Connect with us

LIFESTYLE

Τρία είδη ταξιδιού που μπορούν να σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία

Druid

Published

on

Τρία είδη ταξιδιού που μπορούν να σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία rawpixel com 191102

Το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» του Σόλωνα (αν και συχνά προσδίδεται στο Σωκράτη) είναι μια φράση που την έχεις ακούσει άπειρες φορές από τα παιδικά σου χρόνια, όπως και όλοι μας. Για το λόγο αυτό έχει γίνει και ένα από τα ρητά που τα πετάμε έτσι στο ξεκάρφωτο για να δώσουμε ένα αέρα διανοουμενιάς στις κουβέντες μας. Άραγε, όμως, αναλογιζόμαστε καμιά φορά τι μπορεί να σημαίνει πραγματικά το «αεί διδασκόμενος» και πώς μπορεί αυτό να εφαρμόζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής μας; Εννοείται πως μαθαίνουμε από τα πάντα γύρω μας – ή, μάλλον, πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τα πάντα γύρω μας σαν πηγές σημαντικών μαθημάτων που μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», όμως, όπως είπε και κάποιος άλλος αρχαίος σοφός (άλλοι λένε πως ήταν ο Όμηρος, άλλοι ο Ευρυπίδης, τώρα αν ήταν και ο Αίσωπος δεν το ξέρω με σιγουριά…ακόμα μαθαίνω κι εγώ) και έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας ένα τρόπο με τον οποίο μπορείς να πάρεις σημαντικά μαθήματα (ταχέα κιόλας) τα οποία μπορούν να σου αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή. Αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από τα ταξίδια. Δεν θα αναλωθώ σε προτάσεις για προορισμούς και τα σχετικά, καθώς κάθε ένας από μας είναι διαφορετικός και τα γούστα ποικίλουν. Αυτές οι προτάσεις όμως είναι προσαρμόσιμες σε κάθε γούστο. Προσδεθείτε, λοιπόν, εισητήρια ανά χείρας και πάμε:

Τρία είδη ταξιδιού που μπορούν να σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία steven lewis 342 1024x687

1. Ταξίδι με τον εαυτό σου:

Είτε οι προσωπικές σου προτιμήσεις σε οδηγούν σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας για ένα super χαλαρωτικό τριήμερο, είτε σαν λάτρης της περιπέτειας καίγεσαι να εξερευνήσεις μια ανεξερεύνητη για σένα περιοχή, τουλάχιστον ένα ταξίδι στη ζωή σου πρέπει να το κάνεις με τον εαυτό σου. Πίστεψέ με, είναι τόσα πολλά που δεν ξέρεις για σένα και που, ακόμα και τις ώρες που είσαι μόνος σου δεν μπορείς να προσεγγίσεις καθώς βρίσκεσαι στο λεγόμενο comfort zone σου. Αυτές τις άγνωστες πτυχές του εαυτού σου μπορείς να τις ανακαλύψεις όταν βρεθείς μόνος σε ένα καινούριο μέρος. Θα καταλάβεις τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις, θα ακούσεις τα θέλω σου που, θέλοντας και μη μετριάζεις όταν υπάρχει και παρέα. Τουλάχιστον για μια στιγμή θα πρέπει να επιστρατεύσεις το ένστικτο της επιβίωσης, καθώς, ακόμα και στο ασφαλέστερο μέρος, το να είσαι εντελώς μόνος μπορεί να σου προκαλέσει τουλάχιστον μια μορφή ανασφάλειας. Οι ώρες που θα περάσεις μόνος σε ένα άγνωστο μέρος μπορούν να σε φέρουν αντιμέτωπο με φοβίες, ανασφάλειες και προβλήματα που έχεις θάψει μέσα σου απασχολούμενος με την καθημερινότητά σου στο οικείο περιβάλλον. Έτσι, η καινούρια τοποθεσία μπορεί να σου προσφέρει την απόσταση που χρειάζεσαι για να τα δεις πιο αποστασιοποιημένα και να τα αντιμετωπίσεις διαφορετικά. Επίσης, το να πας σε ένα άγωστο μέρος μόνος σου σημαίνει ότι δεν έχεις αντιπερισπασμούς, ότι έχεις ανοίξει όλες τις διόδους για να «εισπράξεις» οτιδήποτε καινούριο έχει να σου προσφέρει το μέρος που επισκέπτεσαι. Έχεις αφεθεί, και εκτεθεί, τόσο στο νέο περιβάλλον όσο και στον εαυτό σου. Και τα πλεονεκτήματα αυτού θα τα δεις στην επιστροφή.

