Connect with us

LIFESTYLE

Πως να ξεφορτωθείς αντικείμενα με συναισθηματική αξία

Kyriakos Tofi

Published

on

«Μπορώ να σκέφτομαι και να ενεργώ καλύτερα όταν δεν υπάρχει σαβούρα γύρω μου»
– Joe Mantello, σκηνοθέτης του βραβευμένου μιούζικαλ «Assassins»

Η τακτοποίηση του προσωπικού σου χώρου φαντάζει δυσκολότερη όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τα αντικείμενα τα οποία δεν έχουν πρακτική χρήση, αλλά συνοδεύονται από αναμνήσεις.

Είτε επειδή είναι δώρο από ένα άτομο το οποίο εκτιμάς, είτε επειδή έχοντάς το στην κατοχή σου πέρασες από μια πολύ ευχάριστη ή πολύ δυσάρεστη διαδικασία, έχει καταφέρει να κερδίσει ένα κομμάτι χώρου χωρίς όμως να χρησιμεύει στην καθημερινότητά σου.

Παρόλ’ αυτά για πρακτικούς και άλλους λόγους, το ξεφόρτωμα τέτοιων αντικειμένων ίσως φαντάζει υποχρεωτικό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέα πράγματα να εισέλθουν στη ζωή σου, τόσο σε υλική, όσο και σε άυλη μορφή.

Τρεις στρατηγικές οι οποίες θα απλοποιήσουν την πιο πάνω διαδικασία είναι οι εξής:

1. Καθόρισε κανόνες

Πριν αρπάξεις μια σακούλα απορριμάτων και ξεκινήσεις να τη γεμίζεις, αποφάσισε γιατί μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία και τι κέρδος θέλεις να αποκομίσεις ώστε να καταλήξεις στο συμπέρασμα, τι πρέπει να αποχωριστείς. Εάν για κάποιον τρελό ή αδιευκρίνιστο λόγο απλά δεν μπορείς να πετάξεις ένα αντικείμενο στον κάδο των αχρήστων, τότε μην το κάνεις απλά και μόνο επειδή «πρέπει». Αντιθέτως, δώσε έμφαση σε πράγματα τα οποία είτε δεν έχουν αξία, είτε δεν κουβαλούν αναμνήσεις οι οποίες στο τέλος της ημέρας, είναι ανεκτίμητες.

2. Ξεκίνα από κάτι μικρό

Το να αποχωριστείς το γιγαντιαίο παζλ το οποίο έφτιαξες σε παιδική ηλικία ή το τεράστιο λούτρινο αρκουδάκι το οποίο ήταν δώρο από ένα ξεχωριστό άτομο, δεν είναι και η καλύτερη αρχή. Η διαδικασία αυτή έχει συναισθηματικό χαρακτήρα γι’ αυτό θα πρέπει να κτίσεις μομέντουμ ξεκινώντας από κάτι το οποίο δεν θα προκαλέσει πόνο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσεις από δωμάτια όπως το μπάνιο και η κουζίνα και να αφαιρέσεις από το πεδίο δράσης σου, αντικείμενα τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να καταλαμβάνουν χώρο όπως για παράδειγμα ένας γάντζος για τις πετσέτες και τη ρόμπα σου.

3. Μετέφερε την ανάμνηση σε ψηφιακή μορφή

Η τεχνολογία σου δίνει την πιθανότητα ν’ απαθανατίσεις οτιδήποτε, οπουδήποτε, άμεσα. Επομένως η διαδικασία της απαλλαγής αντικειμένων μπορεί να γίνει διασκεδαστική με δύο τρόπους, ξεκινώντας από αυτήν καθ’ αυτήν, φωτογραφίζοντας την βήμα-βήμα, από το ξεσκαρτάρισμα μέχρι το σακούλιασμα. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις ν’ αντιμετωπίσεις κάτι το οποίο κουβαλά αναμνήσεις αλλά το ένστικτό σου λέει ότι πρέπει να αποχωριστείς, φωτογράφισέ το και φύλαξε το αποτέλεσμα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου, αλλά και στο μυαλό σου.

Comments

LIFESTYLE

3 υπενθυμίσεις πριν επιστρέψεις σε ένα τοξικό άτομο

Kyriakos Tofi

Published

on

«Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τοξικά αφεντικά και πως να τα χειριστούν»
– Srikumar Rao, δημιουργός του Creativity and Personal Mastery

Η προσπάθεια διαχείρισης της κακοκεφιάς ενός φίλου ή ενός συναδέλφου μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες με τη ρίζα της να βρίσκεται είτε στο γεγονός ότι περνάει μια δύσκολη φάση στη ζωή του, είτε στο γεγονός ότι είναι μια τοξική προσωπικότητα.

