σημάδια αγωνίας και ανησυχίας. Σύμφωνα με την Nicole Micucci αποτελεί μιαν αυθόρμητη αντίδραση του σώματος το να καταφύγει σε «φυσικές συνήθειες». Μάλιστα η κίνηση αυτή γίνεται ακούσια δηλαδή χωρίς το άτομο να το αντιλαμβάνεται.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 λόγοι για να μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης

Kyriakos Tofi

Published

on

την κατανάλωση ζάχαρης

Από μικρό παιδί εκδηλώνεις την αδυναμία του στη ζάχαρη λόγω της γεύσης της γλυκιάς αυτής «αμαρτίας». Παρόλ’ αυτά μεγαλώνοντας η υγεία σου απαιτεί την κατανάλωση ζάχαρης σε τέτοιες ποσότητες οι οποίες δεν στερούν την απόλαυση αλλά ούτε και την ομαλή λειτουργία του σώματος.

Τρεις κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωσης ζάχαρης είναι οι εξής:

Αυξάνει την πίεση του αίματος

Η κατανάλωση ζάχαρης σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε αύξηση του βάρους αλλά και της πίεσης του αίματος. Μελέτη υποδεικνύει ότι η πρόσληψη ζάχαρης δημιουργεί όσο κίνδυνο όσο και το αλάτι όσον αφορά την υπέρταση. Η υψηλή πίεση του αίματος οδηγεί την καρδιά να δουλεύει… υπερωρίες γεγονός το οποίο ζημιώνει τις αρτηρίες. Μακροπρόθεσμα αυτό εγκυμονεί κίνδυνο ζημιάς στους νεφρούς, εγκεφαλικό αλλά και έμφραγμα.

Αυξάνει την κακή χοληστερόλη

Όταν καταναλώνεις ζάχαρη, το συκώτι αντλεί περισσότερη LDL δηλαδή κακή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα τέτοιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν την HDL δηλαδή τη καλή χοληστερόλη. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαινομένων οδηγεί σε φραγμένες αρτηρίες και καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα η επιστήμη υποδεικνύει ότι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν ζαχαρούχα ροφήματα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL από αυτές που δεν τα προτιμούν.

Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη

Παρόλο που υπάρχει και η αντίθετη άποψη, υπάρχουν πάμπολλες αποδείξεις ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διαβήτη. Η αύξηση του βάρους η οποία είναι φυσικό επακόλουθο της γλυκιάς «αμαρτίας», αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η συσσώρευση λίπους καθιστά το σώμα σου ανθεκτικό στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα το πάγκρεας να αγωνίζεται για να παράγει περισσότερη. Εν τέλει το όργανο αυτό δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σώματος και έτσι το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 μαθήματα για μια (ακόμη) πιο λαμπερή ζωή

Kyriakos Tofi

Published

on

πιο λαμπερή ζωή

Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει ωστόσο νιώθεις ότι δεν έχεις διανύσει το βήμα παρακάτω στο μονοπάτι που οδηγεί στην εκπλήρωση των στόχων σου. Το μυαλό βάζει εμπόδια και δυσκολεύει την προσπάθεια ώστε να αισθανθείς μιαν ακόμη πιο λαμπερή ζωή.

Αν ακροβατείς, παραστρατώντας από το σημείο εκείνο στο οποίο θα ήθελες να ήσουν, λάβε υπόψη τα τρία πιο κάτω σημεία:

Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Κανένας άλλος πέραν από εσένα τον ίδιο δεν μπορεί να κρίνει το αν προοδεύεις ή αν εκπληρώνεις τους στόχους σου. Ιδιαίτερα ο εσωτερικός μονόλογος μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη… μαζορέτα ή την πιο σκληρή αποθάρρυνση. Η αναγνώριση του ότι έχασες εκείνο το παραπανίσιο κιλό ή ότι έκανες δύο άτομα να χαμογελάσουν και να ξεφύγουν έστω για λίγο από την μιζέρια είναι βαρύτιμα τρόπαια. Αλλά πολύ περισσότερο στα δύσκολα φρόντισε να επενδύσεις στη θετική σχέση και τον οραματισμό μιας καλύτερης κατάστασης.