Τρία είδη ταξιδιού που μπορούν να σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία toa heftiba 295066 1024x683

2. Ταξίδεψε για τη μουσική:

ΟΚ, τι και αν εγώ ακούω hip hop κι εσύ death metal; Τι και αν σε εσένα αρέσει ο Eminem και σε μένα οι Tool; Τι και αν εσύ θες να παρακολουθήσεις φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής (διεθνές πάντα) και εγώ θέλω να πάω στο Tomorrowland και να λιώσω στην ηλεκτρονική; Το θέμα είναι ότι και οι δύο θα ταξιδέψουμε για ένα σκοπό. Είτε είναι μια δίωρη συναυλία είτε ένα τετραήμερο φεστιβάλ. Θα κοιτάμε προς μια σκηνή, θα χορεύουμε όπως γουστάρουμε στο είδος της μουσικής που αγαπάμε και κάποια στιγμή θα καταλάβουμε ότι έχουμε γίνει ένα με το υπόλοιπο κοινό. Κάποια στιγμή θα αντιληφθούμε ότι και πολλοί από τους ανθρώπους γύρω μας έχουν ταξιδέψει από διάφορα άλλα μέρη της γης για να έρθουν στο συγκεκριμένο μέρος και να ακούσουν και να δουν το συγκεκριμένο γεγονός. Με τη συνειδητοποίηση αυτού θα νιώσουμε άμεσα ότι είμαστε μέλη μιας οικογένειας που την έχει ενώσει το κοινό γούστο (γιατί η μουσική δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν έχει νικητές και χαμένους…και το λέω αυτό γιατί ήσουν έτοιμος, φίλε μου, να μου πεις για τα ταξίδια που έχεις κάνει για να δεις το τάδε match της δείνα ομάδας). Όταν, λοιπόν, βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση θα νιώσεις πως είσαι μέρος ενός συνόλου. Ταυτόχρονα, όμως, θα νιώσεις μικρός και αόρατος, καθώς ακόμα και η ίδιά σου η παρέα (αν έχεις πάει με παρέα) θα βρίσκει πιο σημαντικά τα επί σκηνής δρώμενα από εσένα τον ίδιο. Και αυτός ο συνδυασμός των συναισθημάτων του «ανήκω κάπου» και του «είμαι μικρός», έστω και αν συμβεί στιγμιαία, είναι ένα σπουδαίο μαθήματα όσον αφορά τη θέση του κάθε ενός από μας στον κόσμο αυτό.

Τρία είδη ταξιδιού που μπορούν να σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία lukas robertson 191319 1024x769

3. Το πνευματικό ταξίδι:

Τέλος, φίλε μου, προτείνω το είδος ταξιδιού που μπορεί να έρχεται πιο «φτηνά», αλλά αν γίνει σωστά μπορεί να προσφέρει την πιο ακριβή γνώση: Διάβασε! Διάβασε άφοβα. Οτιδήποτε σε ενδιαφέρει. Όχι τεχνικές λεπτομέρειες για τη δουλειά σου, όποια και αν είναι αυτή. Αυτά είναι επαγγελματική εξέλιξη. Εγώ μιλάω για πνευματική ανέλιξη. Αν δεν με πιστεύεις απλά δοκίμασέ το. Είτε είναι λογοτεχνία, είτε κοινωνιολογία, είτε φιλοσοφία, διάβασε κάτι που θα σου ανοίξει τα μάτια και το μυαλό. Αυτό το εσωτερικό ταξίδι που γίνεται μέσα στο νου όταν τα μάτια μετατρέπουν τα σύμβολα σε λέξεις που εσύ ακούς μέσα στον εγκέφαλό σου, αυτή η εσωτερική διαδρομή, αν προσεγγιστεί με κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που θα σου αλλάξουν πολλές από τις πεποιθήσεις για τα τετριμμένα της ζωής.

