Connect with us

LIFESTYLE

Πόσο χρόνος απαιτείται για να εγκαταλείψεις μιαν κακή συνήθεια

Kyriakos Tofi

Published

on

Η προσπάθεια απαλλαγής από μια συνήθεια είτε λόγω του ότι είναι ανθυγιεινή, είτε λόγω του ότι δεν είναι συμβατή με τους στόχους σου, είναι ευκολότερη αν αντικατασταθεί από μιαν άλλη σύμφωνα με τον Dr. Elliot Berkman του Πανεπιστημίου του Oregon.

Για παράδειγμα αν στοχεύεις στο να κόψεις το κάπνισμα, έχεις να αντιμετωπίσεις και τον εθισμό στην νικοτίνη αλλά και όλο το τελετουργικό που προηγείται της συνήθειας και το οποίο απολαμβάνεις εξίσου.

Η προσπάθεια προσδιορισμού ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου μια ενέργεια μετατρέπεται σε συνήθεια, δεν αναμένεται να αποδώσει καρπούς σύμφωνα με τον Dr. Thomas Plante της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Stanford.

Ανάλογα λοιπόν, ο χρόνος για απεξάρτηση από μιαν κακή συνήθεια δεν μπορεί να οριστεί καθώς ρόλο διαδραματίζει η θέλησή σου για να πραγματοποιήσεις την αλλαγή, το πόσο νέο ή παλιό είναι αυτό το μοτίβο και ποιες είναι οι συνέπειες εάν δεν αναλάβεις δράση.

Για παράδειγμα εάν θέλεις να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου, θα το πράξεις δυσκολότερα εάν είσαι couch potato που προτιμά να βλέπει ακατάπαυστα σειρές και ακόμα δυσκολότερα εάν αυτή η συνήθεια είναι στάση ζωής.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο προσωπικός σου γιατρός κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία σου, τότε ανεξάρτητα από το κίνητρό σου, θα… συρθείς στο πλησιέστερο γυμναστήριο για να προλάβεις τα χειρότερα.

Στο βιβλίο με τίτλο Psycho-Cybernetics, ο Maxwell Maltz διατύπωσε το 1960 την άποψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 21 ημέρες για έναν άνθρωπο να εγκαταλείψει μια συνήθεια και να υιοθετήσει μιαν καινούργια.

Ακόμα όμως και αυτό το επιστημονικό εύρημα δεν μπορεί να αποτελέσει κανόνα για το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για αλλαγή, μιας και κάθε περίπτωση και κάθε άτομο είναι κάτι ξεχωριστό.

Η ουσία δεν είναι η εξεύρεση του μαγικού αριθμού ημερών, αλλά η συνειδητοποίηση ότι μια βλαβερή συνήθεια μπορεί να σε καταστήσει άρρωστο, αντιπαραγωγικό και δυστυχισμένο, επηρεάζοντας τις σχέσεις με τα άτομα γύρω σου, ώστε το πλάνο να μετατραπεί σε δράση.

Comments

LIFESTYLE

Πως να ξεπεράσεις την κατήφεια μετά από μια ήττα

Kyriakos Tofi

Published

on

να ξεπεράσεις την κατήφεια

Πεσμένος στο καναβάτσο μετά από μια γροθιά η οποία σε έβγαλε (σχεδόν) νοκ άουτ, νιώθεις τον πόνο και την απογοήτευση να σε κυριεύουν. Το να ξεπεράσεις την κατήφεια είναι εύκολο στη θεωρία αλλά απαιτεί αρκετή προσπάθεια στην πράξη.

Η συνειδητοποίηση ότι δεν θα παραδώσεις τα όπλα είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Από εκεί και πέρα μπορείς να επιστρατεύσεις τα πιο κάτω «πιστεύω»:

Το παραστράτημα οδηγεί στην επιτυχία

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ακόμα και για προσωπικότητες όπως ο Michael Jordan και ο Steve Jobs. Συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν τα παθήματα τα οποία γίνονται μαθήματα καθιστώντας σε σοφότερο. Ανατρέχοντας στις βιογραφίες επιτυχημένων ανδρών στον κλάδο τους, θα συναντήσεις πάμπολλα εμπόδια τα οποία όμως δεν ήταν ικανά να τους φράξουν το μονοπάτι. Ο Albert Einstein δεν μιλούσε μέχρι να γίνει τεσσάρων ετών, ο Richard Brandson έχει δυσλεξία ενώ ο Benjamin Franklin εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία δέκα ετών.