Στην πρώτη περίπτωση, η παροχή στήριξης είναι η ενδεδειγμένη οδός ωστόσο στη δεύτερη διακυβεύονται πολύ περισσότερα μιας και ένα άτομο με τέτοια χαρακτηριστικά, επιχειρεί να υποβιβάσει ή και να εκμεταλλευτεί αυτόν που έχει απέναντί του.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οφείλεις να είσαι διπλά και τριπλά προσεκτικός όταν δίνεις πίστωση σε τέτοιες συμπεριφορές, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο κάτω:

1. Ονομάζεται δεύτερη ευκαιρία επειδή προσφέρεται μια φορά

Η συγχώρεση ενός «αμαρτήματος» δεν είναι απαγορευτική μιας και ο καθένας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία ωστόσο αν το μοτίβο συμπεριφοράς δεν αλλάζει, τότε δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα με μιαν τρίτη ή τέταρτη απόπειρα. Αντιθέτως η επίδειξη μιας στάσης κατανόηση, ίσως και ανοχής, τυγχάνει παρερμηνείας από ένα τοξικό άτομο μιας και τη βλέπει σαν πράσινο φως να επαναλάβει τις πράξεις εκείνες οι οποίες προκαλούν πόνο μιας και δεν έχει επιπτώσεις. Η απολογία μέσω ενός «συγνώμη» δεν είναι παρά μια λέξη και αν δεν συνοδευτεί από πράξεις τότε σύντομα τα λόγια αυτά θα παρασυρθούν από τον άνεμο.

2. Υπάρχει και μετά ζωή

Συνήθως ένα τοξικό άτομο εκμεταλλεύεται το μακροχρόνιο δέσιμο του θύματός του, όπως για παράδειγμα σε μιαν μακροχρόνια σχέση και το γεγονός ότι το «μετά» φαντάζει αβέβαιο. Η απόφαση για μια δραστική αλλαγή μπορεί να προκαλεί φόβο ωστόσο αξίζει πραγματικά η ταπείνωση και η θλίψη να υπομένεται στο βωμό του αγνώστου; Τόλμησε να πιστέψεις όχι απλώς ότι αξίζεις μιαν καλύτερη ζωή, αλλά και το ότι έξω από τη σχέση αυτή, περιμένουν άλλα άτομα τα οποία θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις τα ταλέντα και την προσωπικότητά σου.

3. Ποτέ δεν είναι αργά

Πέραν της άποψης ότι η εγκατάλειψη ενός ατόμου με το οποίο σχετίζεται περισσότερο από συνήθεια παρά από ανάγκη, ο χρόνος τον οποίον επενδύεις σε αυτό μοιάζει να χάνεται όταν φτάνεις στη διαπίστωση ότι σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Σε όποιαν ηλικία κι αν βρίσκεσαι, το κουράγιο μιας απόφασης να προχωρήσεις ακόμη και μόνος για ένα χρονικό διάστημα, θα σε ωθήσει στο να εκτιμήσεις τις προκλήσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται μπροστά σου, αποφεύγοντας να κοιτάξεις προς τα πίσω. Είναι επίσης σημαντικό να μην μπεις στη διαδικασία να καθορίσεις την πορεία σου στο μέλλον βάση της τωρινής κατάστασης μιας και ακριβώς η απεμπλοκή από ένα τοξικό άτομο, θα ανοίξει νέες πόρτες και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Continue Reading

LIFESTYLE

Πως να πατήσεις φρένο στη ζωή (και σταδιακά ξανά γκάζι)

Kyriakos Tofi

Published

on

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα στη ζωή από το να αυξάνεις την ταχύτητά της»
– Mahadma Ghandi, ηγήτορας της απεξάρτησης της Ινδίας από τη Μεγάλη Βρετανία

Αν σε καλούσα να ανακαλέσεις στη μνήμη σου ευχάριστες στιγμές από τη παιδική σου ηλικία, τότε θα αντιληφθείς με λίγη σκέψη ότι όλες έχουν ένα κοινό γνώρισμα.

Είτε έπαιζες ανέμελα στο πάρκο, είτε πήρες έπαινο στο σχολείο μπροστά απ’ όλη την τάξη, είτε πήρες το φιλί από το κορίτσι το οποί σε γοήτευε, όλα διακατέχονται από ένα αίσθημα ελευθερίας.

Καθώς τα χρόνια περνούν, λησμονείς, ή καλύτερα, δεν αναγνωρίζεις ότι αυτό είναι το μυστικό ώστε να μειώσεις ταχύτητα και να απεμπλακείς από την ρουτίνα η οποία σε σπρώχνει να τρέχεις από το σημείο Α στο σημείο Β.