Comments

LIFESTYLE

4 τραγούδια που άφησε ως παρακαταθήκη ο Τζίμης Πανούσης

Kyriakos Tofi

Published

on

4 τραγούδια που άφησε ως παρακαταθήκη ο Τζίμης Πανούσης jimmys panousis

Φτωχότερη είναι η ελληνική μουσική σκηνή μετά την 13η Ιανουαρίου 2018 καθώς ο Τζίμης Πανούσης έφυγε από τη ζωή. Ο ανατρεπτικός τραγουδοποιός και ηθοποιός, ο οποίος ήταν γνωστός για τον καυστικό και χειμαρρώδη του στίχο άφησε την τελευταία του πνοή μετά από ανακοπή καρδιά σε ηλικία 63 ετών. Στο διάστημα που δραστηριοποιήθηκε ως καλλιτέχνης κατάφερε να σκορπίσει άφθονο γέλιο στους θαυμαστές του, να οδηγηθεί ουκ ολίγες φορές στα δικαστήρια λόγω της καυστικής του κριτικής, αλλά και να συνθέσει ιδιαίτερα τραγούδια που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία αλλά και την επικαιρότητα.

1. Νεοέλληνας, 1993

2. Σουζάνα, 1985

3. Σαν τον Σαμουήλ στο Κούγκι, 1993

4. Κάγκελα παντού, 1986

Continue Reading

LIFESTYLE

3 βήματα για έναν πιο απολαυστικό ύπνο

Kyriakos Tofi

Published

on

3 βήματα για έναν πιο απολαυστικό ύπνο ipnos

«Γέλα και ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου, ροχάλισε και θα κοιμηθείς μόνος!»
– Anthony Burgess, συγγραφές της νουβέλας «A Clockwork Orange»

Μετά από μια κοπιαστική ημέρα, ακόμα και η συσσωρευμένη κούραση ίσως να μην σε ωθεί σε έναν ανάλαφρο και απολαυστικό ύπνο, εάν το μυαλό ταξιδεύει δεξιά και αριστερά. Η καλή ημέρα λένε ότι ξεκινά από το πρωί και ένα καλό πρωινό συνεπάγεται με ξεκούραση και ύπνο ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Εάν λοιπόν θέλεις να νικήσεις την αϋπνία ή να την καταστήσεις απλά μια έννοια που δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό σου, εφάρμοσε τα πιο κάτω.

1. Στείλε την τεχνολογία για ύπνο

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου όπως ο προσωπικός σου υπολογιστή, το tablet και το κινητό τηλέφωνο, αποσυντονίζουν τον κιρκαδικό ρυθμό. Έτσι επηρεάζει την μελατονίνη, γνωστή ως ορμόνη του ύπνου, διεγείροντας τον εγκέφαλο. Εκεί λοιπόν που θέλεις να κατεβάσεις ρυθμούς και να περιορίσεις την έκθεσή σου σε φως το οποίο σε ξυπνά, με τη χρήση της τεχνολογίας πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο. Μια ώρα πριν κατευθυνθείς στο κρεβάτι, περιόρισε η εκμηδένισε την επαφή με τέτοια μέσα και αντικατέστησέ το με την ανάγνωση ενός βιβλίου.

2. Απόλαυσε καφέ και διέγερση όταν το χρειάζεσαι

Η καφεΐνη ή καλύτερα η διέγερση που προέρχεται από την κατανάλωσή της, μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις μέχρι έξι ώρες. Εάν έχεις σκοπό να πιεις καφέ το απόγευμα πριν πας στο γυμναστήριο ή για να αντέξεις τις υπερωρίες, σκέψου ξανά. Η ιδανική ώρα για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του αγαπημένου σου ροφήματος δεν είναι μόλις ξυπνήσεις, αλλά περίπου δύο έως τρεις ώρες αργότερα μιας και ξυπνώντας τα επίπεδα ενέργείας σου ανεβαίνουν σταδιακά.

3. Χρησιμοποίησε το κρεβάτι για ύπνο και σεξ

Η κρεβατοκάμαρά σου θα πρέπει να είναι ένα… άβατο δωμάτιο εκτός από δύο περιπτώσεις και αυτές είναι ο ύπνος και φυσικά ο έρωτας. Αν έχεις γραφείο και δουλεύεις δίπλα από το κρεβάτι σου, τότε συσχετίζεις το χώρο με έντονη σκέψη και προβληματισμό. Με λίγα λόγια απόφυγε την τοποθέτηση αντικειμένων ή εικόνων στο ερημητήριό σου, που μπορεί να σε ωθήσουν στο να ταξιδέψεις με το μυαλό αλλού.