Έκανα ότι μπορούσα με τα μέσα που είχα

Σαφέστατα ένα εκατομμύριο ευρώ σου προσφέρει την άνεση να ξεκινήσεις το μεγαλεπίβουλο σχέδιο το οποίο παραμένει στο μυαλό σου. Παρόλ’ αυτά αν (πολύ πιθανόν) δεν το έχεις, δεν μπορείς να μοιρολογείς και να εμπλακείς σε σενάρια «what if». Αντιθέτως η συνειδητοποίηση ότι οι πόροι σου είναι συγκεκριμένοι, θα σε βοηθήσει να θέσεις έναν ρεαλιστικό στόχο. Από εκεί και πέρα, ναι η προσπάθεια μετράει όπως και η ικανότητα για ελιγμό όποτε το χρήμα ή ο χρόνος δεν επαρκούν.

Το πλοίο δεν έχει βυθιστεί

Σαφέστατα η ψυχολογική και οικονομική ζημιά από ένα στραβοπάτημα απαιτούν επούλωση. Ωστόσο το να ρίξεις λευκή πετσέτα δεν θα μετριάσει το κακό, αλλά θα το γιγαντώσει. Πάντα υπάρχουν τα περιθώρια για να πάρεις το ριμπάουντ από την αποτυχημένη προσπάθεια και να επιχειρήσεις να σκοράρεις. Στείλε το e-mail, απάντησε το τηλέφωνο, επένδυσε χρήματα αυξάνοντας τις πιθανότητές του να κάνεις δυναμικό come back.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 μαθήματα από τη μάχη Δαβίδ και Γολιάθ

Kyriakos Tofi

Published

on

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη επικράτηση ενός αδύναμου απέναντι σε έναν ισχυρό. Ένας βοσκός με όπλο μια σφεντόνα, κατάφερε να επικρατήσει του Φιλισταίου γίγαντα ο οποίος σκόρπισε τρόμο στα στρατεύματα του Ισραήλ.

Όπως και κάθε ιστορία, η αντίστοιχη του Δαβίδ και του Γολιάθ μεταφέρει μηνύματα ακόμα και στο παρόν με τρία εξ αυτών να είναι τα εξής:

Ξεκίνα με ό,τι έχεις

Ο Δαβίδ είχε λιγοστά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν πάνοπλο αντίπαλο. Ωστόσο εντόπισε την αδυναμία του, επιστράτευσε τη σφεντόνα του και ανέτρεψε τα προγνωστικά. Αν περιμένεις την κατάλληλη στιγμή ή ένα… σημάδι προκειμένου να βάλεις εμπρός τα σχέδιά σου, τότε είσαι καταδικασμένος να αναβάλεις ξανά και ξανά. Ζήτα ραντεβού από το κορίτσι που σου αρέσει, πρότεινε στο φίλο σου να ξεκινήσετε ένα startup, φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια και πήγαινε στο κοντινότερο γυμναστήριο. Μήπως θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα το οποίο κανείς δεν αντιμετώπισε στην ιστορία της ανθρωπότητας και η λύση του οποίου δεν ανακαλύφθηκε και δεν γράφτηκε κάπου;

Πίστεψε ότι μπορείς

Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις ένα εμπόδιο, τότε κανείς άλλος δεν θα το πράξει για εσένα. Η αυτοεκτιμήση και η αισιοδοξία του Δαβίδ ήταν στα ύψη γι’ αυτό και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Στη δική σου περίπτωση, πόσο θα βαθμολογούσες από το 1 μέχρι το 10 την ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα; Ο Νίκος Καζαντάζακης είχε διατυπώσει ότι «προκειμένου να πετύχεις, θα πρέπει πρώτα να πιστέψεις ότι μπορείς».

Γίνε μεγαλύτερος από το φόβο σου

Ο θηριώδης Γολιάθ έψαχνε γι’ αντίπαλο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό για σαράντα ημέρες. Προκαλούσε ξανά και ξανά ώστε να βρεθεί εκείνος ο μαχητής ο οποίος πίστευε ότι θα τον κοντράρει. Παρόλ’ αυτά, ουδείς έκανε το βήμα εμπρός προκειμένου να παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Το θάρρος του μικρόσωμου Δαβίδ έλαμψε επιστρατεύοντας μια σφεντόνα και λιγοστές πέτρες. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της μονομαχίας ο μεγαλόσωμος αντίπαλος έπεφτε νεκρός και ο νεαρός ήρωας έφτανε στην υπέρβαση. Όπως αναφέρει και ο Αμερικανός φιλάνθρωπος Clement Stone «η σκέψη δεν νικάει το φόβο, αλλά η πράξη».

Continue Reading

LIFESTYLE

Πάψε (επιτέλους) να ανησυχείς

Kyriakos Tofi

Published

on

να ανησυχείς

Ο Αμερικανός αθλητής του baseball, Eric Davis ότι «απαιτείται πολλή ενέργεια για να είσαι αρνητικός». Και πράγματι όταν εισέρχεσαι σε μια διαδικασία κατά την οποίαν δεν κάνεις κάτι άλλο πέραν από το να ανησυχείς, εξαντλείσαι ψυχικά και σωματικά.