Βρες άτομα με την ίδια φλόγα

Ο περίγυρός σου σε επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα και συχνά δεν το συνειδητοποιείς. Όταν κάθεσαι σε μιαν παρέα ή οποία έχει να πει μόνο για το πόσο στραβά πάει η ανθρωπότητα, τα μηνύματα αυτά ριζώνουν στο υποσυνείδητό σου. Αντιθέτως αν η δική σου στάση ζωής είναι πιο αισιόδοξη τότε χρειάζεται να «ταιριάξεις» με νέα άτομα. Αυτά μπορείς να τα βρεις ανάμεσα στους συναδέλφους σου ή στην ουρά περιμένοντας να πληρώσεις ένα λογαριασμό. Το σημαντικό είναι να επενδύσεις σε άτομα τα οποία σε ενθαρρύνουν να γίνεις ο καλύτερος σου εαυτός και όχι βέβαια σε αυτά τα οποία ζηλεύουν την κάθε υπέρβασή σου.

Εκτίμησε την πραγματικότητα

Αν η σημερινή σου κατάσταση δεν σε ικανοποιεί τότε ο πανικός δεν είναι σύμμαχός σου. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ενδοοικογενειακά προβλήματα τα οποία δεν μπορείς απλά να παραμερίσεις. Μπορείς όμως να αντιληφθείς ότι πάντοτε υπάρχουν και χειρότερα οπότε το πρώτο βήμα είναι να διατηρήσεις τα κεκτημένα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάξεις δουλειά αν θεωρείς ότι αξίζεις κάτι καλύτερο. Ή να βγεις από μιαν τοξική σχέση μόνο και μόνο επειδή είναι μέρος της ρουτίνας σου. Απλούστερα κοίτα με μια πιο ψύχραιμη ματιά αυτά που σε βαραίνουν και αυτά που σε κάνουν να χαμογελάς και κράτα την ουσία.

Continue Reading

Social Media

The Latest

μεταφράζει τα συναισθήματά μεταφράζει τα συναισθήματά
LIFESTYLE1 day ago

Πως το σώμα σου μεταφράζει τα συναισθήματά σου

Ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα και συχνά το δεύτερο μεταφράζει τα συναισθήματά σου. Ιδιαίτερα οι στιγμές αγωνίας και ανησυχίας οδηγούν...

την κατανάλωση ζάχαρης την κατανάλωση ζάχαρης
LIFESTYLE2 days ago

3 λόγοι για να μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης

Από μικρό παιδί εκδηλώνεις την αδυναμία του στη ζάχαρη λόγω της γεύσης της γλυκιάς αυτής «αμαρτίας». Παρόλ’ αυτά μεγαλώνοντας η...

πιο λαμπερή ζωή πιο λαμπερή ζωή
LIFESTYLE5 days ago

3 μαθήματα για μια (ακόμη) πιο λαμπερή ζωή

Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει ωστόσο νιώθεις ότι δεν έχεις διανύσει το βήμα παρακάτω στο μονοπάτι που οδηγεί στην εκπλήρωση των...

να ξεπεράσεις την κατήφεια να ξεπεράσεις την κατήφεια
LIFESTYLE1 week ago

Πως να ξεπεράσεις την κατήφεια μετά από μια ήττα

Πεσμένος στο καναβάτσο μετά από μια γροθιά η οποία σε έβγαλε (σχεδόν) νοκ άουτ, νιώθεις τον πόνο και την απογοήτευση...

LIFESTYLE1 week ago

3 μαθήματα από τη μάχη Δαβίδ και Γολιάθ

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη επικράτηση ενός αδύναμου απέναντι...

να ανησυχείς να ανησυχείς
LIFESTYLE2 weeks ago

Πάψε (επιτέλους) να ανησυχείς

Ο Αμερικανός αθλητής του baseball, Eric Davis ότι «απαιτείται πολλή ενέργεια για να είσαι αρνητικός». Και πράγματι όταν εισέρχεσαι σε...

εποικοδομητική συζήτηση εποικοδομητική συζήτηση
LIFESTYLE3 weeks ago

3 στοιχεία για μιαν εποικοδομητική συζήτηση

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας θα συναναστραφείς με πολλά άτομα σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, κτίζοντας αρκετούς διαλόγους. Κάποιοι από...

να λες «όχι» να λες «όχι»
LIFESTYLE3 weeks ago

Η μαγκιά του να λες «όχι»

Οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα κτίζονται μέσω της τριβής με άτομα ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι συχνά...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X