Continue Reading

LIFESTYLE

3 απλούστατες στρατηγικές για να κατακτήσεις κάθε στόχο του 2018

Kyriakos Tofi

Published

on

3 απλούστατες στρατηγικές για να κατακτήσεις κάθε στόχο του 2018 pirotexnima

«Το τέλος μιας χρονιάς δεν είναι ούτε σταματημός ούτε εκκίνηση αλλά συνέχιση μιας διαδικασίας με περισσότερη σοφία και εμπειρία»
– Hal Borland, συγγραφές της νουβέλας «Rocky Mountain Tipi Tails»

Το ξεκίνημα κάθε χρονιάς προσφέρεται για ανασύνταξη και εξέταση των τακτικών που ακολουθείς σε τομείς στους οποίους προσπαθείς καθημερινά να προοδεύσεις. Όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, τότε η αλλαγή στρατηγικής είναι επιβεβλημένη μιας και δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με το μυαλό και τις συνήθειες που είχες όταν το δημιούργησες.

Πιο κάτω θα διαβάσεις τρεις στροφές που οφείλεις να πραγματοποιήσεις άμεσα εάν θέλεις να πανηγυρίζεις σε ένα χρόνο από τώρα για το έδαφος που έχεις καλύψει.

1. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου δημιουργικά

Όταν αντικρίζεις έστω και το παραμικρό εμπόδιο τότε το μυαλό σου μπαίνει σε μια διαδικασία δημιουργίας καταστροφικών σεναρίων, απρόβλεπτων καταστάσεων και ανυπέρβλητων βουνών. Η λέξη «δημιουργία» είναι κλειδί καθώς στην πραγματικότητα ελάχιστα από αυτά υπάρχουν πραγματικά και ακόμα λιγότερα δύναται να πραγματοποιηθούν μιας και παρουσιάζονται διογκωμένα. Καιρός είναι λοιπόν αυτή την φαντασία να τη χρησιμοποιήσεις δημιουργικά και να πλάσεις με το μυαλό σου ευχάριστες και όμορφες εικόνες σε σημείο που θα νιώσεις τα ίδια συναισθήματα με αυτά που θα ένιωθες εάν και εφόσον τα βίωνες πραγματικά. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ονειροπόληση αλλά η αρχή για να ξετυλίξεις το κουβάρι που θα σε φέρει στη γραμμή του τερματισμού.

2. Απεύθυνε τις σωστές ερωτήσεις

Ξεκινώντας από τις απορίες που υποβάλεις στον ίδιο σου τον εαυτό, προσπάθησε να είσαι συγκεκριμένος και στοχευμένος ώστε να πάρεις και τις ανάλογες απαντήσεις. Μια ερώτηση που ξεκινά με «πως στο καλό θα…» είναι από μόνη της αποδυναμωτική και ουσιαστικά σου δένει τα χέρια ενώ μια ψυχραιμότερη προσέγγιση όπως «μήπως να δοκίμαζα…» έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Από εκεί και πέρα και όσον αφορά άτομα που θαυμάζεις και πιστεύεις ότι έχουν βρει το κλειδί της επιτυχίας, μη διστάσεις να τους ρωτήσεις ευθέως για την πορεία τους, παρά να τους υποβαθμίζεις με υποτιμητικά και απαξιωτικά σχόλια. Σε όλους αρέσει πολύ να εξιστορούν τα κατορθώματά τους και αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να αισθάνονται ολοκληρωμένοι.

3. Ανέλαβε το 100% της ευθύνης για τις πράξεις σου και τα αποτελέσματα

Το στοιχείο που ο κάθε άνθρωπος δυσκολεύεται να διαχωρίσει ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, είναι ότι κάποια πράγματα μπορεί να τα επηρεάζει και κάποια όχι. Εάν διοργανώσεις μια εκδρομή στη φύση αλλά εν τέλει βρέχει τότε είτε θα την αναβάλεις είτε θα χορέψεις στη βροχή. Εάν έμεινες από καύσιμα επειδή ανέβαλες να γεμίσεις το αυτοκίνητο τότε είτε θα καλέσεις οδική βοήθεια, είτε θα… σπρώξεις. Από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίσεις τα νήματα τα οποία εσύ μπορείς να κινήσεις, τότε γνωρίζεις τις καταστάσεις που μπορείς να επηρεάσεις και να επικεντρωθείς σε αυτές. Μην σπαταλάς την ενέργειά σου σε σκέψεις όπως την ανυπαρξία κάποιων προϋποθέσεων που οι άλλοι έχουν όπως το χρήμα ή η φυσική ομορφιά, αλλά ξόδεψέ την φωτίζοντας τις πτυχές της ζωής σου που χρίζουν βελτίωση.