Διαβάζοντας τις τρεις πιο κάτω προτάσεις, θα θυμηθείς ότι η ζωή δεν καθορίζεται από εξωτερικά ερεθίσματα όπως τον ήχο ενός εισερχόμενου e-mail ή ενός εισερχόμενου sms, αλλά από τις ηθελημένες εκείνες πράξεις οι οποίες φέρνουν πληρότητα στην καρδιά.

1. Εντόπισε αυτό που σε γεμίζει

Φαντάσου ότι δεν επιβάλλεται να ξυπνάς πέντε φορές την εβδομάδα συγκεκριμένη ώρα για να πας δουλειά και ταυτόχρονα φαντάσου ότι το χρήμα δεν είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορείς να κάνεις συναλλαγές. Έπειτα σκέψου πως θα ήθελες να περνάς τον χρόνο σου, με ποια άτομα, με ποιες δραστηριότητες προσπαθώντας να νιώσεις το συναίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας. Το δυσάρεστο νέο είναι ότι η κοινωνία δεν μπορεί να απεμπλακεί τη δεδομένη στιγμή από την ανάγκη να θυσιάζεις χρόνο για να κερδίσεις χρήματα, ωστόσο το ευχάριστό είναι ότι υπάρχει πάντα χρόνος να περάσεις δημιουργικές και ανέμελες στιγμές με τα άτομα που αγαπάς.

2. Ένα γεμάτο πρόγραμμα δεν ισούται σημαντικότητα

Αν η καριέρα σου, σου αφήνει ελάχιστον έως μηδαμινό χρόνο ώστε να περάσεις με την οικογένεια ή τους φίλους σου, τότε οφείλεις να αναθεωρήσεις την εντύπωση ότι εργατικότητα ισούται με παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Αν η Κυριακή είναι η μοναδική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό αλλά και πάλι είσαι με το κινητό ανά χείρας, τότε το γεγονός ότι είσαι πολυάσχολος ίσως ταυτίζεται με ένα δυναμικό προφίλ ενός σκληρά εργαζόμενου, αλλά και ταυτόχρονα ενός άνδρα του οποίου η ζωή ορίζεται από ένα επάγγελμα.

3. Άκου τον ήχο της σιωπής

Ο θόρυβος στην καθημερινότητά σου δεν σταματά κλείνοντας την πόρτα του σπιτιού σου και αφήνοντας έξω την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, συχνά, για ασήμαντους λόγους. Αντιθέτως, συνεχίζει με μια μεταφορική έννοια να κυριαρχεί και στο οικείο σου περιβάλλον μέσω της «μόλυνσης» από τα όσα πληροφορείσαι από την τηλεόραση αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κουλτούρα μας αντικρίζει με αρνητικό τρόπο την ησυχία καθώς ακόμα και σε μιαν ομιλία με έναν δικό σου άτομο, νιώθεις την ανάγκη να γεμίζεις όλα τα κενά, ακόμα και με… σαχλαμάρες. Μια βόλτα στη φύση ή ένα δεκάλεπτο διαλογισμού μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις κάθε ημέρα, αφαιρώντας μέρος του άγχους.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 ενισχυτικές πράξεις οι οποίες απαιτούν μηδέν ταλέντο

Kyriakos Tofi

Published

on

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο κοινό από αποτυχημένους ανθρώπους με ταλέντο»
– Calvin Coolidge, 30ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Ακόμη και σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού οι οποίες κατατάσσονται ως κορυφαίες στο είδος τους όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Μάικλ Τζόρνταν, χρειάστηκα να δουλέψουν σκληρά παρά το ταλέντο με το οποίο γεννήθηκαν.

Από εκεί και πέρα τα χαρακτηριστικά με τα οποία γεννιέσαι δεν μπορούν να προκαθοριστούν, αλλά μπορούν να εμπλουτιστούν και να αυξηθούν με μεθοδικότητα και προσπάθεια.

Πιο κάτω θα διαβάσεις τρεις τακτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ταλέντο:

1. Να είσαι στην ώρα σου

Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που σου έχει δοθεί και κάθε κόκκος άμμου ο οποίος πέφτει στο κάτω μέρος της κλεψύδρας, δεν επανέρχεται στο πάνω ποτέ. Αυτό βρίσκει εφαρμογή στις επαγγελματικές και κοινωνικές συναντήσεις καθώς ένα άτομο το οποίο αργεί στο ραντεβού και μάλιστα κατ’ επανάληψη, δεν μπορεί να θεωρηθεί άξιο εμπιστοσύνης. Συχνά ο χρόνος προετοιμασίας και μετάβασης στον προορισμό σου τυγχάνει υποτίμησης γι’ αυτό φρόντισε να ξεκινάς να μπαίνεις στη διαδικασία, έστω λίγο νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη.