Προκειμένου να κάνεις τον ελιγμό και να αποφύγεις αυτήν την επίπονη σειρά γεγονότων, κάνε κτήμα σου τα πιο κάτω:

Απλά πες «όχι»

Ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο καλείσαι να διαχειριστείς είναι οι κοινωνικές προ(σ)κλήσεις. Ιδιαίτερα σε περίοδο όπου γάμοι και βαφτίσια είναι φαινόμενο το οποίο παρατηρείται κάθε Σαββατοκύριακο, οφείλεις να προβείς σε διαχείριση. Πέραν του οικονομικού κομματιού, είναι και ο χρόνος τον οποίον θα προτιμούσες να επενδύσεις με διαφορετικό τρόπο. Αν πραγματικά εκτιμάς το άτομο το οποίο σε καλεί να χαρείς με τη χαρά σου, μπορείς είτε να πας, είτε να στείλεις την ευγνωμοσύνη σου μέσω τρίτου.

Σταμάτα το παράπονο

Ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος ή ενός εμποδίου είναι το σταύρωμα των χεριών και το παράπονο. Υιοθετώντας μιαν παθητική στάση, αποδέχεσαι ότι είσαι ανήμπορος και αφήνεσαι στη μοίρα και την τύχη. Παρόλο που ουδείς θέλει να είναι ανίσχυρος λόγω εγωισμού, η τακτική αυτή αποτελεί κατά βάθος και μια δικαιολογία στον ίδιό σου τον εαυτό. Ως εναλλακτική προσέγγιση, δοκίμασε πολύ απλά να επικεντρωθείς στη λύση και όχι στο γιατί προέκυψε σε εσένα το πρόβλημα.

Ζήσε τη στιγμή παρά να την φωτογραφήσεις

Η γκαλερί του μυαλού έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα αλλά και νόημα από την αντίστοιχη σε Facebook και Instagram. Σαφέστατα το να κρατήσεις ενθύμιο από μιαν έξοδο ή ένα ταξίδι είναι απολύτως θεμιτό. Παρόλ’ αυτά όταν γίνεται αυτοσκοπός, ανεβάζεις κατακόρυφα τον πήχη κινδυνεύοντας να απογοητευτείς και να να ανησυχείς για το τίποτα. Στο τέλος της ημέρας μετράνε οι στιγμές οι οποίες κάνουν την καρδιά σου να κτυπά και όχι τα likes κάτω από κάθε ανάρτησή σου.

Continue Reading

Social Media

The Latest

να ξεπεράσεις την κατήφεια να ξεπεράσεις την κατήφεια
LIFESTYLE11 hours ago

Πως να ξεπεράσεις την κατήφεια μετά από μια ήττα

Πεσμένος στο καναβάτσο μετά από μια γροθιά η οποία σε έβγαλε (σχεδόν) νοκ άουτ, νιώθεις τον πόνο και την απογοήτευση...

LIFESTYLE1 day ago

3 μαθήματα από τη μάχη Δαβίδ και Γολιάθ

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη επικράτηση ενός αδύναμου απέναντι...

να ανησυχείς να ανησυχείς
LIFESTYLE1 week ago

Πάψε (επιτέλους) να ανησυχείς

Ο Αμερικανός αθλητής του baseball, Eric Davis ότι «απαιτείται πολλή ενέργεια για να είσαι αρνητικός». Και πράγματι όταν εισέρχεσαι σε...

εποικοδομητική συζήτηση εποικοδομητική συζήτηση
LIFESTYLE1 week ago

3 στοιχεία για μιαν εποικοδομητική συζήτηση

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας θα συναναστραφείς με πολλά άτομα σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, κτίζοντας αρκετούς διαλόγους. Κάποιοι από...

να λες «όχι» να λες «όχι»
LIFESTYLE2 weeks ago

Η μαγκιά του να λες «όχι»

Οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα κτίζονται μέσω της τριβής με άτομα ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι συχνά...

Συμπληρώματα για κάθε ταξίδι Συμπληρώματα για κάθε ταξίδι
LIFESTYLE3 weeks ago

3 συμπληρώματα για κάθε ταξίδι

Μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα πλοίο, προετοιμάζεσαι για έναν νέο προορισμό ο οποίος θα σου προσφέρει πάμπολλες εμπειρίες....

ENTERTAINMENT3 weeks ago

Vikings: Bjorn και Ivar διασταυρώνουν για τελευταία φορά τα ξίφη τους

Η έκτη και τελευταία σεζόν της δημοφιλούς σειράς Vikings θα ξεκινήσει να εκτυλίσσεται στις 4 Δεκεμβρίου 2019 με τους εναπομείναντες...

LIFESTYLE4 weeks ago

3 (όχι και τόσο γνωστοί) τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία σου

Όταν διαβάζεις συμβουλές οι οποίες έχουν να κάνουν με τη θωράκιση της υγείας σου, κυρίως αυτές περιστρέφονται γύρω από τη...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X