Continue Reading

Social Media

The Latest

NBA Jam: Επιστρέφει για την 25η επέτειό του nba jam ps3 400x240 NBA Jam: Επιστρέφει για την 25η επέτειό του nba jam ps3 80x80
ENTERTAINMENT2 days ago

NBA Jam: Επιστρέφει για την 25η επέτειό του

Αν είσαι gamer και ταυτόχρονα σου αρέσει το πιο θεαματικό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας στον κόσμο, τότε από τα χέρια του πέρασε...

4 τραγούδια που άφησε ως παρακαταθήκη ο Τζίμης Πανούσης jimmys panousis 400x240 4 τραγούδια που άφησε ως παρακαταθήκη ο Τζίμης Πανούσης jimmys panousis 80x80
LIFESTYLE5 days ago

4 τραγούδια που άφησε ως παρακαταθήκη ο Τζίμης Πανούσης

Φτωχότερη είναι η ελληνική μουσική σκηνή μετά την 13η Ιανουαρίου 2018 καθώς ο Τζίμης Πανούσης έφυγε από τη ζωή. Ο...

3 βήματα για έναν πιο απολαυστικό ύπνο ipnos 400x240 3 βήματα για έναν πιο απολαυστικό ύπνο ipnos 80x80
LIFESTYLE1 week ago

3 βήματα για έναν πιο απολαυστικό ύπνο

«Γέλα και ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου, ροχάλισε και θα κοιμηθείς μόνος!» – Anthony Burgess, συγγραφές της νουβέλας «A...

Game of Thrones: Πάγος, φωτιά και δράκοι ξανά το 2019 game of thrones battel 400x240 Game of Thrones: Πάγος, φωτιά και δράκοι ξανά το 2019 game of thrones battel 80x80
ENTERTAINMENT2 weeks ago

Game of Thrones: Πάγος, φωτιά και δράκοι ξανά το 2019

Μια χρονιά χωρίς white walkers, δράκους και φυσικά τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Jon Snow και Daenerys Targaryen θα είναι το...

3 απλούστατες στρατηγικές για να κατακτήσεις κάθε στόχο του 2018 pirotexnima 400x240 3 απλούστατες στρατηγικές για να κατακτήσεις κάθε στόχο του 2018 pirotexnima 80x80
LIFESTYLE3 weeks ago

3 απλούστατες στρατηγικές για να κατακτήσεις κάθε στόχο του 2018

«Το τέλος μιας χρονιάς δεν είναι ούτε σταματημός ούτε εκκίνηση αλλά συνέχιση μιας διαδικασίας με περισσότερη σοφία και εμπειρία» –...

Τρία εκατομμύρια παρακολούθησαν τους U2 στην περιοδεία «The Joshua Tree» u2 bono 400x240 Τρία εκατομμύρια παρακολούθησαν τους U2 στην περιοδεία «The Joshua Tree» u2 bono 80x80
ENTERTAINMENT3 weeks ago

Τρία εκατομμύρια παρακολούθησαν τους U2 στην περιοδεία «The Joshua Tree»

Σχεδόν τρία εκατομμύρια εισιτήρια διέθεσε ο Bono και η παρέα του κατά την περιοδεία «The Joshua Tree» του συγκροτήματος U2...

Πως να διαχειριστείς αυτόν που αρνείται να πει «συγνώμη» signomi apologia 400x240 Πως να διαχειριστείς αυτόν που αρνείται να πει «συγνώμη» signomi apologia 80x80
LIFESTYLE3 weeks ago

Πως να διαχειριστείς αυτόν που αρνείται να πει «συγνώμη»

«Συγνώμη! Εάν είχες δίκιο θα συμφωνούσα μαζί σου» – Robin Williams, Αμερικανός κωμικός και πρωταγωνιστής στην ταινία «Jumanji» Εάν δεν...

4 σειρές που έφεραν γέλιο και δάκρυ κατά τη διάρκεια του 2017 movie series 400x240 4 σειρές που έφεραν γέλιο και δάκρυ κατά τη διάρκεια του 2017 movie series 80x80
ENTERTAINMENT3 weeks ago

4 σειρές που έφεραν γέλιο και δάκρυ κατά τη διάρκεια του 2017

Με τόσες σειρές να κυκλοφορούν στα αμερικανικά και όχι μόνο τηλεοπτικά δίκτυα, δεν είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν τα γούστα κάθε...

ΤOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

X