2. Επικοινώνησε με τη γλώσσα του σώματος

Η προσπάθεια ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ ανθρώπων δεν γίνεται μόνο λεκτικά, αλλά και σωματικά μιας και ο τρόπος ο οποίος κάθεσαι σε μιαν καρέκλα, το αν σταυρώνεις τα χέρια μπροστά από το στήθος σου και το αν μπορείς να διατηρήσεις οπτική επαφή, είναι εξίσου σημαντικά. Ένας άνδρας γεμάτος αυτοπεποίθηση κρατάει τον κορμό του σταθερό είτε κάθεται, είτε στέκεται, ενώ έχει την άνεση να χρησιμοποιήσει και τα χέρια του προκειμένου και να εκφραστεί αλλά και δείξει αποδοχή σε νέες ιδεές. Σύμφωνα με τον James Clear, συγγραφέα του βιβλίου Atomic Habits η ανάληψη μιας power pose μπορεί μέσα σε δύο λεπτά να αυξήσει την τεστοστερόνη κατά 20% και να μειώσει την κορτιζόλη κατά 25%.

3. Ρώτα για να μάθεις

Αν είσαι το άτομο το οποίο ασχολείται με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Κριστιάνο Ρονάλντο και όχι με τη σκληρή δουλειά εκτός γηπέδου τότε χρειάζεται να αλλάξεις άμεσα στάση. Η ζήλια και η υποτίμηση ενός άνδρα ο οποίος έχει πετύχει και κατά βάθος τον θαυμάζεις, δεν είναι η οδός η οποία θα σου φέρει την πληροφορία την οποίαν χρειάζεται για να βαδίσεις στο ίδιο μονοπάτι. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν μέντορα ο οποίος είναι επιτυχημένος στον τομέα με τον οποίον θέλεις να καταπιαστείς ή ακόμα και η αναζήτηση βοήθειας από ένα ψυχολόγο, μπορεί να κάνει θαύματα.

Continue Reading

Social Media

The Latest

ENTERTAINMENT19 hours ago

Breaking Bad: O Jesse Pinkman ανακεφαλαιώνει σε δυόμιση λεπτά

Πριν από έξι χρόνια, η σειρά Breaking Band με παραγωγό τον Vince Gilligan, ολοκληρώθηκε με το δίκτυο AMC να πιστώνεται...

LIFESTYLE7 days ago

3 υπενθυμίσεις πριν επιστρέψεις σε ένα τοξικό άτομο

«Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τοξικά αφεντικά και πως να τα χειριστούν» – Srikumar Rao, δημιουργός του Creativity and...

LIFESTYLE1 week ago

Πως να πατήσεις φρένο στη ζωή (και σταδιακά ξανά γκάζι)

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα στη ζωή από το να αυξάνεις την ταχύτητά της» – Mahadma Ghandi, ηγήτορας της απεξάρτησης της Ινδίας...

ENTERTAINMENT2 weeks ago

Medal of Honor – Above and Beyond: Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος αναβιώνει στον 21ο αιώνα

Μετά από μια παύση εφτά ετών, το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Medal of Honor με την 17η (!) έκδοσή του από το...

LIFESTYLE3 weeks ago

3 ενισχυτικές πράξεις οι οποίες απαιτούν μηδέν ταλέντο

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο κοινό από αποτυχημένους ανθρώπους με ταλέντο» – Calvin Coolidge, 30ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ακόμη...

LIFESTYLE3 weeks ago

3 τρόποι οι οποίοι διευκολύνουν τον ύπνο στο αεροπλάνο

Ο ενθουσιασμός ο οποίος προηγείται ενός ταξιδιού, μετριάζεται όταν μπεις στη διαδικασία μετάβασης στον προορισμό σου ιδιαίτερα όταν θα χρειαστεί...

LIFESTYLE4 weeks ago

Γιατί ο χρόνος φαίνεται να κυλάει γρηγορότερα όσο μεγαλώνεις;

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σου επιθυμία κατά τη διάρκεια των σχολικών σου χρόνων; Μήπως να κλείσεις τα μάτια και όταν...

LIFESTYLE4 weeks ago

3 λόγοι για τους οποίους η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι σημάδι αδυναμίας

Πως θα αισθανόσουν για ένα φίλο σου αν εξομολογηθεί ότι έχει επισκεφτεί ψυχολόγο προκειμένου να επιλύσει ένα πρόβλημα το οποίο...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X